Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Těsnicí prvky oken, dveří a vrat zvyšují komfort objektů

Těsnicí prvky oken a dveří zabezpečují snížení úniku tepla a zvýšení jejich odolnosti proti hluku, kouři a ohni. Bezbariérové vstupy jsou dnes již samozřejmostí u veřejných či moderních obchodních prostor. K jejich utěsnění se výrobcům nabízí řada prvků, mezi které patří možnost utěsnění spodku dveří kartáči nebo padacími dveřními prahy.

Těsnění pro výrobu, renovaci oken a dveří

s velikostí falce 11-18 mm jsou dnes již standardně součástí nových eurooken a dveří. Silikonové profily (obr. 1a) vynikají tvarovou pamětí, jsou netečné k barvám a namrzání a jsou již více než 15 let osvědčenou variantou dodatečného zatěsnění starších oken či dveří. Na několikaleté dotěsnění zcela postačí i samolepící těsnění tvaru E, P nebo D. Pro výrobce euro oken, dveří a obložkových zárubní je k dispozici široký výběr dalších profilů. (obr. 1b, 1c, 1d).

K utěsnění bezbariérových vstupů do veřejných a obchodních prostor a stále častěji i v soukromé sféře slouží řada prvků, mezi které patří kartáče na spodní hranu dveří nebo padací dveřní prahy. Padací prahy splňují požadavky rovněž na útlum hluku a požární odolnost. Jemná kartáčová těsnění jsou zase optimálním řešením pro utěsnění posuvných aplikací.

Padací dveřní lišty

Padací dveřní lišty neboli automatické spouštěcí prahy se od sebe liší v závislosti na parametrech a odolnosti dveří. Standardní verze působí proti chladu a průvanu, profi verze dle obr. 2a - 2g se vyznačují odolností proti hluku (útlum 42 resp. 48 dB), kouři a ohni (T30 a T60 min). Dodržení požadovaných parametrů je podmíněno výškou spáry, dle typu 3 až 7 mm. Automatické spouštěcí prahy se vyrábějí ve standardních délkách, se speciálním konstrukčním řešením mohou mít padací prahy délku až 200 (600) cm. Řešení pro dveře dvoukřídlové umožňují souběžně jejich středové uzavření s protipožárním utěsněním. Seřiditelný spouštěcí mechanismus je standardně na straně závěsů, při dovírání dveří dochází postupně k utěsnění spodní hrany.

   

U náročnějších aplikací se používají padací prahy s ovládáním oboustranným. Pro posuvné dveře je spouštěcí mechanismus na straně zámku, novinkou pro posuvné dveře je automat s bočním vedením a fixační zarážkou a automaty s útlumem do 50 dB.

 

Videoprezentace funkce padacího prahu ke shlédnutí na www.okentes.cz.

Pod názvem Min E-S a Min E-V (obr. 2i) zavádíme padací prahy i pro pasivní domy, více v katalogu.

Stavební kartáče

Kartáče se od sebe liší tvarem a velikostí držáků a kvalitou vlasu. Velikost držáku je ovlivněna tloušťkou vlasu. Vlas je vyroben standardně z UV odolného černého polypropylenu, antistatické kartáče pro turnikety nebo leštění plastů mají vlas z koňské žíně. Velikost, délka vlasu a tím jeho tuhost se volí v závislosti na velikosti spáry s možností výběru síly vlasu. Pro náročnější prostředí, např. s vysokou vlhkostí, je vhodné aplikovat kartáče s hlavou v nerez provedení, případně i s držákem v nerez oceli.

 

Pro extrémní podmínky nabízíme flexibilní kartáč s pružným plastovým držákem. Interiérové kartáče bývají obvykle s plastovým držákem nebo hliník s eloxovanou úpravou a bočním uchycením vruty nebo samolepící.

Prachové a dorazové kartáčky

Pro posuvné aplikace slouží flexibilní těsnění, která se od běžných kartáčových těsnění liší především jemným vlasem a jeho uložením v nosiči a výrazně kratší délkou vlasu. V praxi jsou nejznámější samolepící kartáčky pro utěsnění dveří vestavných skříní proti prachu do výšky spáry 18 mm. Velmi široké uplatnění má standardní (nelepicí) verze do "T" drážky:

  • standardní, např. se středovou fólií a tím zvýšenou odolností proti vodě (lodžie, zastřešení bazénů ...), šíře 4.8mm
  • se středovou fólií zvýšenou nebo sníženou, šíře 4.8mm
  • s měkkou středovou fólií např. pro lítačky, šíře 4.8mm
  • s boční středovou folií, šíře 4.8mm

Flexibilní kartáčky lze použít i do umělohmotných profilů a tím řešit utěsnění posuvných dveří především proti průvanu a prachu. Plastová LT lišta (obr. 4b) s kartáčkem šíře 4, 8 mm je určena k naklepnutí do 4 mm drážky. Plastovou samolepící LP lištu (obr. 4c) s kartáčkem šíře 6,7 mm lze lepit nebo uchytit vruty. Hliníkové profily "K" a "L" (obr. 4d) lze povrchově upravit a následně osadit kartáčkem šíře 6,7 mm požadované výšky.

Výrazně širší uplatnění nabízí dále uvedené nové varianty (obr. 5):

Nový kompletní kartáč k s vlasem výšky 11mm je určen k nasunutí do frézované drážky šíře 3,5mm. Široké využití pro kartáčky šíře 4,8mm nabízejí nové dva samostatné profily, do 3mm drážky (obr. 5b) a samolepicí (obr.5c).

Prahové a přechodové lišty

Prahové a přechodové lišty jsou nedílnou součástí řešení bezbariérových vstupů a přechodů v případech předepsaných výrobcem padacích prahů k docílení požadovaných parametrů (útlum či požární odolnost) např. u koberců. Dvoudílný robustní systém u přechodových lišt (PS400) dokonale řeší i problematiku plovoucích podlah a jejich výšková napojení s okolím.

Pod logem OKENTĚS obsluhujeme v oblasti těsnicích prvků oken, dveří a vrat naše klienty teprve 18 let, naši významní partneři / výrobci se ovšem v této oblasti pohybují takřka 60 let. Kvalita jejich produktů je potvrzena renomovanými zkušebnami a proto je prezentujeme v našich katalozích, na výstavách a na webu. V současnosti tvoří náš tým 43 pracovníků v provozovnách Valašské Meziříčí, Brno a Praha. S obratem přes 5 mil. Eur obsluhujeme přes 8000 klientů. Aktuální katalog, pro firmy zdarma, vyžádejte si prosím na www.okentes.cz.


OKENTĚS, a.s.
logo OKENTĚS, a.s.

Velkoobchod - prodáváme okenní a dveřní těsnění, stavební a bytové kartáče, padací prahy, přechodové lišty. V nabídce máme také stavební chemii, kování pro okna i dveře, metry, hmoždinky, elektronářadí, rychlosvěrky... KATALOG PRO FIRMY ZDARMA! Dodávky ...