Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zvýšení dna bazénu pomáhá dětem, starším i handicapovaným osobám.

Dospělí mohou v bazénu plavat i odpočívat, děti musí viset na okrajích bazénů. Zejména malé děti si v bazénu nemohou hrát tolik, jako třeba na mělčině u moře. Následující článek představuje řešení, které nás zaujalo na veletrhu Bazény, sauny, solária a wellness, kde TZB-info bylo mediálním partnerem.

Bazén - novinka, která se ujala v naší republice koncem minulého a začátkem tohoto století, je zatím mnohdy provozována v podstatě většinou v provizorních podmínkách. Moderní technologie produkující plastové fólie umožňují postavit na trávníku či jiné rovné ploše na dvorku nebo na zahradě kovovou kostru a na ní natáhnout fólii, s dostupností skořepin již také není problém. Doba výstavby se minimalizuje a koupání může být rychle splněným snem. Není to ovšem tak jednoduché.
Vybudovat bazén znamená především najít vhodné místo co nejblíže domu, s dostatkem slunečního svitu a poskytující určitou intimitu. Blízkost domu ušetří prostředky za připojení vody, kanalizace, elektrického proudu... Orientace na jih ušetří prostředky na ohřev vody.

Pokud je bazén umístěn v interiéru, musí být dislokován tak, aby nezasahoval do provozu a pohody bydlení. Nejlepší a nejčastěji používané řešení spočívá v umístění bazénu do postranní části domu, kde je možné mnohem lépe zvládat negativní důsledky působení bazénu na stavební konstrukci a provoz.

Spolehlivý provoz znamená vybrat vhodné řešení, kvalitní materiály, zabezpečit pečlivé provedení a v případě bazénu v interiéru zakomponovat požadavky bazénu do dalších TZB systémů. "Při rozhodování jakými obslužnými prvky vybavit bazén, je třeba volit co nejvyšší kvalitu a maximální automatickou regulaci, abychom nestrávili více času údržbou než vlastním koupáním," zdůrazňuje v zásadách pro projekci, výstavbu a provoz rodinného bazénu ing. Bohumil Šťastný, PhD., ze Stavební fakulty ČVUT.

Dobře technicky zvládnutý bazén poskytuje kvalitní privátní relaxaci dospělých, odpočinek po celodenní práci, ale neumožní dovádění dětí ve vodě a tím efektivní rodinné využití. Problém je s různými požadavky na výšku hladiny. Následující článek je odezvou na veletrh Bazény, sauny, solária a wellness, odkud jsme Vám jako mediální partner zprostředkovali řadu novinek. Následující řešení je unikátní, proto jsme mu věnovali poněkud větší prostor než ostatním novinkám z veletrhu.

1. Obecně o systému zvyšování dna:

NESSPOOL - systém zvýšení dna bazénu řeší problémy s příliš hlubokým dnem bazénu. Ty se dělají ve standardizovaných hloubkách, zpravidla mezi 150 - 170 cm, jež jsou sice vhodné pro plavání dospělých, ale dětem, starým lidem či zdravotně postiženým neumožňují optimální využití bazénu.

2. Použití:

Hra je nejdůležitější činností v dětství. Rozvíjí nejen dovednosti, kreativitu a motoriku, ale i myšlení a fantazii. Pokud je pod částí bazénové plochy zvýšeno dno systémem NESSPOOL, děti si zde mohou hrát stejně jako u rybníky nebo u moře. Dětem, které ještě neumí dostatečně dobře plavat, poskytne NESSPOOL pevné dno pod nohama a pocit jistoty, takže se beze strachu z vody učí rychleji opravdu plavat.

Průměrná hloubka bazénu je 120 - 150 cm.

Dítě ve 3 letech měří cca 90 cm a pro bezpečný pohyb
potřebuje maximální výšku hladiny 70 cm
   
Dítě v 6 letech měří cca 120 cm a pro bezpečný pohyb
potřebuje maximální výšku hladiny 90 cm

Podobný pocit bezpečí potřebují i senioři či zdravotně postižení lidé.
Pro ně pro všechny, stejně jako pro děti, jsou příliš hluboké bazény nebezpečné a odrazující.

3. Varianty sestav:

 

Info: www.nesspool.cz

4. Doplnění:

  • Nový patentovaný systém zvýšení dna Nesspool byl prezentován na výstavě Bazény, sauny, solária a wellness 2007 v Praze a uveden na trh v květnu 2007
  • Návštěvníci výstavy mohli využít slevu 15%, která platí do 31.8.2007
 
 
Reklama