Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FV Plast FASER - nová generace vícevrstvých PPR trubek vyztužených skelnými vlákny

FV Plast, a.s., jako první výrobce v ČR uvádí na trh novou generaci vícevrstvých PPR trubek vyztužených skelnými vlákny. Tato technologie poskytuje trubce FV Plast FASER mj. vysokou ohybovou tuhost a nízkou teplotní dilataci. Trubka proto dovoluje úplně nový přístup při navrhování a realizaci systému rozvodu vody nebo topení.

Společnost FV Plast, a.s. sídlící v novém výrobním závodě v Čelákovicích patří mezi největší české výrobce a exportéry plastových potrubních systémů pro rozvody vody, teplovodního vytápění, vzduchu a některých plynů. Mezi tradiční výrobní program patří všem instalatérům dobře známé trubky a tvarovky pro rozvody vody a vytápění spojované polyfůzním svařováním, dodávané na český trh pod názvem FV PPR Systém.

Dobrý výrobce musí zároveň se sledováním kvality svých produktů sledovat i vývoj technologií ve svém oboru. Proto nedílnou součástí aktivit společnosti FV Plast, a.s. je vývoj a zavádění nových technologií jako jsou například technologie vícevrstvých trubek s hliníkovou vrstvou nebo technologie koextruze několika vrstev v jednom kroku.

Jak se zrodila FASERka?

V oboru zpracování plastů již několik let ověřená technologie koextruze příbuzných materiálů umožňuje spojovat do jednoho výrobku, v tomto případě trubky, vlastnosti několika surovin. Všichni odborníci a určitě i řada laiků, zná PPR jako materiál, který se výtečně a spolehlivě svařuje, trpí však některými nešvary, z nichž nejvýznamnějšími jsou vysoký koeficient délkové teplotní roztažnosti, za kterým následuje ztráta tuhosti při vzrůstající teplotě. Na druhou stranu všem je dobře známa vysoká pevnost a pružnost sklolaminátových konstrukcí daná vlastnostmi kompozitu skleněných vláken a polymeru.

FV Plast se proto pokusil spojit vlastnosti obou materiálů do jedné trubky. Tak vznikla trubka FV Plast FASER.


závod Čelákovice
 
technologie

Co je trubka FV Plast FASER?

Jak již bylo řečeno, nové vícevrstvé trubky FV Plast FASER využívají nejmodernější technologii v oblasti koextruze plastů - vyztužení vnitřní vrstvy trubky skelnými vlákny. Skládají se ze tří vrstev. Vnější a vnitřní vrstva je z běžného PPR umožňující snadné polyfůzní svařování. Mezi nimi je vložena vrstva tvořená kompozitem polypropylenu a skelných vláken. Tato vrstva poskytuje trubce FV Plast FASER mj. vysokou ohybovou tuhost a nízkou teplotní dilataci. Trubka proto dovoluje úplně nový přístup při navrhování a realizaci systému rozvodu vody nebo topení.


trubka FV Plast FASER

Klíčové vlastnosti trubek FV Plast FASER:


graf teplotní roztažnosti FV Plast FASER

Pro přehlednost najdete v následujících bodech nejdůležitější mechanické vlastnosti trubek FV Plast FASER:

  • Svařují se jako běžné PPR trubky, tedy před svařováním se nemusí odstraňovat vnější vrstvy.
  • Mají zvýšený rozsah pracovních teplot - tvarová odolnost v rozmezí 0-90°C.
  • Zaručují více než 50ti letou životnost rozvodu vody při tlakovém zatížení 20 bar a 20°C.
  • Zaručují více než 50ti letou životnost topného rozvodu při tlakovém zatížení 6 bar a 70°C.
  • Zvýšená tuhost dovoluje větší vzdálenost podpor.
  • Nízká teplotní roztažnost. Koeficient αFASER = 0,035 je více než 4x nižší než u "klasického" PPR αppr= 0,15.

Oblasti použití trubek FV Plast FASER

V následujících bodech jsou uvedeny doporučené maximální provozní parametry pro oblasti použití trubek FV Plast FASER v souladu s DIN 8077:

  • Rozvody studené vody: dlouhodobá zátěž při teplotě do 20°C a pracovním přetlaku do 20 bar.
  • Rozvody teplé vody: dlouhodobá zátěž při teplotě do 70°C a pracovním přetlaku do 10 bar.
  • Rozvody topení: dlouhodobá zátěž při teplotě do 70°C a pracovním přetlaku do 6 bar. (dle DIN EN 12828).

Shrnutí

Trubky FV Plast FASER jsou dodávány v tlakové řadě PN 20, v rozměrech d20 - d110,v tyčích 4 m dlouhých. Jsou certifikovány pro rozvody teplé a studené pitné a užitkové vody a teplovodní topení. Jde o všestranný vysoce jakostní výrobek pro nejnáročnější rozvody pitné, horké i topné vody. Má 4x nižší teplotní roztažnost než standardní trubka PPR a vysokou tuhost. Zároveň se jednoduše svařuje jako běžná trubka PPR. Vzhledem k výše uvedeným vlastnostem a nízkým tlakovým ztrátám v tvarovkových spojích se jeví zajímavou alternativou pro základní rozvody teplovodního vytápění včetně podlahového.

A pokud by byla třeba bílá...


trubka FV Plast FASER - bílá

FV - Plast, a.s.
logo FV - Plast, a.s.

FV Plast, a.s. vyrábí a dodává špičkové plastové trubky a tvarovky pro rozvody studené i teplé vody, vytápění i chlazení. Novinkou je energeticky úsporný systém FV Klima pro stropní chlazení bez průvanu a hluku, které je vhodné pro novostavby či rekonstrukce.