Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správa kamerových systémů a informační povinnost

Podle § 11 odst. 1 zákona č.101/2000 Sb. - "Zákon na ochranu osobních údajů", je správce při shromažďování osobních údajů povinen subjekt údajů informovat o tom, v jakém rozsahu a pro jaký účel budou osobní údaje zpracovány, kdo a jakým způsobem bude osobní údaje zpracovávat a komu mohou být osobní údaje zpřístupněny, nejsou-li subjektu údajů tyto informace již známy. Správce musí subjekt údajů informovat o jeho právu přístupu k osobním údajům, právu na opravu osobních údajů, jakož i o dalších právech stanovených v § 21 (Ochrana práv subjektů údajů).

Informační povinnost

Jedním ze základních problémů, který trápí nejen registrovaného, ale každého provozovatele kamerového systému je splnění povinnosti informovat subjekt údajů o zpracování jeho osobních údajů bez zbytečného odkladu. V případě prakticky každého kamerového systému se subjekt údajů dostane do záběru minimálně jedné z kamer dříve nežli ke správci samotnému. Obvykle vzhledem k monitorovanému objektu existují dvě odlišné skupiny subjektů údajů a s tím pochopitelně také i rozdílná úroveň informací pro tyto skupiny osob.

U "pravidelných" návštěvníků (zaměstnanci, obyvatelé, ...) je nejjednodušším způsobem splnění informační povinnosti například využití interního firemního procesu obsílkou, nebo svolání shromáždění společenství vlastníků bytových jednotek. V obou případech s následným vyvěšením nebo rozesláním zápisu o jednání shromáždění všem zaměstnancům nebo obyvatelům, a to ještě před zahájením zpracování a v plném rozsahu požadovaném zákonem. Okruh subjektů údajů je v těchto případech správci předem znám a ten má tak možnost je bez zbytečného odkladu informovat ještě před zahájením shromažďování údajů.

U "nepravidelných" návštěvníků (návštěvy, náhodní kolemjdoucí, ...), kteří se do záběru kamerového systému dostanou víceméně náhodně je správce povinen splnit informační povinnost např. umístěním informačních tabulek u vstupu do sledovaných prostor. Takováto "tabulka" musí obsahovat informace, kde bude subjektu údajů poskytnuta informace o zpracování v rozsahu požadovaném zákonem (tzn. kde si může například vyzvednout v písemné podobě další informace o kamerovém systému). Požádá-li subjekt o další informaci týkající se zpracování svých osobních údajů, je mu správce povinen (kromě jiného také se zohledněním § 12 odst. 3 zákona) tuto informaci bez zbytečného odkladu poskytnout.

Informační cedule

"TENTO PROSTOR JE MONITOROVÁN KAMEROVÝM SYSTÉMEM", tak zní základní text na informační ceduli kterou ve schválené podobě nabízí od července letošního roku Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm. V současné době je informační cedule ve dvou základních podobách, jako samolepka a jako dopravní informační značka.

Pro bytové domy a řadové objekty jsou k dispozici samolepící štítky ve formátech A6; A5; A4. Štítky jsou určeny pro umístění po obvodu a u vchodů do objektu. Jejich instalace by měla být provedena tak, aby byl subjekt údajů upozorněn na skutečnost, že vstupuje do monitorovaného prostoru - tomu je potřeba podřídit kromě umístění také velikost štítku. Vzhledem k tomu, že informační povinnost je potřeba splnit také u rozsáhlejších objektů (například u průmyslových podniků a komerčních zón), ale také u některých státem realizovaných nebo provozovaných kamerových systémů (viz Informace odboru prevence kriminality MVČR), tedy i města a obce jsou k dispozici také dopravní informační značky o rozměrech 700x500 mm

K náležitostem této informační cedule, podmínky platí shodně pro samolepku i značku, je potřeba dodat, že musí obsahovat informaci, že prostor je sledován kamerovým systémem, musí zde být uveden správce - provozovatel kamerového systému, resp. kontaktní osoba nebo sdělení, kde bude subjektu údajů poskytnuta informace o zpracování v rozsahu požadovaném zákonem (tj. kde si může například vyzvednout v písemné podobě další informace o kamerovém systému).

Vyplněný a takto umístěný štítek odpovídá zveřejněným stanoviskům Úřadu na ochranu osobních údajů k informační povinnosti správce kamerového systému.

Poznámka: texty použité pro tento informační materiál pocházejí z článku "Správa kamerových systémů a zákonem daná informační povinnost"; Security magazín č.5/2008; www.securitymagazin.cz

 
 
Reklama