Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čerpadlové skupiny a rozdělovače pro topné okruhy

Celosvětový trend výrobků v topenářské technice vede jednoznačně k vytváření kompaktních zařízení, která umožňují montážním firmám zrychlení a tím větší efektivitu jejich práce. I z tohoto důvodu jsme zařadili do sortimentu systém čerpadlových skupin a rozdělovačů topných okruhů.

Jedná se o stavebnicový systém umožňující vytvářet sestavy pro různé topné systémy s větším počtem nezávislých topných větví s připojením na prakticky libovolný zdroj tepla - tepelné čerpadlo, plynový či elektrický kotel, kotel na tuhá paliva apod. Všechny níže popsané komponenty jsou připraveny tak, aby jejich připojovací rozměry na sebe logicky navazovaly a jejich montáž byla snadná a rychlá i pro zákazníky, kteří řeší výstavbu svého domu svépomocí. Navíc jsou všechny prvky dodávány včetně izolace, která nejen že přispívá ke zvýšení účinnosti přenosu tepla od zdroje do otopné soustavy, ale výrazně zlepšuje i celkový pohledový dojem na tuto technologickou část domu. Jednotlivé prvky jsou již ve výrobě podrobeny zkouškám těsnosti, a tudíž odpadá také řada starostí se špatně utěsněnými spoji a celková montáž se ještě více zrychlí. To je velice důležité zvláště v dnešní době, kdy doba výstavby domů, zvláště těch montovaných, trvá pouze několik týdnů.

Rozdělovače topných okruhů HV

Jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a opatřeny polystyrenovou izolací s elegantním hliníkovým krytem. Umožňují připojení dvou až šesti topných okruhů pomocí čerpadlových skupin. Ve variantě s označení SG (dodává se pro 2 nebo 3 topné okruhy) jsou na rozdělovači připraveny výstupy pro připojení tlakové expanzní nádoby a bezpečnostní skupiny. Bezpečnostní skupina je volitelné příslušenstvím k rozdělovačům HV 60/125 SG, je také opatřena polystyrenovou izolací a obsahuje manometr s rozsahem 0 - 4 bar, automatický odvzdušňovací ventil a pojistný ventil 3 bar s připojovacím závitem 1/2", který postačuje pro přenášený výkon zdroje až 50 kW. K rozdělovačům lze zakoupit nástěnný držák pro jednoduché uchycení na stěnu.


Rozdělovač topných okruhů HV 60/125 SG
 
Bezpečnostní skupina

Čerpadlové skupiny

Jsou hnacími a regulačními jednotkami jednotlivých topných okruhů. Při správném navržení počtu topných větví a jejich regulace lze docílit dokonalého komfortu vytápění a významně snížit provozní náklady objektu. Každá topná větev vybavená čerpadlovou skupinou může být regulována nezávisle pomocí programovatelných pokojových termostatů nebo ještě lépe ekvitermních regulátorů, které budou popsány níže. Vytápění jednotlivých částí domu tak může probíhat s vlastními teplotami a s vlastními časovými programy.


Čerpadlová skupina M2 PICO 6

Všechny čerpadlové skupiny jsou vybaveny polystyrenovou izolací, kulovými ventily s teploměry jak na topné, tak na vratné větvi. Kulový uzávěr na vratné větvi je vždy navíc vybaven vestavěným zpětným ventilem, který lze v případě potřeby jednoduchým pootočením kulového uzávěru o 45° vyřadit z provozu. Dále už se čerpadlové skupiny liší vybavením pro regulaci teplot a průtoků. Nejjednodušší čerpadlovou skupinou je dvoutrubková čerpadlová skupina M2, která obsahuje oběhové čerpadlo Wilo RS 25/6 s možností řízení otáček ve třech stupních. Tato skupina je určena okruhy přípravy TV, nebo topné okruhy bez termostatických ventilů řízené buď prostorovým termostatem, nebo provozním termostatem zdroje tepla.

Čerpadlová skupina s označením M2 PICO 6 je vybavena nízkoenergetickým oběhovým čerpadlem Wilo PICO 25/1-6 s možností plynulého řízení otáček. V současnosti jde patrně o nejúspornější oběhové čerpadlo na trhu, pracující v energetické třídě A. Tuto čerpadlovou skupinu lze použít v topných okruzích s i bez termostatických ventilů.


Čerpadlová skupina M3 MIX 3

Čerpadlová skupina s označením M2 PICO 6 je vybavena nízkoenergetickým oběhovým čerpadlem Wilo PICO 25/1-6 s možností plynulého řízení otáček. V současnosti jde patrně o nejúspornější oběhové čerpadlo na trhu, pracující v energetické třídě A. Tuto čerpadlovou skupinu lze použít v topných okruzích s i bez termostatických ventilů.

Čerpadlová skupina M3 obsahuje, kromě standardního oběhového čerpadla Wilo RS 25/6, také bypass s tlakovým přepouštěcím ventilem nastavitelným v rozsahu 0 - 0,5 bar. Díky tomu lze použít pro topné okruhy s termostatickými ventily o výkonu max. 50 kW (při rozdílu teplot 20°C a maximálním průtoku otopné vody 2150 l/h).

Čerpadlová skupina M3 MIX 3 se od té předchozí liší pouze tím, že je vybavena třícestným směšovacím ventilem s pohonem a lze ji tedy použít pro směšované topné okruhy s klasickými otopnými tělesy, či okruhy podlahového topení. Maximální výkon v topném okruhu může být až 35 kW (při rozdílu teplot 20°C a průtoku otopné vody 1500 l/h). Skupina je také vybavena tlakovým bypassem s nastavitelným rozsahem 0 - 0,5 bar.


Hydraulický vyrovnávač dynamických tlaků HW 60/125

Hydraulické vyrovnávače dynamických tlaků

Používají se pro připojení kotle s vlastním oběhovým čerpadlem k rozdělovači HV. Umožňují vyrovnání průtoků čerpadlovými skupinami a kotlem. Jejich uplatnění najdeme tedy v systémech bez akumulačních nádrží, nebo jiným zařízení umožňující vyrovnání dynamických tlaků oběhových čerpadel. Jsou podobně jako rozdělovače vybaveny polystyrenovou izolací s hliníkovým krytem. Dodávají se ve dvou variantách s připojením buď 1" (vhodné do průtoku 2 m3/h), nebo 5/4" (vhodné do průtoku 3 m3/h). Ve spodní části hydraulického vyrovnávače dynamických tlaků je ještě výstup 1/2" pro připojení teplotního čidla regulace.

Ekvitermní regulátory TRS


Ekvitermní regulátor TRS 5

Pokojový termostat RC21

Ekvitermní řízení teploty otopné vody je moderním způsobem řízení vytápění, kdy je teplota otopné vody upravována podle aktuální venkovní teploty. Regulátory TRS mají podsvícený display s přehledným českým menu a čtyři tlačítka pro snadnou obsluhu. Regulátor TRS 3 je určen pro řízení jednoho topného okruhu a obsahuje jedno venkovní čidlo a jedno čidlo příložné. Verze TRS 4 může řídit dva topné okruhy, nezávisle na vlastní požadované teploty a časové programy. Regulátor TRS 5 řídí kromě jednoho směšovaného topného okruhu také jeden okruh přípravy teplé vody.

Ke všem typů regulátorů TRS lze jako volitelné příslušenství připojit pokojový termostat RC21, který upravuje ekvitermní křivku na základě aktuální prostorové teploty v místnosti.

Je vybaven kolečkem, kterým lze paralelně posouvat ekvitermní křivku a tím i zvyšovat, či snižovat teplotu v prostoru. Ovládání je tedy velice jednoduché a zvyšuje tak užitnou hodnotu regulace a vlastní komfort vytápění.


REGULUS spol. s r.o.
logo REGULUS spol. s r.o.

Regulus byl založen roku 1992 v Praze a od té doby se podařilo vybudovat stabilní ryze českou firmu, která dnes celkem zaměstnává, i ve svých dceřiných společnostech, téměř 180 kvalifikovaných pracovníků. Jedná se o dynamicky se rozvíjející firmu ...