Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Od větrného mlýna k větrným elektrárnám

V objektu větrného mlýna v Ruprechtově byla v říjnu otevřena výstava, která ukazuje více než stoletou historii větrných elektráren ve světě i v ČR. Výstava probíhá i v zimním období a potrvá až do 20. dubna.

Na výstavě, která se snaží věcnými argumenty vyvrátit nepodložené mýty i subjektivní obavy z těchto zařízení, lze shlédnou zajímavé instalace i seznam větrných elektráren instalovaných v Česku.

Větrný mlýn na západním okraji obce Ruprechtov mezi Vyškovem a Boskovicemi má zcela unikátní konstrukci mezi větrnými mlýny nejen na Drahanské vrchovině, ale i v celém Česku. O pohon mlýnských kol se starala tzv. Halladayova turbína, která byla na mlýn instalována roku 1882 - 1884 poté, co vichřice zničila původní klasická "křídla". I Halladayova turbína však ve druhé polovině minulého století chátrala a když byl mlýn pro roce 1990 vrácen vnučce původního majitele, zbývalo z ní už jen dost beznadějné torzo.


Větrný mlýn v Ruprechtově s unikátní Halladayovou turbínou.
 
Pohled do exteriéru mlýna s částí expozice o vývoji od větrných mlýnů k větrným elektrárnám.

Ojedinělý objekt však měl mimořádné štěstí v tom, že se dostal do rukou manželů Sládkových, architektů, pro které se mlýn stal výzvou k pokusu o záchranu objektu a především toho, co na něm bylo nejcennější - právě již zmíněná Halladayova turbína.

Začátkem října proběhla ve mlýně vernisáž výstavy "Od větrného mlýna k větrným elektrárnám", která přináší na 15 panelech umístěných ve dvou patrech mlýna málo známé skutečnosti o tom, kdy, kde a jakými technickými cestičkami byl vítr koncem 19. století poprvé využit k výrobě elektrické energie. Bez zajímavosti není ani několik příkladů unikátního využití větrných elektráren, například na Nansenově Framu při jeho polárním driftu v letech 1893 - 96, nebo panely mapující historii vývoje a využívání větrných elektráren na území Česka i seznam míst, kde u nás v posledních 17 letech moderní větrné elektrárny vyrostly. Nechybí ani panel o mýtech, které jsou o větrných elektrárnách šířeny.

Kdo se chce o realitě větrných elektráren přesvědčit vlastními smysly, může i prakticky naplnit heslo z názvu výstavy - Od větrného mlýna k větrným elektrárnám. Přímo z jednoho okna mlýna je nejen dalekohledem, ale při dobré viditelnosti i přímo očima severním směrem vidět rotor 13 km vzdálené větrné elektrárny u Drahan a k dispozici je i mapka s popisem možné trasy k této větrné elektrárně. Kolem mlýna vede frekventovaná cyklotrasa a v zimním období tam vzhledem k nadmořské výšce kolem 600 metrů bývají i dobré podmínky pro běžkaře.

Výstava "Od větrného mlýna k větrným elektrárnám" je i v zimním období, až do 20. dubna, přístupná skupinám od 10 osob na telefonickou objednávku.Větrný mlýn je posledním objektem v Ruprechtově na západním okraji obce, vpravo od silnice ve směru na Blansko.

Objednávky skupinových návštěv jsou možné telefonicky na č. 517 385 556. Větrný mlýn má i svoji webovou stránku (www.mlynruprechtov.cz).

 
 
Reklama