Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hygienicky nezávadná pitná voda v cirkulačních rozvodech teplé vody pomocí termické dezinfekce

Armatury "Aquastrom" Oventrop umožňují rovnoměrnou dezinfekci a jemné hydraulické vyvážení cirkulačních rozvodů teplé vody

V soustavách pro ohřev pitné vody a k nim připojených cirkulačních rozvodech se mohou vyskytnout rizika infekce z aerosolů obsahujících legionelu. Zvláště ohrožená zařízení a místa odběru vody jsou např. sprchy, whirpooly, sauny, zvlhčovače vzduchu, inhalační přístroje apod., ze kterých je možno vdechnout kapky kontaminované teplé vody.

Rozsah teplot, ve kterém se legionela zvýšeně množí, leží mezi 30 °C a 45 °C. Zvláště ve větších rozdělovacích systémech teplé vody (nemocnice, hotely, domovy důchodců, sportovní centra atd.) se může v jednotlivých úsecích udržovat taková úroveň teploty, která množení legionely posílí. Ale také v rodinných domcích je vzhledem k nepříznivým provozním a uživatelských podmínkám (když jsou např. rozvody studené vody nedostatečně odizolované) kontaminace vody životu nebezpečnou legionelou možná. Teprve od teploty nad 50 °C se množení bakterií legionely zřetelně zabrzdí.

Proto je nutno zajistit odpovídající vyšší teplotu vody, nejméně 58 °C v samotném rozdělovacím systému teplé vody, resp. 60 °C na výstupu z ohřívačů pitné vody, aby se generelně zabránilo množení bakterií. Přitom teplota v potrubním rozvodu a to i v nejvzdálenějším místě odběru nesmí poklesnout při návratu k ohřívači pitné vody o víc než 5 °C.

Toto lze realizovat pomocí vhodných cirkulačních rozvodů teplé vody, které musí projektant zodpovědně navrhnout. Musí totiž dbát nejen na ztráty teplot, ale také na ztráty třením v potrubí a odpory při proudění, tedy na hydrauliku pro dostatečné rozdělení množství teplé vody v celé potrubní síti. Plánování a provedení musí být stanoveno tak, že se v rozvodu nesmí vyskytnout žádné oblasti se stagnujícími objemovými průtoky. Kromě toho musí být ve všech oblastech udržována dostatečně vysoká teplota vody.

Pro bezchybný provoz cirkulační soustavy s teplou vodou je tedy rozhodující zjištění správného rozdělení objemového průtoku ve všech okruzích. Toto rozdělení objemového průtoku bude ale, jako u soustavy vytápění s radiátory, stanoveno nejen odpory při proudění v rozvodné síti, ale také tepelnými ztrátami cirkulující teplé vody, které je třeba vyrovnávat, aby se dosáhla předepsaná úroveň 58 °C i v posledním okruhu.

Tlak čerpadla, který je k dispozici, je redukován již ve smyčkách blízkých čerpadlu, to znamená, že zatímco v předních smyčkách nabírá objemový průtok příliš vysoké hodnoty, je v zadních smyčkách stěží zajišťován průtok, pokud vůbec nestagnuje. Pitná voda nedosahuje požadovanou úroveň tepla, takže se může vyskytnout problém s legionelou.

Za účelem stejného rozdělení objemového průtoku ve všech smyčkách, dosažení konstantní požadované teploty i v nevzdálenějších smyčkách a provedení termické dezinfekce nabízí Oventrop armatury "Aquastrom C", "Aquastrom T plus" a "Aquastrom VT".

Smyčkový regulační ventil "Aquastrom C" se zabudovává do zpátečky cirkulačních rozvodů teplé pitné vody. Tato armatura umožňuje hydraulické vyvážení jednotlivých stoupaček mezi sebou. Vyvážení se provádí pomocí reprodukovatelného přednastavení. Hodnoty pro přednastavení pro smyčkové regulační ventily jsou k dispozici volně ke stažení ve výpočetním programu Oventrop "OV-Plan". Vypočtený objemový průtok resp. tlakovou ztrátu lze s velkou přesností centrálně přednastavit pro každou jednotlivou stoupačku i pro nejmenší objemový průtok. Navíc se dá teploměrem kontrolovat nastavená teplota teplé pitné vody.

Při instalaci s termostaticky ovládanými regulačními ventily "Aquastrom T plus" nebo "Aquastrom VT" zajistí smyčkový regulační ventil "Aquastrom C" nutný objemový průtok i v nevzdálenější stoupačce.

Výhody armatury "Aquastrom C"

  • snadná pro obsluhu, protože všechny funkční prvky jsou na jedné straně
  • jedna armatura pro 5 funkcí: přednastavení i nejmenších objemových průtoků, uzavírání, ukazatel teploty, vypouštění, měření, tj. ztráta tlaku a průtok se dají změřit pomocí měřicího přístroje Oventrop "OV-DMC II"

Termostatický regulační ventil z bronzu "Aquastrom T plus" se instaluje do cirkulačních rozvodů teplé pitné vody pro hydraulickou regulaci a pro automatickou termickou dezinfekci k zamezení výskytu bakterií legionely. Tento ventil odpovídá všem předpisům DVGW na technická opatření za účelem termické dezinfekce. Ventil je z výroby nastaven na 57 °C. Nezávisle na nastavené teplotě začíná termická dezinfekce při 60 °C a je provedena při teplotě nad 70 °C. Přídavně je možno ručně omezit objemový průtok. To umožňuje hydraulické vyvážení i při vysoké ztrátě teploty (vyšší odběr vody nebo výpadek kotle).

Výhody armatury "Aquastrom T-plus":

  • snadná montáž i obsluha
  • možnost uzavírání a přednastavení
  • automatická termická dezinfekce pomocí ohřevu pitné vody přes 70 °C
  • pomocí hydraulické regulace je dezinfekce rovnoměrná a ve více stoupačkách
  • je možné vypouštění
  • dá se připojit teploměr resp. teplotní čidlo
  • objemový průtok lze zablokovat zaplombováním

Dalším výrobkem v nabídce firmy Oventrop je bronzová armatura "Aquastrom VT". Slouží rovněž pro termickou dezinfekci a pro hydraulické vyvážení, ale navíc má přednastavitelný zbytkový objemový průtok. Rovněž tento ventil splňuje veškeré předpisy DVGW pro termickou dezinfekci a hydraulické vyvážení. Při teplotě 57 °C, která je nastavená z výroby, redukuje ventil objemový průtok na zbytkový objemový průtok, který je po zjištění třeba nastavit na první stupnici. Regulací zbytkového objemového průtoku podporuje "Aquastrom VT" automatickou termickou dezinfekci (např. zvýšením teploty vody na 75 °C v cirkulačním rozvodu).

Objemové průtoky nutné pro každou stoupačku se po výpočtu dodatečně nastaví na "Aquastrom VT" pro každou cirkulační stoupačku, nezávisle na dříve nastavených regulačních teplotách. Lze nastavit více hodnot mezi minimálním a maximálním objemovým průtokem. "Aqaustrom VT" má za tímto účelem šest hodnot pro přednastavení.

Pro kontrolu teploty vody v cirkulační stoupačce je armatura vybavena teploměrem. Současně s výrobkem jsou dodávány i izolační skořepiny.

Výhody:

  • automatická termická dezinfekce
  • nastavitelný zbytkový objemový průtok
  • je zajištěno hydraulické vyvážení ve všech stoupačkách i během dezinfekční fáze.
  • snadná montáž i obsluha
  • lze uzavírat a přednastavit
  • je možné vypouštěné
  • samočistící efekt

Další informace na internetu nebo na níže uvedené adrese:

F. W. Oventrop GmbH & Co. KG
zastoupení pro Českou republiku
P. O. Box 159
Budějovická 3a
140 21 Praha 4
tel.: 216 122 326
tel. + fax: 261 122 186
e-mail: mail@oventrop.cz
www.oventrop.cz

 
 
Reklama