Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnostní značky pomáhají zavádět bezpečnostní normu pro existující výtahy

Evropská asociace pro výtahy (ELA) vypracovala minulý rok vyčerpávajícího průvodce bezpečnostními značkami a doporučila, aby se používaly u výtahů.

Luc Rivet z ELA pochválil pracovní tým pro jeho tvrdou práci a zaujetí. Především zmínil práci provedenou Remo Ehratem, Wilfriedem Sonntagem (VDMA) Filipem Casteleynem (AGORIA). Rivet vysvětlil, že dokument byl překontrolován Christianem de Mas Latriem a zdůraznil, že do této iniciativy bylo investováno mnoho lidské práce pracovníků průmyslu.

Nyní ELA udělala další krok a zpracovala druhou brožurku jasně určenou existujícím značkám Mezinárodní organizace pro normalizaci a některým značkám nově vytvořeným pro 74 rizik stanovených v bezpečnostní normě pro stávající výtahy (SNEL). EN 81-80 je nyní skutečností a legislativní proces prošel v osmi největších členských státech Evropské unie, aby zavedl široký rozsah aktualizované bezpečnosti existujících výtahů spočívající na nové normě. Norma stanoví 74 vysokých, středních a nízkých rizik, které se mohou vyskytovat u výtahů a bylo dohodnuto, že je stále potřeba podporovat v Evropě iniciativu, především v zemích, kde se dosud nic nestalo. Tato nová brožurka a CD-ROM jsou určeny pro sdělení bezpečnostní zprávy majitelům výtahů, uživatelům výtahů, technikům a inspektorům a je určena pro jasné stanovení všech bezpečnostních stavů u každého existujícího výtahu.

Předmluva brožurky uvádí racionální výklad pro tuto iniciativu. Uvádí:

Evropská komise uznává, že norma EN 81-80 (SNEL) je správným odkazem na stav techniky pro její Doporučení 95/216/EC odkazující na nevyčerpávající seznam deseti doporučení ke zvýšení bezpečnosti existujících výtahů. ELA doporučuje všem národním asociacím komunikovat se svými členy o možnosti umístění jasného dokumentu ve výtahové strojovně každého existujícího výtahu při údržbě, udávající – jasnými piktogramy – jaká jsou rizika dosud neodhalená u tohoto určitého výtahu.

Casteleyn a de Mas Latrie byli autory práce, která byla provedena na této brožurce a na navržení nových piktogramů pro ilustraci nebezpečí v místě provozu výtahu. Některé z nich lze vidět na ukázce z brožurky, která ukazuje příklad dokumentu, který by mohl být umístěn ve strojovně výtahu a také v detailu jedné grafické značky (obrázek B), který znázorňuje "výtah bez klecových dveří".

Celý balíček, který zahrnuje CD-ROM, skládaný dokument a brožurku "Proč a jak hovořit o SNEL" je k dispozici v řadě jazyků u ELA v Bruselu. Toto je velmi důležitý balíček a Elevator World bude sledovat, jak se tato iniciativa a SNEL EN 81-80 zavádí v Evropské unii.

Uveřejněno se souhlasem vydavatele EW pana R.S. Caporaleho.

 
 
Reklama