Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Studie úrazů starších lidí na pohyblivých schodech

Pracovní skupina výzkumníků vedená Dr.Josephem O´Neilem a Dr. Gregem Steelem z lékařské fakulty univerzity v Indianě zjistila, že se počet úrazů starších lidí na pohyblivých schodech od roku 1991 do roku 2005 zdvojnásobil.

Toto zjištění vyplývá z rozsáhlé národní studie publikované v březnu 2008 pod názvem "Analýza a prevence úrazů". Pracovní skupina využila údaje výboru pro spotřebitelské bezpečné výrobky v USA ke zjištění, že na pohyblivých schodech utrpělo v letech 1991 až 2005 úrazy 39 800 starších lidí. Avšak většina úrazů nebyla závažná a pouze 8% zraněných bylo odvezeno po ošetření do nemocnic. Nejčastější příčinou zranění byl pád s následkem pohmoždění. K nejčastějším úrazům docházelo na dolním konci.

Dr.O´Neil, profesor na pediatrické klinice lékařské fakulty univerzity v Indianě vysvětluje:

"Ačkoliv jsou pohyblivé schody bezpečným způsobem dopravy, vyskytují se na nich pády s následky zranění. Starší osoby, zvláště ty, které mají problémy s pohyblivostí, rovnováhou nebo viděním by měly dávat pozor při jízdě na schodech a zvláště při nástupu a při výstupu. Neměly by se pokoušet chodit nahoru a dolů na pohybujících se schodech, při jízdě by neměly nosit rozměrné předměty nebo nosit volné boty nebo oděvy, aby se vyhnuly zvýšenému riziku pádu."

Autoři studie doporučují, aby starší osoby, které mají problémy s chůzí nebo s udržováním rovnováhy, raději používaly výtahy než pohyblivé schody.

Dr. Steele, profesor epidemiologie lékařské fakulty univerzity v Indianě dodává:

"Co nás opravdu překvapilo, bylo bezstarostné chování některých starších osob na pohyblivých schodech. Jedno středisko záchranné služby informovalo o pádu osoby jedoucí na schodech, která se pokoušela protlačit kolem invalidy na vozíku a jeho doprovodu. Samozřejmě by se invalidní vozík neměl nacházet na pohyblivých schodech."

"Lidé se mohou divit, proč se pediatr zabývá studiem starších lidí, ale to opravdu není tak zvláštní", vysvětluje dr. Neil. "Starší lidé mají mnoho stejných problémů s pohyblivostí a rovnováhou, jako malé děti." Vážený odborník na prevenci úrazů dr.Neil se domnívá, že by se tyto úrazy měly považovat za nemoci, jako jsou srdeční choroby, mrtvice nebo cukrovka. "Nesmíme považovat neočekávaná poranění za náhodné úrazy, ze kterých vyplývá, že se jim nedá zabránit", končí. "Úrazům na pohyblivých schodech, jako jsou pády a jiná, tak zvaná náhodná neštěstí, se dá zabránit."

 
 
Reklama