Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přes sádrokartonové konstrukce se přehnala velká voda. Co s tím?

Voda může vniknout do interiéru budovy mnoha cestami - vadnými vnitřními rozvody, špatně napojenými domácími spotřebiči, děravou střechou či při přírodních katastrofách. Letošní letní přívalové deště zvedaly hladiny potoků a řek a voda způsobila řadu potíží. Technický tým společnosti Rigips by rád pomohl radou při následných opravách poškozených staveb.

ODČERPÁNÍ STOJÍCÍ VODY ZE SÁDROKARTONOVÝCH KONSTRUKCÍ

Před zahájením jakýchkoliv opravných prací odčerpejte stojatou vodu z dutin sádrokartonových stěn a stropů. Dutiny ve stěnách je možné odvodnit naříznutím otvorů na dně každé dutiny, tj. těsně nad podlahou. Pro zjištění přítomnosti vody odstraňte soklovou lištu. Zabodněte šídlo nebo nůž do stěny asi 5 cm nad podlahou (těsně nad lištou). Pokud začne vykapávat voda, vyřízněte dostatečně velký otvor, aby voda mohla volně proudit ven. U kovových konstrukcí může vodorovný profil UW ve spodní části stěny posloužit pro odvod vody. Profil UW co nejníže k úrovni podlahy provrtejte a vodu vypusťte. Vyboulené, prověšené nebo nasáklé podhledy mohou být nebezpečné a musí být zbaveny vody s velkou opatrností.

Ze stropů a podhledů je možno vodu odstranit proražením otvorů skrz sádrokartonové desky pomocí hrotu na dlouhém držadle. Nástroj lze jednoduše vyrobit připevněním hřebíku nebo jiného špičatého předmětu na konec dlouhé hole. Začněte prorážením otvorů na kraji postiženého stropu, který zbavujete vody, a stůjte mimo postižená místa. Nezačínejte uprostřed vybouleného místa, protože podhled se může bez varování zřítit.

KTERÝ SÁDROKARTON ODSTRANIT?

Doporučujeme každou sádrokartonovou desku, která nasákla povodňovou vodou, odstranit a zlikvidovat, protože povodňové vody jsou často kontaminované a mohou způsobovat nepříjemná onemocnění. Pokud byla vodou zaplavena jen podlaha, odstraňte spodní část sádrokartonových desek do výšky 120 cm a nahraďte je pruhem nových desek širokým 120 cm umístěným vodorovně.

Pokud špinavá povodňová voda zatopila sádrokartonovou desku výše než 1 m od úrovně podlahy, odstraňte desky z celého povrchu stěny a nahraďte je novými.

POZOR: Při opravování stěn, na které jsou kladeny nároky na požární odolnost a/nebo neprůzvučnost, je třeba dbát, aby veškeré opravy splňovaly konkrétní protipožární nebo akustické hodnoty, podle kterých byla stěna původně navržena a postavena (druh sádrokartonových desek, připevňovací prostředky a jejich rozteče, tmelení spár, napojení, dilatace, vložená minerální či skelná izolace).


Obr.1: Průsak vody stropní sádrokartonovou konstrukcí v podzemních garážích

Mezi druhy poškození, které mohou vyžadovat odstranění a výměnu, patří i delaminace papíru ze sádrokartonové desky, porušení soudržnosti desky a připevňovacího prostředku a prohnutí či vyboulení desky. Veškeré poškozené sádrokartony odstraňte opatrně teprve až po úplném odvedení vody. Navíc odstraňte veškeré sádrokartonové desky ze stěn a stropů, které obsahují mokrou vláknitou izolaci, aby bylo možné izolaci vyměnit. Některé druhy poškození se projeví až po vyschnutí sádrokartonu. Může se to týkat zkorodovaných připevňovacích prostředků nebo viditelného vytváření hniloby a plísně na lícové či skrytého na rubové straně desky nebo na konstrukci (dřevěné). Přítomnost skryté hniloby nebo plísně může vyžadovat odstranění sádrokartonových desek či dřevěné konstrukce, protože jen tak se úspěšně odstraní organismy vytvářející plíseň.

ZÁCHRANA NEPOŠKOZENÝCH SÁDROKARTONOVÝCH DESEK

Vysušte budovu - snižte vlhkost interiéru, abyste vysychání usnadnili. Vlhkost je možné snížit otevřením budovy, když je venkovní vzduch sušší než vzduch uvnitř. Otevřete všechny skříně a skříňky, abyste zajistili cirkulaci vzduchu. Používejte větráky, aby se zvýšil pohyb vzduchu (pro tento účel nepoužívejte centrální klimatizační systém budovy, pokud bylo ventilační potrubí zatopeno vodou).


Obr.2: Destrukce sádrokartonového podhledu v garážích

Používejte odvlhčovače a vysoušeče uvnitř budovy, aby se odstranila vlhkost ze vzduchu. Pro snížení možnosti vytváření plísně a hniloby je nesmírně důležité dostatečné větrání, cirkulace vzduchu a vysoušení. Odstraňte PVC tapety z mokrých nebo vlhkých sádrokartonových stěn, aby mohl povrch sádrokartonu vyschnout.

KONTROLA, ČIŠTĚNÍ, OPRAVY A REKONSTRUKCE

S touto fází nezačínejte, dokud prostor není vysušený. Zkontrolujte vyschlé sádrokartonové desky, zda nenesou stopy poškození, které jste dříve přehlédli. Odstraňte veškeré sádrokartonové desky vykazující poškození, které nelze snadno opravit. Odstraňte a vyměňte připevňovací prostředky či konstrukce vykazující stopy koroze.


Obr. 3: Delaminace papíru ze sádrokartonové desky působením vody

Začněte s čištěním tam, kde bylo poškození nejsilnější. Můžete zjistit, že některá místa nebude možné vyčistit a bude je třeba vyměnit, aby se zabránilo průsakům na povrch po vymalování. Zejména věnujte pozornost místům, kde se vyskytuje plíseň. Odstraňte povrchovou plíseň pomocí běžného odstraňovače plísně nebo prostředkem proti plísni. Po vyčištění sádrokartonových desek opravte veškeré otvory, včetně těch, které byly vytvořeny pro vypouštění vody, pro sušení nebo zbyly po odstranění připevňovacích prostředků. Namontujte nové sádrokartony jako náhradu za odstraněné.

Spáry, hlavičky připevňovacích prostředků či plochu opravené stěny zatmelte běžným způsobem. Stěny i stropy jsou nyní připraveny na nové malování či tapetování.

Kompletní postupy pro montáže sádrokartonových konstrukcí můžete najít např. v knize Montážní příručka sádrokartonáře nebo Sádrokarton zvládneme sami.


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...