Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2005

sobota 26.11.2005



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Závěrečná zpráva z veletrhu bude zveřejněna na portálu TZB-info, kde jsou umístěny i jednotlivé tiskové zprávy z předchozích dnů.


Finále soutěže učňů Středních odborných učilišť oboru instalatér

Ve dnech 23. a 24. listopadu 2005 se v rámci mezinárodního veletrhu Aqua-therm v Praze 7 na Výstavišti konalo celorepublikové finále soutěže učňů SOU - obor instalatér. Finále završilo již osmý ročník této soutěže, který společně se sponzory organizuje Cech instalatérů ČR.

Na 1. místě se umístili učni SOŠ a SOU Trutnov s celkovým počtem 308 bodů,
na 2. místě se umístili učni SOŠ a SOU Praha 4, Zelený pruh s celkovým počtem 297 bodů,
na 3. místě se umístili učni SOŠ a SOU Havířov - Šumbark s celkovým počtem 295 bodů,
na 4. místě se umístili učni SŠP Olomouc s celkovým počtem 291 bodů,
na 5. místě se umístili učni SOŠ a SOU Praha 9 - Jarov s celkovým počtem 266 bodů,
na 6. místě se umístili učni ISŠ Ústí n/Labem s celkovým počtem 235 bodů.

Osmý ročník soutěže skončil, ale již v únoru začíná ročník nový - devátý, prvním regionálním kolem v Lysé n/Labem, na výstavě Stavitel. Těšíme se na shledání.


Tipy na stánky

Široký sortiment, novinky i právě probíhající akce!
REMS Česká republika s.r.o.
Hala A, stánek 135

Stroje a nástroje pro opracování trubek. Nářadí pro instalatéry, topenáře, plynaře.

AKCE firmy REMS - jádrové vrtání namísto vysekávání (Novinka!) a REMS Panther + Mini-Amigo - prodloužena do 31.12.2005.

 

Akce (pdf, 1373 kB)

  • Jádrové vrtání namísto vysekávání - NOVINKA!
  • REMS radiální lisy
  • REMS šavlové pily s agresivním orbitálním pohybem
  • REMS Cobra 22 - vyčistí potrubí - snadno a rychle!

Silný tým (pdf, 330 kB)

  • REMS Panther + Mini-Amigo



MUT se světovou premiérou
MUT MECCANICA TOVO Spa
Hala J, stánek 073

MUT Meccanica Tovo S.p.a. se jako každý rok účastní veletrhu Aqua-therm nejen z důvodů tradice, ale i podpory pobočky MUT International s.r.o. pro východní Evropu. A jaké zajímavé produkty letos firma představila?

"Poprvé ve střední Evropě zde představujeme nový bitermický výměník," říká Robert Vinogradov, zodpovědný za prodej pro střední Evropu. "Jako úplnou novinku a poprvé na celém světě zde také prezentujeme tříbodový zónový ventil VMR, který se může zastavit v jakékoli poloze a směšuje, dále kompletní řadu směšovacích mosazných ventilů řady 3000 s různými typy kv a různými typy roztečí, samozřejmě doplněné našimi servopohony. V rámci co nejširší nabídky a pro uspokojení poptávky našich klientů jsme také vyvinuli kompletní montážní sadu MUT, která je zajímavá hlavně cenou a schopností se přizpůsobit potřebám zákazníka." V rámci spolupráce s portálem TZB-info představila firma jako sponzor prvního dne doprovodného programu Aqua-thermu ekvitermní regulátor MTR01, který se vyznačuje jednoduchým ovládáním a velmi zajímavou cenou.


Zástupci firmy MUT se na veletrhu sešli v silném obsazení: zleva Secondo Meggiolaro, zodpovědný za prodej, Dr. Dionisio Saccardo, obchodní ředitel, Andrea Tovo, majitel firmy, a Robert Vinogradov, zodpovědný za prodej pro střední Evropu


Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ: NOVINKY V ZÁKONNÝCH PŘEDPISECH V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

plné znění článku bylo publikováno v časopise Český instalatér a na portálu TZB-info

V současné době se připravuje kompletní novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, kterou by se měla Poslanecká sněmovna zabývat na podzim tohoto roku. Na zásah SEI ČR formulace o souhlasu 2/3 uživatelů bytů s regulací dodávky tepla do bytů z novely zákona opět zmizí.

Stanovení optimálních provozních parametrů teplovodních vytápěcích soustav

plné znění článku bylo publikováno v časopise Český instalatér a na portálu TZB-info

Po modernizacích tepelných či vytápěcích soustav v tepelných okrscích a ve vytápěných objektech jsou předpoklady pro lepší hospodaření s teplem a s čerpací prací. Nastává otázka, na jaké hodnoty nastavit hlavní provozní parametry, aby dodávka tepla od zdroje k odběrům tepla byla co nejhospodárnější.

Pokud při vytápění chceme maximálně využít tepelné zisky, musíme současně nastavit a seřídit základní parametry vytápěcí soustavy na optimální hodnoty. Optimálními hodnotami se rozumí takové minimální hodnoty, které ještě postačují zajišťovat tepelnou pohodu ve vytápěných místnostech. Provoz vytápěcích soustav s optimálními hodnotami základních parametrů přináší tyto důležité výhody:
  • klesá odběr tepla z otopných těles, čímž je potlačeno přetápění místností,
  • klesají tepelné ztráty v rozvodu tepla,
  • klesá čerpací příkon oběhových čerpadel až o několik desítek procent.

Z OBORU VODA A KANALIZACE: HORKÝM TÉMATEM SE PŘI ZDRAŽOVÁNÍ ENERGIÍ STALA I PLATBA ZA SRÁŽKOVÉ VODY

Povinnost platit za odvod srážkových vod do kanalizace mají až na pár výjimek všichni majitelé nemovitostí, ve kterých je prováděna podnikatelská činnost. Platba se vypočítává součinem plochy nemovitosti, koeficientu odtokovosti, hodnotou dlouhodobého srážkového úhrnu lokality a cenou stočného.
Podrobnosti k povinnosti jsou uvedeny ve Vyhlášce č. 428/2001 Sb. Ministerstva zemědělství ze dne 16. listopadu 2001, která je prováděcím předpisem k zákonu č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích) se změnou 146/2004 Sb. - nejedná se tedy o novou povinnost, ale o povinnost u mnohých správců vodovodů a kanalizací nově uplatňovanou. Zejména drobní živnostníci o povinnosti vůbec nevědí. Vodárna platby uplatňuje v roce, kdy neplacení zjistí. Zákon jí dává možnost požadovat i doplatek za tři roky zpátky.

Pro účely výpočtu stočného se množství odvedených srážkových vod vypočítává samostatně pro každý pozemek a stavbu, ze které jsou tyto vody odvedeny přímo přípojkou, nebo přes volný výtok do dešťové (uliční) vpusti a následně do kanalizace.
KDE SE NEPLATÍ ZA ODVOD SRÁŽKOVÉ VODY? (uvedeno v § 20 zákona)
  • u nemovitostí určených k bydlení vyjma prostor určených k podnikání,
  • za dálnice, silnice, místní komunikace,
  • plochy zoo a Českých drah, vyjma pronajatých prostor.

Více informací: článek Platba za srážkové vody


Z OBORU STAVBA A ENERGIE: NOVÁ MEZIOKENNÍ VLOŽKA PRO REKONSTRUKCE PANELOVÝCH DOMŮ

Zateplování panelových domů s sebou přináší i otázku, jak řešit výměnu meziokenních vložek, které byly u některých typů panelových domů používány jako lehké montované. Jde o ty známé z vnitřní strany "papundeklové" z vnější strany pak skleněné neprůsvitné panely mezi okny. Konstrukčně se jedná o dřevěný rám z vnitřní strany opatřený deskou na bázi dřeva a z vnější pak skleněnou deskou. Mezi nimi by měla být tepelná izolace. Ta se však většinou zhroutila a nyní zaplňuje pouze spodní část mezery. Tuto meziokenní vložku (MIV) je nutno vybourat a něčím nahradit. Často se tato část vyzdívá plynosilikátovým zdivem. To je však pracné a klade to zvýšené nároky na únosnost panelu, na kterém toto leží. Proto se tato MIV často nahrazuje obdobnou konstrukcí, jako byla původní, pouze se použije tlustší a kvalitnější kamenná vlna. Další možností je použití plastových okenních profilů s pevným zasklením neprůsvitnou konstrukcí. Novinka pak přichází od firmy ROVIX a.s. Ta vyvinula MIV-PUR, která je tvořená z vnitřní i vnější strany deskou na bázi keramzitu spojovaného cementem. Střed panelu pak tvoří polyuretanová pěna. Z tohoto složení pak vyplývají i příznivé vlastnosti, kterými jsou velmi nízká plošná hmotnost a značný tepelný odpor. Výhodou je i kvalitní povrch na obou stranách, který má vlastnosti podobné omítnuté cihelné zdi.

 
 
Reklama