Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Instalace kapilárních rohoží omítnutých na stropní desce

Instalace kapilárních rohoží jako topného a chladicího systému na stropní desku s následným omítnutím není nijak komplikovaná. Velmi důležitým předpokladem pro úspěšnou instalaci je připravenost staveniště.

Přípravu stropní desky musí včas zajistit stavební firma podle technického předpisu dodavatele kapilárního systému. Nosná část stropu musí vykazovat stabilní podklad, který je způsobilý pro plošné zatížení > 20 kg/m2. Stropní deska musí být řádně začištěna, prosta nerovností pro zamezení případného poškození kapilár a napenetrována.

Pokud je strop připraven, nastupuje vyškolená topenářská firma. Před začátkem práce je třeba vědět, jaká je plocha stropu a rozmístění rohoží, tzv. kladecí plán. "V tomto pracovním podkladu je specifikace rohoží, jejich pokládka a napájecí větve. Důležité je také vyznačení všech ploch, které musí zůstat bez kapilárních rohoží, např. pro postavení příček, instalaci osvětlení a ostatních stropních vestavěných prvků," řekl David Brychta ze společnosti G-TERM, která se dodávkami systémů s kapilárními rohožemi již několik let zabývá.

V první fázi se nainstalují napájecí větve a sběrné trubice, nejčastěji do drážek podél vrchní části svislých konstrukcí, tzv. kapes. Před instalací samotných kapilárních rohoží výrobci doporučují materiál umístit na rovnou plochu minimálně po dobu 48 dní při teplotě alespoň 8°C. Za těchto podmínek se kapilární rohože narovnají, což usnadňuje následnou montáž. Připravené rohože se svařují do okruhů podle projektu otopné soustavy třítrubkovým souproudým tzv. Tichelmannovým rozvodem. Rohože se připevňují na stropní desku pomocí lepicí pásky resp. talířových terčíků. Síla nástřelu a délka hřebů se volí tak, aby rohože byly dostatečně připevněny a zároveň nedocházelo k poškození či roztrhnutí distančníků. Okruhy se připojí na přívodní potrubí. Veškeré spoje jsou provedeny jako nerozebíratelné - svařováním plastů dle platných technických předpisů. Pokud je systém určen pro chlazení, umístí se na strop i čidlo rosného bodu.

Před omítnutím systému je třeba provést tlakovou zkoušku instalovaného zařízení tlakem 8 bar po dobu jedné hodiny, poté se tlak sníží na klidovou hodnotu cca 3 bar, a to až do uvedení do provozu.

Po úspěšném provedení tlakové zkoušky je třeba do pěti dnů nanést na kapilární rohože doporučenou omítku. Typy použitých omítek doporučuje výrobce kapilárních rohoží. "Podle doporučení stačí 10 mm tloušťka omítky, která je rozhodující pro regulaci topného a chladicího výkonu," uvedl Brychta. Během omítání je vhodné do omítky "vtlačit" armovací tkaninu po celé ploše instalace pro zamezení případných trhlinek. Omítka se zpracovává hladkým hladítkem - vyvarujeme se tak případnému poškození kapilár.

 

V průběhu dokončovacích prací je nutné sledovat nastavený tlak systému, v případě poklesu tlaku je nutné okamžitě informovat instalační topenářskou firmu, která zajistí opravu. Ta po omítnutí stropu zarovná trubičku čidla rosného bodu zároveň s omítkou a místo označí. Při zašpinění či uzavření trubičky čidlo přestane fungovat. Následující práci, propláchnutí systému, provedení zkoušky těsnosti a provedení provozní zkoušky (vše dle ČSN 06 0310) lze provádět až po připojení soustavy na zdroj tepla a chladu.

 

"V celém průběhu instalace kapilárních rohoží je velmi důležitá komunikace mezi profesemi. Pokud tomu tak není, vznikají zbytečná nedorozumění, prodlužování instalace systému, vícenáklady a z toho plynoucí nespokojenost zákazníka a mnoho dalších nepříjemností," uvedl Brychta.

 

Výkony typů chladících stropů:

  • Teplotní spád chladícího média - 16/20°C
  • Relativní vlhkost prostoru max. 60°C
  • Vnitřní teplotu místností ti - dle tabulky
Typ konstrukce Vnitřní teplota místnosti ti
24°C 26°C 28°C 30°C
Kovová stropní kazeta s rounem 50 W/m2 65 W/m2 83 W/m2 102 W/m2
Sádrokarton* 40 W/m2 58 W/m2 71 W/m2 88 W/m2
Omítka **; *** 52 W/m2 70 W/m2 88 W/m2 105 W/m2
Beton**** 35 W/m2 46 W/m2 56 W/m2 70 W/m2

* Platí pouze pro sádrokartonový podhled, kde je rohož v min. 85% styku se sádrokartonovou deskou + podhled je se shora izolován, vzduchová mezera je menší než 30 mm
** Je jedno, zda je podkladem sádrokartonová deska nebo betonový strop
*** Platí pouze pro sádrovou omítku max. tloušťky 10 mm a součinitelem tepelné vodivosti λ = 0,45 W/mK
**** Platí pouze pro zalití do max. hloubky od povrchu 20 mm, betonová deska bez omítky


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...