Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové kondenzační kotle Vaillant ecoTEC plus

Řada zákazníků firmy Vaillant, ať už projektanti, či montážní firmy se setkala při své činnosti se závěsnými kotli ecoTEC. Jak již z názvu tohoto článku vyplývá, společnost Vaillant neustále zdokonaluje kondenzační techniku a do jejího vývoje investuje nemalé prostředky.


Obr. 1 Závěsný kondenzační kotel
Vaillant ecoTEC plus VCW 236/3-5
(kombinované provedení)

V dubnu letošního roku bude na náš trh České republiky zavedena nová řada závěsných kondenzačních kotlů ecoTEC plus (obr. 1). Tato řada je navíc rozšířena o kombinovaný kondenzační kotel ecoTEC plus VCW 236/3-5. Vyznačuje se průtokovou přípravou TUV se zvýšeným výkonem právě pro ohřev užitkové vody (topení - jmenovitý výkon = 20 kW, ohřev užitkové vody = 23 kW). Všechny typy se jmenovitým výkonem a určením jsou přehledně zobrazeny v tab. I.

Všechny uvedené typy se vyznačují několika přednostmi:

  • Jedná se o velmi kompaktní provedení - základní rozměry byly sníženy na minimum. To usnadňuje zejména montáž díky nízké hmotnosti a instalaci i v menších bytech - předsíních, různých výklencích, koupelnách apod.

    Rozměry:

    výška = 720 mm
    šířka = 440 mm
    hloubka = 300 mm

  • Hydraulické připojení topného systému a TUV (u kombinovaného provedení) bylo kompletně přepracováno a sjednoceno s ostatními stávajícími kotli. Veškeré přípoje, popř. uzavírací ventily jsou skryty ve vnitřní spodní části kotle. Toto řešení opět umožňuje instalaci v koupelnách, kuchyních, protože kotel se vyznačuje vynikajícím designem.

  • Kotle v provedení pouze pro vytápění jsou z výroby vybaveny přepínacím ventilem pro připojení nepřímotopného zásobníku včetně regulace teploty TUV v zásobníku (obr. 3)



Tab. 1 Přehled typů a regulací



Obr. 3 Pohled na ovládací panel kotle
  Pohled na ovládací panel kotle:
a) Nastavení teploty topné a užitkové vody
b) Displej
c) Automatická diagnostická jednotka
d) Ekvitermní regulátor (není součástí kotle)
e) Manometr

Základní konstrukční charakteristiky kondenzačních kotlů ecoTEC plus:

  • integrální kondenzační výměník vyrobený z nerezové oceli (obr.2)

  • Thermo-compact modul vybavený nerezovým hořákem a ventilátorem s plynule regulovatelnými otáčkami

  • Automatický diagnostický systém s displejem zobrazujícím provozní stavy kotle

  • tlakový senzor kontrolující kontinuálně tlak vody v topném systému

  • plynule nastavitelný přepouštěcí ventil - lze nastavit zbytkovou dopravní výšku oběhového čerpadla v rozsahu 17 až 35 kPa (obr. 4)

  • Odkouření bylo změněno na systém Ø 60/100 mm. Tím také dochází rovněž ke zlevnění tohoto příslušenství a ke snížení počátečních investičních nákladů. V případě požadavku větších délek odkouření, je možné použít systém Ø 80/125 mm s příslušným adaptérem.

  • elektrické propojení kotle a nových regulačních přístrojů je zajištěno pomocí nového komunikačního rozhraní eBUS. Jedná se o dvoudrátové propojení, které se vyznačuje rychlým přenosem dat, zvýšenou odolností vůči elektromagnetickému rušení a není nutné dodržet polaritu (+ a -) obou vodičů. To rovněž usnadňuje elektroinstalaci kotle včetně regulačních jednotek. Na podzim tohoto roku bude k dispozici připojovací modul, který umožní napojit tyto kotle na nadřazené regulační systémy inteligentních budov.


Obr. 2 Nerezový kondenzační výměník

Obr. 4 Graf zbytkové dopravní výšky čerpadla

Všechny tyto přednosti potvrzují vývoj kondenzační techniky u firmy Vaillant. Je samozřejmé, že tyto nové typy si budou nacházet stále důležitější pozici na trhu topenářské techniky.


Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. VAILLANT)
logo Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. VAILLANT)

Díky více než 145 letům zkušeností vám značka Vaillant poskytuje efektivní a ekologická řešení pro vytápění, ohřev teplé vody, chlazení a větrání. V našem produktovém portfoliu najdete kondenzační kotle, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky, zásobníky, ...