Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ohlédnutí za veletrhem Aquatherm - Rockwool představil revoluční protipožární řešení

Zdánlivě rozporuplné vlastnosti vytvářejí výhodu revoluční novinky. Z kameniva se při zahřátí uvolní významné množství vody, která ochladí izolované potrubí. Velkou výhodou tohoto systému je nízká hmotnost a skutečnost, že se jedná zároveň o protipožární, akustickou i tepelnou izolaci.

Aquatherm 2006

Jak se stalo každoročním dobrým zvykem, sezona technických izolací vyvrcholila účastí společnosti Rockwool na tradiční výstavě Aquatherm na pražském Výstavišti. Kdo se přišel na stánek Rockwoolu podívat, určitě nelitoval. Spousta novinek z oblasti protipožárních izolací, odborníci připravení zodpovědět dotazy z oblasti technických i stavebních izolací, spousta názorných prospektů a technických listů i modelů. Jako třešinku na dortu pak bylo možno shlédnout praktickou ukázku montáže protipožárního systému PYROROCK.

PYROROCK pro vzduchotechniku

Dvě hlavní novinky, prezentované na Aquathermu, mají název PYROROCK a Conlit DUCTROCK. V případě systému PYROROCK jde o doplnění stávajícího řešení pro pravoúhlé vzduchotechnické potrubí o variantu pro kruhové potrubí. V současnosti tedy Rockwool disponuje řešením EI 30, EI 45 a EI 60 pro pravoúhlé potrubí a řešením EI 30 a EI 45 pro kruhové potrubí.

Revoluční systémy Conlit DUCTROCK EI 90 S a Conlit DUCTROCK EI 120 S

Jako opravdu revoluční novinku Rockwool na Aquathermu představil protipožární systémy Conlit DUCTROCK EI 90 S a Conlit DUCTROCK EI 120 S. Tyto systémy byly v posledních letech vyvíjeny v rámci koncernu Rockwool jako nová generace zejména v západní Evropě populárního systému Conlit. Převratnost této novinky spočívá v použití zcela nového, patentovaného materiálu nazvaného Conlit Plus. Tento výrobek kromě kamenné vlny obsahuje speciální drcené kamenivo. Z kameniva se při zahřátí uvolní významné množství vody, která ochladí izolované potrubí. Velkou výhodou tohoto systému je kromě nízké hmotnosti oproti konkurenčním systémům zejména to, že se jedná zároveň o protipožární, akustickou i tepelnou izolaci. Samozřejmostí je také ochrana proti šíření požáru jak zvenčí, tak zevnitř. To vše bez nutnosti dodatečného překrývání přírub a při montážním času, který je asi o 30% kratší než u běžných řešení.

Z ostatních materiálů, představených na letošním Aquathermu, se příznivého ohlasu dočkalo také doplnění sortimentu polepů různými druhy textilií. Kromě klasické černé či bílé netkané sklotextilie už nyní Rockwool nabízí také tkané varianty o vyšších plošných hmotnostech a tudíž zvýšené mechanické odolnosti.

 
 
Reklama