Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky ve zvlhčování firmy Flair

Společnost Flair nabízí Komplexní řešení problematiky zvlhčování a odvlhčování ve všech technických variantách podle specifického zadání. Článek představuje novinky v sortimentu zvlhčovačů.

1. Adiabatický zvlhčovací systém Condair Fast Fog II

Condair Fast Fog II představuje novou generaci vysoce účinných adiabatických zvlhčovačů pro klimatizační jednotky nebo pro instalaci do potrubí. Lze ho také s výhodou použít pro chlazení vzduchu.

Popis funkce

Zařízení vychází koncepčně ze systému vysokotlakých rozprašovacích trysek, které vytvářejí velmi jemný, po celém průřezu komory homogenně rozptýlený aerosol. Délka zvlhčovací komory může být proto zkrácena na minimum. Vodu do trysek dodává vysokotlaké čerpadlo.

Provozní a instalační podmínky

Zařízení pracuje pouze s demineralizovanou vodou bez cirkulace (vodivost od 3 do 15 μS/cm!), díky vysoké účinnosti trysek je spotřeba vody minimalizována.

Doporučená rychlost proudění v průřezu je 0,5 - 4 m/s, standardní délka zvlhčovacího úseku potřebného pro vestavbu systému Condair Fast Fog II je cca 1,5 m.

Na konci zvlhčovací komory musí být umístěn eliminátor kapek, který může být součástí dodávky zvlhčovače nebo může být součástí dodávky VZT jednotky.

Výrobce doporučuje umístit před zvlhčovací zóny filtrací třídy EU 7.

Dodávka

Součástí zařízení jsou trysky vč. fixačního rastru, eliminátor vč. fixačního rámu (volitelné příslušenství), vedení vody mezi tryskami a regulačním uzlem, regulační uzel vč. solenoidových ventilů, regulačního panelu, čerpadla. Condair Fast Fog II je dodán rozebraný v modulech. Lze jej snadno přizpůsobit jakémukoliv průřezu.

Regulace výkonu

Systém Condair Fast Fog II je vybaven 7 stupňovou regulací výkonu. Regulátor je umístěn přímo na skříni čerpadla. Přesnost regulace vlhkosti je ± 5% při konstantním tlaku čerpadla 80 bar.

Hlavní výhody

Za hlavní přednosti systému Condair Fast Fog II lze považovat především:

  • hygieničnost
  • vysoká zvlhčovací účinnost zařízení (až 95%)
  • nízká spotřeba el. energie (0,5 až 4 kW dle velikosti čerpadla)
  • nízké tlaková ztráta
  • nízká spotřeba vody
  • přizpůsobení vestavby do stávajícího potrubí nebo zvlhčovací komory klimajednotky
  • regulovatelnost v 7-mi stupňovém režimu (není nutno používat ohřívač)
Délka zvlhčovací sekce max. 1.5 m
Efektivní zvlhčovací vzdálenost 0.8 až 1.3 m
Zvlhčovací výkon 35 až 1080 l/h
Napájení čerpadla 3 x 400 V, 50/60 Hz
Pracovní tlak čerpadla cca. 80 bar
Příkon čerpadla 0,5 až 4 kW
Tlak vody na sání čerpadla min. 2,0 bar, max. 10,0 bar
Teplota voda na sání čerpadla max. 35° C
Řídící signál 0 - 10 VDC, 0 - 20 mA, 4 - 20mA
Přesnost regulace +/- 5%
Tlaková ztráta na straně vzduchu (při použití originálního eliminátoru kapek) cca. 75 Pa při rychlosti 2,3 m/s
Vodivost napájecí vody (z reverzní osmózy) 3 až 15 mikro-Siemens/cm
Požadovaná vzduchový filtr před zvlhčovačem min. EU (F) 7
Doporučená rychlost vzduchu 0,5 až 4,0 m/s.

2. Defensor ABS3

Adiabatické odstředivé zvlhčovače s integrovaným ventilátorem pro přímé zvlhčování prostoru

nová generace adiabatických zvlhčovačů pracujících na principu mechanického rozprašování vody rotujícím diskem. Přináší levné a účinné řešení problému zvlhčování vzduchu. Nový design zaručuje vysokou hygienu provozu, protože zvlhčovač obsahuje jen minimální množství vody. Zvlhčovací výkon až 6,5 l/h

Popis zařízení

Jemný vodní aerosol je přímo ze zvlhčovače distribuován vestavěným ventilátorem přes výdechovou dýzu.
Zvlhčovač Defensor ABS3 je určen ke svislé montáži na stěnu nebo k zavěšení na strop přímo do zvlhčovaného prostoru.
Defensor ABS3 je ideální pro udržování požadované vlhkosti v menších prostorech bez nucené výměny vzduchu (klimatizace) jako jsou např. malé tiskárny, laboratoře, serverovny, muzea, restaurátorské dílny, sklady atd

Mechanický princip atomizace vody

Vodní aerosol vzniká mechanickým rozstřikováním vody na rotujícím disku. Vzniklý vodní aerosol je potom distribuován ventilátorem do prostoru přes výdechovou dýzu.

Nastavení výkonu

Defensor ABS3 umožňuje nastavit zvlhčovací výkon otočným přepínačem v rozsahu 1 až 6,5 l/h

Řídící systém

Mikroprocesorová regulace zajišťuje konstantní hladinu vody ve zvlhčovači, řídí vyplachovací cykly a regulaci výkonu.

Regulace výkonu

On/Off regulace: podle externího nástěnného hygrostatu.
Plynulá regulace: podle externího analogového regulačního signálu 0-10V z nástěnného regulátoru vlhkosti (např. Condair RCC).

Hygiena provozu

Hygiena provozu je zajištěna na vysoké úrovni. Konstrukce zvlhčovače je navržena tak, aby množství vody ve zvlhčovači bylo zmenšeno na minimum. Nastavené vyplachovací cykly jsou prevencí množení nežádoucích mikroorganismů.

Distribuce vodního aerosolu

Vodní aerosol je distribuován vestavěným ventilátorem přes výdechovou dýzu. Ventilátor se automaticky spouští při zapnutí zvlhčovače, výdechová dýza rozptyluje aerosol v rozsahu 120°(instalace na stěnu) nebo 360° (instalace na strop). Pro zajištění optimálního rozptýlení vodního aerosolu je nutné zajistit, aby zvlhčovač byl namontován min. 1 m pod stropem a od stěny. Min. 3 m před výdechem vodního aerosolu nesmí být žádná překážka, jinak by docházelo ke kondenzaci na překážce.

TECHNICKÁ DATA - Popis Defensor ABS120/360
Zvlhčovací výkon l/h 1,0 až 6,5
Rozměry (V x Š x H) (mm) 565 x 505 x 610
Hmotnost (suchá) (kg) 18
Příkon (W) 230
Napájení (V) 230
Provozní teplota 1 až 35 °C
Přípustný tlak vody 1 až 10 bar

3. CONDAIR CP3mini

Představujeme nový typ zvlhčovače Condair CP3mini, který nahrazuje oblíbené typy Condair CP2 N4/H4. Condair CP3mini je k dispozici ve verzi PR pro distribuci páry přímo do vlhčeného prostoru a ve verzi PD pro distribuci páry do potrubí. Condair CP3mini má kompaktní rozměry a elegantní design. Instalace je velni snadná a rychlá.

CONDAIR CP3mini PR

Parní zvlhčovače s elektrodovým vyvíječem a integrovaným ventilátorem pro přímé zvlhčování prostoru

Pára je přímo z vyvíjecí nádoby distribuována vestavěným ventilátorem přes mřížku. Zvlhčovač Condair CP3mini PR je určen ke svislé montáži na stěnu. Condair CP3mini PR je ideální pro udržování požadované vlhkosti v menších prostorech bez nucené výměnou vzduchu (klimatizací) jako jsou např. malé kanceláře, tiskárny, DTP pracoviště, laboratoře, zdravotnická zařízení, serverovny, muzea, restaurátorské dílny, sklady atd.
více

CONDAIR CP3mini PD

Parní zvlhčovače s elektrodovým vyvíječem pro nepřímé zvlhčování prostoru

Pára je přímo z vyvíjecí nádoby distribuována parní hadicí do distribuční trubice umístěné ve VZT potrubí. Zvlhčovač Condair CP3mini PD je určen ke svislé montáži na stěnu. Condair CP3mini PD je ideální pro udržování požadované vlhkosti v menších prostorech s nucenou výměnou vzduchu (klimatizací) jako jsou např. malé kanceláře, tiskárny, DTP pracoviště, laboratoře, zdravotnická zařízení, serverovny, muzea, restaurátorské dílny, sklady atd.
více


FLAIR, a.s.
logo FLAIR, a.s.

Zvlhčovače parní, adiabatické. Odvlhčovače bazénové, stavební. Adsorbční odvlhčování. Klimajednotky a tepelná čerpadla pro bazény. Chladicí jednotky a přesná klimatizace. Dveřní clony. Předizolované potrubí ALP. Konvektory. Distribuční elementy pro VZT.