Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pyrolytické kotle Dakon nabízí ekologické vytápění suchým dřevem

Energie, ekologie, úspory - to jsou témata, která v současnosti zajímají každého, kdo stojí před otázkou čím a jak topit. Řada obyvatel se od vytápění zemním plynem vrací k pevným palivům a hledá další alternativní zdroje tepla. Ukazuje se, že nejúspornější variantou při volbě vhodného způsobu topení je pyrolýza - zplyňování dřeva, kterou využívají také kotle Dakon Damat Pyro G a KP Pyro pro dokonalé spalování dřevní hmoty a pelet.

U pyrolýzy jde o tepelný rozklad látek - o proces, při kterém se za vysokých teplot rozkládají organické materiály na jednodušší chemické sloučeniny a pevný zbytek bez hoření. Při využití tohoto pyrolýzního děje se v kotli na zplyňovací trysce nebo zplyňovacím roštu tvoří žhavé dřevěné uhlí, na kterém dochází za omezeného přístupu vzduchu k uvolňování plynů. Tyto plyny se míchají se sekundárním vzduchem a ve formě plamene dohořívají ve spodním prostoru. Kotle jsou konstruovány pro spalování dřevěných polen o délce 280 - 680 mm dle daného typu kotle a do maximální vlhkosti dřeva 20 %. K topení lze použít také dřevěných štěpů a dřevěných briket, ale pouze v kombinaci s kusovým dřevem.

Spalování dřeva zplyňováním zaručuje ekonomický a ekologický provoz, dosáhne se vyšší účinnosti vytápění, při kterém vzniká minimum popela. Chod zplyňovacího kotle lze do určité míry zautomatizovat a dostatečně velká přikládací komora těchto typů kotlů prodlouží bezobslužný chod. Laicky řečeno: nemusí se tak často přikládat.

Výroba prvních kotlů Dakon na spalovaní dřeva systémem pyrolýzy začala již v roce 1996. V roce 2006 společnost přišla na trh s novým litinovým pyrolytickým kotlem, který ještě téhož roku získal na 13. mezinárodním veletrhu AQUA-THERM čestné uznání za nejlepší exponát. Označení kotle je Damat Pyro G a nabízí se dnes v pěti výkonových řadách od 20 do 36 kW.

Stacionární kotel DAKON DAMAT PYRO G je zplyňovací teplovodní kotel na dřevo k vytápění rodinných domů, provozoven a podobných objektů. Kotlové těleso je vyrobeno z litiny o minimální tloušťce stěn 6 mm a je výrazně odolnější vůči dehtům a kyselinám vznikajícím při zplyňování. Otopný systém může být s otevřenou nebo uzavřenou tlakovou expanzní nádobou a nuceným oběhem otopné vody. Předností je kromě snadné obsluhy především vysoká účinnost (až 88%), jednoduchá regulace primárního vzduchu a předehřev vzduchu pro spalování. Provoz lze řídit termostatem nebo programátorem vzduchu v rozsahu 50 - 100 % jmenovitého výkonu. Kotel má také zabudovanou chladicí smyčku zajišťující bezpečný odvod přebytečného tepla z kotle.

Vedle litinové řady Damat Pyro G jsou na trhu již delší dobu také ocelové teplovodní kotle pro pyrolytické spalování KP PYRO ze silnostěnného ocelového plechu ve výkonové řadě od 18 do 38 kW s jednoduchou regulací, snadnou údržbou i ovládáním. Jejich účinnost dosahuje až 85 %, velký přikládací prostor zaručuje dlouhodobý provoz, který lze řídit termostatem, nebo programátorem v rozsahu 30 až 100 %. Také u těchto kotlů je součástí chladicí smyčka.

Pyrolytické spalování je úsporné a ekologické vytápění.Domácnosti mají proto možnost při instalaci kotle Damat Pyro G žádat Státní fond životního prostředí o finanční podporu v rámci programu výměny starých kotlů za moderní vytápění obnovitelnými zdroji. SFŽP přijímá žádosti do 31. prosince 2008.

Dakon je nejprodávanější značka na českém trhu, jejíž tradice sahá do roku 1949. V současnosti má v nabídce více než sto variant kotlů na všechna běžně používaná paliva s výkony již od 4 kW. Kromě solidních cen či nejrozšířenější servisní sítě v ČR je za oblibou kotlů Dakon především kvalita a spolehlivost výrobků.

Damat Pyro G

Litinový teplovodní kotel Damat Pyro G od firmy Dakon pro pyrolytické spalování suchého dřeva s vysokou účinností, úsporným a ekologickým provozem a dlouhou životností.


KP Pyro

Ocelový teplovodní kotel KP Pyro od firmy Dakon pro pyrolitické spalování suchého dřeva s vysokou účinností, velkým přikládacím prostorem a jednoduchou obsluhou.


 
 
Reklama