Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Financování obnovitelných zdrojů a úspor energie v budovách

"Financování obnovitelných zdrojů a úspor energie v budovách" je hlavní téma cyklu seminářů, které se uskuteční v září v Praze, Hradci Králové a Brně. Stěžejními tématy např. jsou: "Neopakovatelná možnost financování projektů z dotací EU", "Výnos z obchodování s emisními povolenkami v řádu 10-25 mld. Kč na zateplování RD" či "Budoucnost výkupních cen elektřiny pomocí fotovoltaických elektráren".

A o čem všem bude dále řeč, aneb co se účastníci semináře jinde nedozví?

1) Finance na úspory energie z OPŽP v letech 2007-2013 - neopakovatelná možnost:

Česká republika investuje v současnosti do úspor energie, především budov veřejného sektoru historicky maximální finanční prostředky. Hitem letní sezony je zateplování škol. V nejbližších měsících bude otevřen i příjem žádostí o podporu projektů z oblastí obnovitelných zdrojů energie. V rámci Operačního programu životní prostředí se předpokládá uvolnit až 9 miliard korun! Možnost získat dotaci nyní nebude opakovatelná.

2) Na zateplování rodinných domů od 10 do 25 mld. Kč z obchodování emisních povolenek:

Ministerstvo životního prostředí připravuje dotační program k financování zateplování rodinných či bytových domů. Financování by mělo být kryto tržbami z obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, kterých má ČR přebytek. Obchodování s povolenkami schválila poslanecká sněmovna dne 25. června 2008. MŽP si výnos z obchodování slibuje řádově v rozmezí 10 - 25 miliard Kč (v závislosti na tržní ceně povolenek). Tyto prostředky by měly jít v následujících letech na financování zateplování a úsporného vytápění rodinných domů, prostřednictvím národních programů.

3) Průkaz energetické náročnosti budov, nová legislativa v praxi

Průkaz budovy je výsledkem snahy o snížení energetické náročnosti. Implementace evropské směrnice 2002/91/ES vyvolává tlak na hledání úsporných opatření v budovách. Investicím do úspor rovněž velmi nahrávají neustále rostoucí ceny energií. Nové legislativní normy a nástroje motivují investory ke stále vyšším úsporám energie. Průkaz energetické náročnosti je považován za jeden z jejich hlavních nástrojů. Kde všude a od kdy jej budeme potřebovat?

4) Výkupní ceny výroby elektrické energie z fotovoltaických elektráren

Investiční náročnost na výstavbu 1 kWp fotovoltaického systému neustále klesá. Energetický regulační úřad signalizuje pokles výkupních cen i zelených bonusů. Údajně v minimální úrovni 5%. Další podporu investic v rámci výstavby FVE a veřejného sektoru však nachystalo SFŽP. Dotace dosahují až 40% celkových nákladů. Návratnosti investic do této technologie se v komerční sféře blíží deseti letům, u veřejného subjektu se lze s dotací přiblížit vynikající 6 leté návratnosti investice.

5) Solární ohřev teplé vody - ekonomicky nejefektivnější obnovitelný zdroj

Ve většině případů ohříváme teplou vodu pomocí elektřiny nebo plynu. Cena těchto zdrojů je již dnes neúnosná a nadále poroste. Solární soustavy mají však díky dotační politice státu návratnost již od 5 let, dokonce i bez započtení pravidelně se zvyšující ceny energie!

Další informace, program, přednášející a možnost přihlášky naleznete zde:

Praha, 17. 9. 2008 - pozvánka, odpovědní lístek
Hradec Králové, 23. 9. 2008 - pozvánka, odpovědní lístek
Brno, 30. 9. 2008 - pozvánka, odpovědní lístek

 
 
Reklama