Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

"Technická vyspělost je naší prioritou," říká Jaroslav Cankař

Značku kotlů ATMOS není třeba představovat. Za léta existence na trhu si vybudovala skvělou pověst a je pevně etablována nejen v povědomí odborné, ale i široké veřejnosti. Stále více a více uživatelů se přesvědčuje o tom, že výrobní program firmy ATMOS je zcela přizpůsoben vysokým nárokům na kvalitu, technické parametry, snadnou obsluhu a údržbu a ochranu životního prostředí.


Jaroslav Cankař mladší s Jaroslavem Cankařem starším (zakladatel firmy ATMOS)

ATMOS slaví 71 let!

Firmu založil Jaroslav Cankař senior v roce 1936 ve Velkém Újezdě u Mělníka. V letošním roce tak slaví firma 70. výročí vzniku. Tímto bychom chtěli vzpomenout na zakladatele, vynikajícího konstruktéra a vynálezce, který zemřel vloni v březnu těsně po svých 94. narozeninách.

V počátcích byla výroba zaměřena na zplynovací pohonné jednotky pro auta a lodě pod značkou DOKOGEN, tzn. se stejným principem, jaký je dnes používán u moderních kotlů na dřevo.

Od roku 1942 firma zahájila vývoj a od roku 1945 výrobu kompresorů ATMOS, které vyvážela do celého světa až do znárodnění. I po znárodnění se podařilo udržet vývoj kotlů, generátorů na dřevo-plyn a kompresorů pro externí firmy. Do dnešní doby bylo vyvinuto 110 typů teplovodních kotlů, na které má firma 14 patentů.

Jedním z prvních kotlů v roce 1962 byl kotel EKONOMIK. V roce 1980 na výstavě PRAGOTHERM byly představeny první zplynovací kotle na dřevo a dřevní odpad.

V roce 1985 byly vyvinuty nové generátory na dřevoplyn pro pohon terénních automobilů, elektrocentrál a zavlažovacích systémů pro Vietnam a Laos.

   

V roce 1991 znovu obnovil firmu ATMOS Jaroslav Cankař junior, zahájil vývoj a výrobu. Umožnila to změna politického systému v České republice.


Škoda Superba z roku 1942, model s generátorem na dřevoplyn DOKOGEN
 
Kotel EKONOMIK z roku 1968
 
ATMOS KOMBI SP (L): vysoká účinnost kotle, snadná obsluha, méně spalin

Špičkové výrobky si žádají špičkovou technologii

Dnes, po 15ti letech vyrábí firma ATMOS 30 000 kotlů ročně ve třech výrobních areálech.

Tím se řadí mezi největší producenty ve svém oboru v Evropě. Veškeré výrobky pocházejí z vlastního vývoje firmy ATMOS. Pro příští rok je plánováno navýšení výroby na 40 000 kotlů.


ATMOS Generátor
 
ATMOS Dřevoplyn
 
ATMOS Pelety
 
ATMOS KOMBI

Výroba téměř 200 modifikací kotlů je zajišťována pomocí nejmodernějších technologií, např. od firem TRUMPF, GALATEK, CLOOS, MESSER, apod. Firma je nositelem certifikace kvality ISO 9001 a ISO 14001. Na nákup části technologie firma získala finanční podporu z fondu Evropské unie.

ATMOS je velmi významný exportér

Firma ATMOS dodává na český a další evropské trhy mnoho typů kotlů. Tím je umožněno zvolit si vždy nejvhodnější výkon, požadovanou účinnost a druh paliva. Sortiment zahrnuje zplynovací kotle na dřevo od 15 do 100 kW, na uhlí a dřevo od 18 do 50 kW, na pelety od 15 do 45 kW a kombinované kotle na dřevo, pelety, ETO a zemní plyn od 15 do 35 kW.

     

Export výrobků firmy ATMOS činí více jak 80 % výrobní produkce. Kotle jsou vyváženy do 30 zemí jako jsou např. Německo, Rakousko, Švédsko, Francie, Itálie, Rumunsko a další.

     

ATMOS se pravidelně zúčastňuje různých výstav a veletrhů v České i Slovenské republice. Sledujte www.atmos.cz.


ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN
logo ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN

Teplovodní zplynovací kotle na dřevo a uhlí, od výkonu 15 až 100 KW, automatické kotle na pelety. Kotle jsou oceněny známkou EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK. Akumulace tepla. Ekonomika provozu.