Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní vytápění, komfortní větrání a úsporný ohřev teplé užitkové vody

Tepelné čerpadlo zabezpečující vytápění, větrání a ohřev teplé užitkové vody. Topný výkon až 5kW získaný pouze z odsávaného vzduchu.

Comfortzone CE50

Vysoký topný faktor - až 5 kW tepelného výkonu absolutně nejnižší provozní náklady. Nízké investice - není potřeba budování zemních výměníků nebo vrtaných studní. Přizpůsobivé dimenzování topného výkonu na energetickou náročnost topení a ohřev TUV během celého ročního období.

Přednosti

Speciální vysoce účinný plynový výparník, který umožňuje odpařování vzduchu při velmi nízkých teplotách. Výsledkem je vysoká účinnost využití energie obsažené v znečištěném odtahovaném vzduchu.

Srdcem tepelného čerpadla je vysoce kvalitní Scroll kompresor s plynule měnitelnými otáčky, který přizpůsobuje výkon požadovaným provozním podmínkách pro dosažení maximální energetické účinnosti zařízení.

Inteligentní regulace pokojové teploty započítává automaticky tepelné zisky (např. sluneční záření nebo jiné zdroje tepla) a okamžitě optimalizuje provozní stav tepelného čerpadla, které zabezpečuje požadovanou teplotu uvnitř domu nebo ohřev teplé užitkové vody

Ohřev teplé užitkové vody zabezpečuje vysoce účinný spirálový výměník uložený uvnitř akumulačního zásobníku. Systém je zcela bezpečný z hlediska ligonelózy.

Větrací systémy s odváděným znečištěným vzduchem a přívodními prvky čerstvého vzduchu zabezpečují nejlepší možnou kvalitu čerstvého vzduchu.

Snadná instalace do všech typů stavebních objektů. Možnost napojení na vodní i teplovzdušný vytápěcí systém.

K dispozici jsou dva výkonové typy Comfortzone CE50 a CE65 o výkonu 5 nebo 6 kW.


Princip funkce tepelného čerpadla

Čerstvý vzduch je nasáván přívodními prvky vzduchu, které jsou umístěné v obvodových stěnách a nebo okenních rámech. Tepelné čerpadlo vybaveno radiálním ventilátorem, který odtahuje vzduch z místností k výparníku tepelného čerpadla. Ve výparníku odtahovaný vzduch předá maximální možnou energii pracovní látce - chladivu. Po předání tepla je silně ochlazený vzduch odváděn vně budovy.

Tepelné čerpadlo je poháněno velmi kvalitním scroll kompresorem. Energie získaná z odsávaného vzduchu a kompresoru (ve kterém se navyšuje o teplo vzniklé přeměnou hnací elektrické energie) je převedena pomocí pracovní látky - chladiva k cirkulující vodě v kondenzátoru tepelného čerpadla. V závislosti na nastavení provozního režimu, prostřednictvím elektronicky ovládaného trojcestného ventilu, je zajištěno vytápění daného objektu a nebo ohřev teplé užitkové vody.


Úspora

ComfortZone 50 může v závislosti na velikosti domu, tepelně izolačních vlastnostech a celkové potřebě tepla ušetřit až 16 000 kWh.

velikost objektu
[m2]
roční potřeba tepla
[kWh]
roční úspora využitím Comfortzone
[kWh]
120 15 000 9 900
150 20 000 12 500
180 25 000 14 800
180 30 000 16 000

Při současných cenách plynu nebo elektrické energie je návratnost investice velmi rychlá. Nejenže dojde ke snížení nákladů na celkovou potřebu tepla ale současně docílíte i čisté a zdravé ovzduší v domě bez nadměrné vlhkosti a pachů.


Celkový výkon tepelného čerpadla

Teplota odváděného vzduchu je závislá od několika parametrů jako jsou: průtočné množství vzduchu, pokojová teplota a vlhkost odtahovaného vzduchu z místností.

Běžná tepelná čerpadla využívající teplo ze vzduchu ochlazují odváděný vzduch na teplotu cca 5 °C. Dojde k celkovému snížení teploty o cca 15 °C. Získaný tepelný výkon ze vzduchu je cca 1,2 kW, tepelný výkon vzniklý přeměnou hnací energie kompresoru je cca 0,8kW.

 

Comfortzone ochlazuje odváděný vzduch na hodnotu -10 až - 15 °C, to znamená, že celkové snížení teploty je 30 až 35 °C. Vyšším ochlazením odváděného vzduchu získáme dvojnásobně vyšší výkon (zelená křivka). K tomuto výkonu musíme ještě přičíst tepelnou energii získanou z vlhkosti obsažené ve vzduchu (černá křivka).

Celkový výkon získaný ze vzduchu stoupá rychleji při klesající teplotě odváděného vzduchu za současného zvyšování celkového výkonu tepelného čerpadla.


Topný faktor tepelného čerpadla

Plynulé řízení výkonu scroll kompresoru zabezpečuje přesné pokrytí aktuální potřeby energie v domě.

Při nízkém výkonu kompresoru bude odpařovací teplota na výparníku vyšší a topný faktor tepelného čerpadla bude vyšší. S narůstajícím výkonem dochází ke zvýšení podílu tepla vzniklého přeměnou hnací energie kompresoru.

Tepelné čerpadlo zabezpečuje velmi dobrý topný faktor v celém výkonovém rozsahu.

 

Ideální řešení pro pasivní, nízkoenergetické a energeticky úsporné domy nebo pro rekonstrukce topných systémů u domů vytápěných elektrickým nebo plynovým kotlem.

Nízká počáteční investice - vysoký topný výkon a dlouholetá tradice prověřená skandinávským podnebím.

 
 
Reklama