Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárenské sdružení ocenilo nejlepší projekty

Teplárenské sdružení vyhlásilo nejlepší projekty v oboru dálkového vytápění za loňský rok. Ocenění udělilo u příležitosti 15. ročníku mezinárodní odborné výstavy Teplárenské dny v Hradci Králové.

Teplárenské sdružení vyhlásilo nejlepší projekty v oboru dálkového vytápění za loňský rok. Ocenění udělilo u příležitosti 15. ročníku mezinárodní odborné výstavy Teplárenské dny v Hradci Králové.

Hned tři ocenění "Projekt roku 2008" získala společnost Dalkia. První bylo uděleno za postavení kombinovaného zdroje na výrobu tepla a elektřiny v zoologické zahradě v Olomouci. Kotelna na biomasu zde využívá i odpadu z místní stolařské dílny nebo zbytku větví z krmení pro zvířata. Dalším oceněným projektem Dalkie se stal biokotel, který teplárenská společnost postavila v Novém Jičíně. Z deseti procent bude město vytápěno za pomoci obnovitelných zdrojů a z 90 procent zemním plynem. Společně s firmou Systherm byla Dalkie oceněna i za teplofikaci městských částí Ústí nad Labem Bukov a Všebořice. Součástí projektu byla i změna parovodu na horkovod.

Za napojení vývojového střediska Škoda Auto na teplárenskou soustavu Mladé Boleslavi získala ocenění pražská firma FinTherm rovněž společně se Systhermem. Projekt roku získala na Teplárenských dnech také Klatovská teplárna. Její nový kotel umožňuje spalovat hnědé uhlí společně s dřevní štěpkou do objemu 20 procent. Dosud se v Klatovech spaloval především mazut. Oceněna byla rovněž obec Meňany, která zavedla centrální vytápění za pomocí biomasy, především pilin a kůry z místní pily. Na centrální dodávky tepla se již napojila většina z 300 obyvatel Meňan. Teplo nakupují za 250 Kč/GJ, což je hluboko pod celostátním průměrem.

Soutěž naznačila hlavní trendy českého teplárenství, kterými jsou především hledání nových zdrojů paliv, energetické využití biomasy, skládkového plynu a dalších obnovitelných zdrojů energie. Účelem soutěže je ukázat především možnosti dálkového vytápění, společné výroby tepla a elektřiny v kogeneračních zdrojích.

Až do loňského roku vyhlašovalo Teplárenské sdružení hlavního vítěze. Soutěž vyhrávaly největší teplárny. Třikrát hlavní cenu získala například Plzeňská teplárenská. To odrazovalo malé firmy. Jak řekla TZB-info zástupkyně ředitele Teplárenského sdružení Hana Luptovská, těžko se pro velké a malé teplárny hledala společná soutěžní kritéria. Sdružení proto změnilo propozice a letos již nevyhlásilo hlavního vítěze. Teplárenské sdružení České republiky má nyní 95 členů, z toho je 54 výrobců nebo distributorů tepla.

 
 
Reklama