Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poloviční montážní doba s novými detektory pohybu od společnosti Siemens

Nové detektory plní všechny obvyklé zabezpečovací funkce, současně se však do jejich konstrukce významnou měrou promítly požadavky montérů. Díky použití desek plošných spojů s vyvažovacími rezistory, které dosud nemají na trhu konkurenci, odpadá ruční připojování tradičních vyvažovacích rezistorů. Výrazné zkrácení doby potřebné na montáž tak umožňuje snížit náklady na instalaci.

Nové detektory jsou vhodné k použití ve všech typech aplikací, které se vyznačují nízkou až střední úrovní rizika při běžných i náročných provozních podmínkách. Mezi jejich hlavní přednosti patří dosah 6 až 18 m, velmi dokonalá detekce, přesnost a také jednodušší logistika.

Blesková montáž

Nová řada přístrojů přebírá prvky osvědčené u dosavadních detektorů řady Intrunet, jako je např. systém montáže jednoduchým zaklapnutím vrchního krytu do patice detektoru, který vyvinula společnost Siemens. Novinkou, kterou přinášejí detektory pohybu řady Intrunet E-Line, je způsob instalace založený na patentovaném konceptu s názvem EoL (End of Line). Tento koncept výrazně zkracuje dobu potřebnou na montáž. Montéři mohou nyní k vyvážení smyčky použít namísto tradičních samostatných rezistorů zakončovací desky plošných spojů typu EoL. Každá deska EoL obsahuje sadu rezistorů s různými hodnotami odporu a přepínač v provedení DIP, jenž umožňuje nastavit příslušný vyvažovací odpor pro všechny běžně používané ústředny elektronické zabezpečovací signalizace (EZS). Ruční připojování rezistorů tudíž odpadá. I nadále je součástí instalace běžné připojení detektoru k napájecím a signálovým vodičům. V porovnání s tradičním postupem je nový způsob instalace výrazně rychlejší a jednodušší při menším nebezpečí vzniku chyby. Provozní zkoušky provedené vlastními i externími montéry ukázaly, že dobu potřebnou na montáž (včetně vyhledání a odstranění případných závad) lze zkrátit o více než 50 %.

Dokonalá detekce

Řada E-Line obsahuje jak drátové detektory v jednoduchém i duálním provedení, tak i bezdrátový model. Všechny modely jsou k dispozici buď s funkcí antimasking nebo bez ní. Ke kvalitě detekce přispívají zejména následující vlastnosti: jednoduché nastavení charakteristiky (záclonové nebo prostorové) a mezí střežené oblasti podle požadavku zákazníka, kompenzace bílého světla a nezávislé nastavení citlivosti a dosahu v oblastech infračerveného (Passive Infrared - PIR), resp. mikrovlnného záření. Uživatelé ocení také odolnost vůči falešným poplachům způsobeným domácími zvířaty (s maximální hmotností nastavitelnou od 12 do 30 kg) a možnost nastavit dosah detektoru v rozmezí od 6 do 18 m (největší rozmezí, jež je v současnosti dostupné na trhu). U detektorů s triplexním zrcadlem a antimaskingem lze funkci imunity na přítomnost menších domácích zvířat (s hmotností do 12 kg) kombinovat s detekcí v blízkém prostoru pod detektorem, takže člověk nemůže střežený prostor obejít ani podlézt, aniž by spustil poplach.

U duálních hlásičů lze volit mezi dvěma citlivými frekvenčními pásmy, a to 10 GHz (pásmo X) a 24 GHz (pásmo K), což umožňuje snížit riziko výskytu chyby v důsledku nepříznivých pracovních podmínek detektoru. V těchto podmínkách je vhodné zvážit použití pásma K, které nabízí lepší směrovost. Jde např. o místnosti s tenkými stěnami, v nichž může dojít k detekci osob nacházejících se mimo střežený prostor nebo o prostory s velkou hustotou detektorů a tudíž nebezpečím jejich vzájemných interferencí. Po dokončení celé instalace se správná činnost každého jednotlivého detektoru ověří krokovým testem (walk test). V rámci testu lze detektor aktivovat buď použitím ústředny EZS a testovacího výstupu z detektoru, nebo přepínače DIP přímo na detektoru. V obou případech test usnadňuje velmi jasně svítící světelná dioda, viditelná dobře na dálku i v denním světle.

Jednoduchá logistika

Přehledný sortiment - pouze čtyři drátové modely a jeden bezdrátový model v typové řadě - zjednodušují logistiku a skladové hospodářství. Zatímco základová část krytu je u všech modelů shodná, horní kryt je nabízen ve dvou různých provedeních. S nabízenou sadou lze přesto realizovat jakékoli instalace, neboť detektory s různými funkčními schopnostmi lze libovolně kombinovat podle požadavků uživatele. V důsledku použití konceptu EoL navíc není nutné skladovat tradiční vyvažovací rezistory.

Detektory řady Intrunet E-Line společnosti Siemens jsou prvním uceleným souborem detektorů pohybu certifikovaných podle norem pro systémy signalizace neoprávněného vniknutí EN 50131-2-2:2008 a EN 50131-2-4:2008. Podle nových, přísnějších zkušebních postupů zavedených od roku 2008 musí být všechny produkty tohoto druhu ověřeny nezávislou institucí. Při zkouškách jsou tudíž brány v úvahu veškeré situace, které mohu nastat v praxi - produkty musí vždy obstát na 100 %.

Detektory pohybu řady E-Line jsou součástí komplexní nabídky špičkových produktů pro detekci neoprávněného vniknutí (s drátovým i bezdrátovým připojením). Společnost Siemens tyto produkty vyvíjí a nabízí pod souhrnným označením Intrunet. V kombinaci s úplnou nabídkou ústředen EZS, ovládacích panelů a periferních zařízení s nimi lze realizovat téměř jakoukoliv instalaci. Detektory řady E-Line jsou zároveň kompatibilní se všemi ústřednami EZS dostupnými na trhu.

Kontakt:
Jiří Bartoš
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 614
e-mail: bartos.jiri@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...