Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Centrální ventilační jednotka AEG THZ 403 SOL s rekuperací tepla, tepelným čerpadlem a přídavným vytápěním

Firma ATEG plus představuje nový produkt pod označením AEG THZ 403 SOL. Výrazný posun kvality stavebních materiálů ke stále lepším tepelně izolačním vlastnostem vede k tomu, že nově postavené i rekonstruované budovy mají výrazně nižší tepelnou ztrátu než domy stavěné před několika lety.

Při srovnání s tradičními budovami, kde hlavní část tepelné ztráty je prostupem, jsou nízkoenergetické budovy (zaizolované a s kvalitním zasklením) typické velkým podílem ztrát infiltrací (resp. nuceným větráním). Potřeba energie na ztrátu větráním je dána požadovaným množstvím větracího vzduchu a klimatickými podmínkami.

Produkt THZ 403 SOL je kompaktní stroj s vestavěnou regulací pro centrální nucené větrání bytů a rodinných domů, centrální přípravou TV, se solárním výměníkem (pro dva solární kolektory) a pro veškeré zásobování teplem pro vytápění, popř. ohřev bazénové vody. Přívod čerstvého vzduchu je realizován buďto prostupem fasádou, nebo přes půdní kolektor. Jádrem přístroje je tepelné čerpadlo vzduch - voda s topným výkonem 5,5kW (A 2°C/W 35°C) s bivalentním zdrojem (elektrokotel 8,8kW) vhodným pro domy s tepelnou ztrátou do cca 10 kW. Rekuperace tepla z odpadního vzduchu se provádí pomocí velmi účinného tepelného výměníku s křížovým protiproudem a dále agregátem tepelného čerpadla vzduch / voda.

Jako ventilátory jsou použity obzvlášť úsporné stejnosměrné ventilátory. Přípojky pro venkovní, přiváděný, odpadní a odvětrávaný vzduch se nacházejí na horní straně přístroje. Přiváděný a odpadní vzduch je filtrován jednoduše vyměnitelnými filtry (třída filtrů G 3 -účinné proti pylu a zvířenému prachu). Agregát tepelného čerpadla je vybaven všemi bezpečnostními prvky, jako hlídačem vysokého a nízkého tlaku a ochranou proti zamrznutí. Zpětné získané teplo se předává přiváděnému vzduchu do integrovaného, speciálně smaltovaného zásobníku TV (200 l) a do vytápěcího systému. Při velmi nízkých teplotách, nebo při velké potřebě tepla pokrývá THZ 403 SOL potřebu zbytkového tepla pomocí vestavěného elektrického kotle.

Použití tepelného čerpadla předpokládá nízkoteplotní provedení otopné soustavy, což v praxi znamená buď podlahové vytápění, nebo radiátorové vytápění navržené na teplotní spád 55°C/45°C.

Technické parametry jednotky hodnota
Topný výkon (A2°C/W35°C) kW 5,5
Příkon (A2°C/W35°C) kW 1,9
Objemový průtok venkovního vzduchu m3/h 1000
Obj. průtok přívodního/venkovního vzduchu m3/h 80-280
Hladina akust. tlaku ve vzdálenosti 1m (170 m3/h,50Pa) dB(A) 60
Bivalentní zdroj kW 8,8
Napájení/kmitočet V/Hz 3/P/NE 400/50
Zásobník TV l 200
Hmotnost kg 351
Rozměry Š x V x H mm 1320x1870x770
Kompresor   scroll

Tabulka 1 - Technické parametry


Graf 1 - Výkonový diagram


ATEG TEPELNÁ TECHNIKA, s.r.o.
logo ATEG TEPELNÁ TECHNIKA, s.r.o.

Firma ATEG TEPELNÁ TECHNIKA, s.r.o. Váš spolehlivý partner při komplexním řešení zdroje vytápění, přípravy teplé užitkové vody a řízeného větrání pro byty, rodinné domy, penziony, vnitřní rodinné bazény a nejrůznější provozovny tak, aby bylo dosaženo ...