Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Daň krizi – výrobci solárních článků stěhují výrobu do Asie

Evropští výrobci solárních článků ztrácejí podíl na celosvětovém trhu. Na jejich místo nastupuje levnější asijská konkurence. Lídrem trhu jsou teď firmy z Číny. Zprávu o tom přináší server Evropské unie.

Výroba solárních článků a modulů ještě nedávno v Evropě patřila k sektorům, které zažívaly nevídanou expanzi. Finanční a hospodářská krize si ale vybrala svou daň. Propad poptávky přichází společně s poklesem cen a situaci evropských výrobců komplikuje i to, že Čína vkládá do solární energie velké naděje a tamní firmy všemožně podporuje. Analytici jsou přesvědčeni, že evropští výrobci už nemají na vybranou - pokud se budou chtít rovnat čínské konkurenci, budou muset výrobu přesunout tam, kde ji mají jejich největší rivalové. Do Asie.

Už teď se dá říci, konstatuje evropský server euroskop, že rok 2009 je pro evropské výrobce solárních článků rokem ztraceným. Německo by sice mělo zůstat největším trhem podle objemu instalovaných modulů, avšak slábnoucí poptávka spolu s horším přístupem k úvěrům snižují naděje, že se odvětví z krize rychle zotaví. Naopak Čína rozhodla, že bude firmám poskytovat další přímé dotace nad rámec těch, které už firmy dostávají. Podle jiného zdroje už v březnu čínská vláda oznámila, že bude finančně podporovat solární systémy instalované na střechy domu, pokud budou mít maximální výkon alespoň 50 kW. V takovém případě bude platit 20 jüanů (asi 53 Kč) na každý Watt.

V roce 2008 se podle údajů evropského serveru Čína podílela na celosvětové výrobě solárních článků asi z jedné třetiny. Podíl evropských výrobců se však snížil na 25,6 %. Čínští výrobci solárních modulů se rychle etablovali na německém trhu. Zatímco před rokem neměli téměř žádný tržní podíl, nyní jim patří asi 50 % trhu. Ve druhém čtvrtletí navíc snížily ceny proti prvním třem měsícům roku asi o 25 %. Čínské moduly se v průměru prodávají za 1,40 eura (asi 35,80 Kč) za jeden Watt, což je skoro o 30 % méně, než u srovnatelných modulů evropských firem. Náklady čínských výrobců se podle analytiků nyní pohybují od 90 centů do jednoho dolaru (od 16,30 do 18,10 Kč) za jeden Watt výrobní kapacity.

Největším výrobcem solárních článků na světě je podle oficiálních zdrojů stále německá společnost Q-Cells. Také ona přesunula část výroby do Asie. "Stejné úmysly mají i další firmy. Zatímco evropští výrobci solárních článků snižují produkci, konkurence v Asii se připravuje na další expanzi. Základní jmění zvýšily například firmy LDK Solar, Suntech Power Holdings nebo Yingli Green Energy. Všechny tak činí s úmyslem financovat svůj další rozmach," vysvětlují komentáři evropského serveru.

 
 
Reklama