Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přírodní linoleum Tarkett s povrchem XF - revoluce v povrchových úpravách podlahovin

Přírodní linoleum je oceňováno již více než 100 let pro řadu vynikajících vlastností: přírodní složení, komfort, dlouhou životnost a zejména pro svoji krásu. S novým linoleem XF firmy Tarkett se mohou k tomuto výčtu kladných vlastností přidat další velmi důležité výhody.


Veneto XF

XF je totiž povrchová úprava, která přírodnímu linoleu Tarkett dává nejvyšší odolnost vůči otěru a chemikáliím a zároveň podstatně ulehčuje a zlevňuje jeho údržbu. Proto v tomto případě můžeme skutečně mluvit o revoluci v povrchové úpravě linolea.


Veneto Soluzione XF

Firma Tarkett svoji revoluční úpravu XF (X-treme Finish) aplikuje na všechny kolekce přírodního linolea již od podzimu roku 2005. Jde o povrchovou úpravu, která je na linoleum nanášena v tloušťce 22 μ v závěru výrobního procesu a díky vytvrzení UV zářením získává terpolymer (modifikovaný polyuretan) tvrdost, která odpovídá 9. stupni Mohsovy stupnice tvrdosti, tzn. že pouze diamant je tvrdší než XF povrch na přírodním linoleu Tarkett. Mimořádnou tvrdost povrchu XF dokazuje i řada testů provedených v našich laboratořích nebo v nezávislých zkušebnách - například v modifikovaném Taberově testu, který měří úbytek nášlapné vrstvy (po povrchu materiálu rotuje kolečko pokryté smirkovým papírem se zátěží 1 kg, smirkový papír se mění po každých 20 otáčkách), kdy k úplnému prodření povrchu XF došlo až po 400 otáčkách. To je více než dvojnásobek hodnot dosažených u srovnatelných podlahovin (tento test si můžete pomocí jemného smirkového papíru simulovat sami na vzorku linolea XF a porovnat si výsledek s jinými podlahovými materiály zkoušenými stejným způsobem). Při testu odolnosti vůči kolečkovému křeslu po 25 000 otáčkách (v laboratorních podmínkách simulujících 10 let provozu) nedošlo na povrchu linolea XF k žádné změně, takže firma Tarkett může na svoji povrchovou úpravu XF i pro těžné provozy potvrdit záruku pět a více let podle konkrétních podmínek. I tuto zkoušku je možné snadno napodobit "lžičkovým testem", kdy uvidíte, že třením vnějšího dna nerezové lžíce po linoleu XF pod tlakem dojde dříve ke změně na povrchu kovu, aniž by povrch XF byl jakkoliv narušen (případné stopy kovu obroušeného na povrchu linolea lze lehce setřít navlhčeným papírovým nebo textilním kapesníkem).


Veneto XF a Etrusco XF

Z uvedených vlastností vyplývá, že přírodní linoleum Tarkett s povrchovou úpravou XF přináší velké úspory nákladů ve srovnání s linoleem bez tohoto povrchu nebo ve srovnání s některými jinými pružnými podlahovinami, protože:

  • není potřeba provádět úvodní složité a cenově náročné napouštění linolea po pokládce a následné odmývání a opětovné nanášení při periodických údržbách;

  • díky velmi vysoké odolnosti vůči znečištění a chemikáliím je čistění linolea XF snadnější a levnější zhruba o 30 %;

  • povrchová úprava XF šetří více než 50 % vody potřebné na údržbu (doporučuje se denní suché nebo vlhké vytírání, při kterém stačí mírně navlhčený mop - povrch musí být po tomto vytírání opět zcela suchý do 20 vteřin), dále pak i saponátů a energie. Rozsah docilovaných úspor si nejlépe představíme na příkladu průměrné nemocnice, která je vybavena konvenčními podlahovinami a která v průměru spotřebuje sedm tisíc litrů leštidla na podlahy každý rok a k tomu kolem 350 tisíc litrů vody - tato množství stačí vynásobit jednotkovými cenami a vidíme, kolik linoleum XF uspoří nákladů v absolutních částkách;

  • velmi nízké náklady po celou dobu životnosti ("Life cycle cost") - náklady na podlahovinu a její pokládku představuje pouze asi 8 % celkových nákladů na podlahu po celou dobu jejího užívání. Je zřejmé, že se vyplatí na ní nešetřit a tím spořit zbylých 92 % nákladů, které jsou tvořeny cenou údržby dané podlahoviny (např. o něco vyšší cena linolea XF se ve srovnání s linoleem bez této úpravy díky úspoře údržbových nákladů uživateli vrátí nejdéle do roka).

Zmiňované vynikající technické vlastnosti mají všechny naše kolekce, které jsou navíc nabízeny v zajímavých barevnostech.

Kolekce VENETO XF se vyrábí v tl. 2,0 - 2,5 - 3,2 mm a v 44 barevných odstínech mramorovaného vzoru, a to jak v klasických, tak i moderních barvách. V rámci kolekce Veneto se vyrábí také její akustická verze VENETO ACOUSTIC XF v tl. 4,0 mm nebo i čtverce 50 x 50 v tl. 2,5 mm VENETO TILES XF.

Kolekce TOSCANO XF v tl. 2,5 mm zahrnuje osm kontrastních mramorovaných vzorů, kolekce ETRUSCO XF ve stejné tloušťce potom devět hladkých atraktivních uni barev, které jdou zajímavě kombinovat například se stejnými barevnými odstíny kolekce Veneto. NARNIDUR XF (tl. 4,0 mm) v osmi barvách je určena pro prostory s extrémní zátěží nebo pro tělocvičny. Nabídku uzavírá dílcové linoleum na HDF deskách VENETO SOLUZIONE XF, které díky možné kombinaci 14 barev a obdélníkových a čtvercových dílců umožňuje vytvářet podlahy se zajímavými vzory. Několik námětů na dotvoření dekorace interiérů přírodním linoleem XF firmy Tarkett vidíte na fotografiích.

 
 
Reklama