Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2005

čtvrtek 24.11.2005



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program:

Konference TZB-2005:

  • Nová evropská legislativa v TZB, 11.00-14.10 hod., Hala D, přednáškový sál
    Aktuální informace v přednáškách předních odborníků.

Seminář:

  • TEPELNÁ ČERPADLA - PŘEHLED TRHU, Park hotel, Veletržní 20, Praha Holešovice od 9.50 do 12.00 hod. Seminář pořádaný Sekcí tepelných čerpadel pod Svazem chladicí a klimatizační techniky a Svazem podnikatelů v oboru technických zařízení ČR a Oborovým koordinačním místem - TZB Hospodářské komory ČR.

Mezinárodní konference:

  • Potenciál energeticky úsporných projektů ve městech a obcích v zemích střední a východní Evropy, HOTEL BELVEDERE, Milady Horákové 19, Praha 7, 9.30-16.30 hod. Tento seminář je organizován v rámci projektu ENEFMUN. Hlavním cílem tohoto projektu je napomoci formování trhu energetických úspor při zavádění energeticky úsporných opatření ve městech a obcích, jejichž energetičtí manažeři se zúčastnili vhodných školení.

Pozvánka na zítřek

Doprovodný program:

Konference TZB-2005:

  • Vytápění, větrání a chlazení obytných budov, 10.30-15.45 hod., Hala D, přednáškový sál

Výsledky soutěže o nejlepší exponát veletrhu Aqua-therm Praha 2005



Tipy na stánky

Naučili jsme sádrokarton topit a chladit
ARNEMA, s.r.o.
Hala F, stánek 329

"Firma ARNEMA - dodavatel výrobků GIACOMINI na český trh bude mít letos po roční pauze opět výstavní expozici na tradičním místě v hale F. V rámci expozice se návštěvnící budou moci seznámit s novinkami v sortimentu GIACOMNI, se zajímavými realizacemi, či si jen tak pohovořit s obchodními zástupci z jejich regionů."

Novinkou v oboru chladicích stropů jsou sádrokartonové panely GKC, ve kterých jsou nainstalovány potrubní rozvody. Jimi procházející chladicí voda z nich odnímá teplo, a tím se snižuje teplota v místnosti. Sádrokartonové chladicí stropy GKC, rozvody a regulační technika firmy Giacomini je použita například v pražské nemocnici Na Bulovce v interiérech Kliniky pneumotologie a hrudní chirurgie s velmi vysokými nároky na vnitřní prostředí.
Informace o uvádění systémů chladicích a otopných stropů do stavební praxe v Česku. Zajímavé informace z konkrétních realizací.

Nová verze SW pro podlahové vytápění

Firma ARNEMA ve spolupráci s firmou PROTECH připravila novou verzi 1.8.5. programu pro výpočet podlahového vytápění GIACOMINI ve verzi Windows.
Program umožňuje návrh otopných těles, podlahových smyček a jejich připojení na rozdělovač. U rozdělovače je vypočítán nejmenší potřebný dispoziční tlak a hmotnostní průtok, které musí na vstupu do rozdělovače zajišťovat čerpadlo, nebo nadřazená soustava. V programu PODLAHY nelze jednotlivé rozdělovače propojovat do větší soustavy.

Na jednotlivých vývodech z rozdělovače je v závislosti na typu rozdělovače vypočítána hodnota nastavení regulačních prvků. Oproti předcházejícím verzím je v této nové verzi připraven poměrně detailní manuál programu. Dále byla na základě požadavků uvolněna pro editaci některá pole v konstrukci podlah.



Nová řada jednotek s rekuperací nejen pro větrání bytů a rodinných domů
ATREA s.r.o.
Hala A, stánek 131

ATREA s.r.o. představí ucelenou řadu větracích jednotek s rekuperací tepla včetně nejnovějších modelů, za jednotku DUPLEX 220 získala společnost ATREA Čestné uznání v soutěži o nejlepší exponát veletrhu.


1) Rozšířená řada velkých jednotek DUPLEX o jednotky s protiproudým rekuperačním výměníkem DUPLEX-S pro průtoky až 5500 m3/h.

Na veletrhu bude uvolněna i poslední verze návrhového software pro kompletní návrh těchto jednotek na počítači.
více informací



2) Nová řada malých kompaktních jednotek s rekuperací tepla DUPLEX o velikosti 220 až 360 m3/h, s účinnností 85 až 90%.

Tato řada je vhodná pro větrání všech typů bytových staveb, rodinných domů, zvlášť pak pro nízkoenergetické a pasivní rodinné domy a vícepodlažní bytové domy. Jednotky jsou nezbytné i pro všechny rekonstruované domy po výměně oken, kdy jinak bez výměny vzduchu v hermeticky uzavřených bytech dochází k masivnímu rozvoji plísní.
více informací




3) Aktuální informace k systémům teplovzdušného vytápění a větrání nízkoenergetických a pasivních domů.
Kompletní informace k nové dvouzónové jednotce DUPLEX-RK.



Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ: ELEKTRICKÉ VYTÁPĚNÍ SI ZÍSKÁVÁ STÁLE VĚTŠÍ OBLIBU

Mezi další novinky lze zařadit elektrokotle ve špičkovém technickém provedení, které reagují na kolísavé napětí. Tyto produkty jistě ocení obyvatelé venkova a příměstských oblastí, kde je kolísání napětí bohužel dost častým jevem. Nejnovější systémy pro elektrické podlahové, stropní i stěnové vytápění, inovované designy konvektorů. Samoregulační kabely jsou určeny především pro umístění do okapů a svodů jako ochrana proti vytváření námrazy (ELSR-A), nebo jako ochrana potrubí před zamrzáním přepravovaného média (ELSR-M). Samoregulační kabely je však možné použít i v dalších aplikacích - např. pro vyhřívání venkovních ploch, pro podlahové vytápění, nebo pro technologický ohřev potrubí. Jsou vhodné pro použití v běžné bytové výstavbě, stejně jako pro průmyslové aplikace. Vyčíslení předpokládaných nákladů na vytápění a přípravu teplé vody je dostupné na TZB-info v rozšířené verzi o spotřebu elektrické energie na provoz domácnosti.


Z OBORU VODA A KANALIZACE: PROBLEMATIKA LEGISLATIVY ČOV

V souvislosti s požadavky nové a stále se dále vyvíjející legislativy v oblasti ČOV a dotací na ně je mnohdy otázkou, zda se jedná pouze o drobnou stavbu, u níž není nutné povolení stavebního úřadu. Zákony jsou v tomto případě ne úplně jasné. A tak i ze strany samotných pracovníků vodoprávních úřadů existuje několik výkladů (není ani nějaká oficiální metodika) a tak se dá vyjít z několika stanovisek (hodně podobných) ministerstev Životního prostředí a Zemědělství, např. Stanovisko MŽP ze dne 31.12.2004 pod č.j. 410/4517/04. Obě ministerstva se shodují v zásadě na tom, že (zkráceně):

  • zneškodňování odpadních vod zálivkou lze kvalifikovat jako nakládání s vodami (tj. podléhající povolení vodoprávního úřadu) v případě, že odpadní vody vniknou do podzemních vod. Tj. pokud se prokáže na základě místních hydrogeologických poměrů, že se o vypouštění do podzemních vod nejedná, nepodléhá tato činnost povolení vodoprávního úřadu
  • obecně lze konstatovat, že stavba domovní čistírny, ze které nejsou vody vypouštěny do vod povrchových nebo podzemních, ale akumulovány v bezodtoké jímce zřejmě neslouží k nakládání s vodami ve smyslu ustanovení vodního zákona. Jedná se tedy o stavbu, kterou povoluje obecný stavební úřad. Úroveň, na které rozhodování probíhá, je pak dána ustanoveními Stavebního zákona a pravomocemi konkrétního stavebního úřadu.

Více informací najdete v článku Čistírna nebo čistírny odpadních vod v malých obcích?


Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE: TEPELNÁ ČERPADLA

Tepelné čerpadlo jako nositel tepla pro vytápění bytů a rodinných domů se u nás pomalu stává běžně rozšířené, se schopností plnohodnotně konkurovat plynovému, elektrickému či jinému způsobu vytápění. Využívá všudypřítomnou obnovitelnou energii, což je jeho největší deviza. Tu odjímá z okolního prostředí ať už vody, vzduchu nebo země a převádí ji na vyšší teplotní hladinu. Ke svému provozu pro pohánění kompresoru však potřebuje elektrickou energii, které spotřebovává přibližně jednu třetinu svého výkonu. Zbývající dvě třetiny tvoří teplo odjímané z ochlazované látky. Důležitým ukazatelem energetického efektu tepelného čerpadla je tzv. topný faktor, který vyjadřuje poměr vyprodukovaného množství tepla a vynaložené "hnací" energie. Článek o tom "Jak je to vlastně s topným faktorem" včetně dalších podrobných informací o tepelných čerpadlech naleznete v samostatné rubrice Tepelná čerpadla na TZB-info.


Z OBORU VĚTRÁNÍ: ROVNOTLAKÉ NUCENÉ VĚTRÁNÍ A TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ

V posledních několika málo letech se i v naší republice posunul styl výstavby směrem k úsporám provozních energií. Stavební firmy i projektanti si již osvojili používání a navrhování skladeb dokonalejších tepelných izolací. Výrobci oken na trh dodávají stále kvalitnější výplně otvorů - jak po stránce tepelného odporu, tak i po stránce dokonalé vzduchotěsnosti. Nehrozí již stav, kdy při jakémkoliv venkovním větru vlají záclony uvnitř bytu. A právě díky těmto změnám v koncepci výstavby je nutné vše řešit komplexně - i výměnu vzduchu - větrání. Na toto téma bylo zveřejněno mnoho příspěvků, které podrobně vysvětlují, jak se větralo v objektech např. z 19. století, kde se topilo v každé místnosti v kamnech. Větrání bylo zajištěno odvodem vzduchu při hoření, který odcházel komínem (společně i s částí prachu). Náhradou byl nasáván vzduch netěsnostmi v konstrukcích (popř. netěsnými okny). Na kamnech byl obvykle hrnec s vodou, odpar zvlhčoval vzduch.
Současné domy, které jsou realizovány podle posledních zkušeností vědy a stavební techniky, jsou výrazně odlišné. Objekty jsou vytápěny uzavřeným systémem, používající nejčastěji jako zdroj energie plyn nebo elektřinu, bez nutnosti nasávání vzduchu na hoření z interiéru. Domy jsou velmi těsné, takže je na minimální míru potlačena neřízená infiltrace - přívod vzduchu štěrbinami v napojení konstrukcí. Každá domácnost ale produkuje vlhkost - odparem z květin, vařením, koupáním atd. Pokud není vyřešen odvod této vlhkosti, následkem může být i vznik plísní a degradace stavební konstrukce (hniloba). Jediným řešením na snížení relativní vlhkosti je větrání, které zároveň odvětrá i další škodliviny z interiéru (CO2, formaldehyd atd.) a zajistí přívod čerstvého vzduchu do bytu. Jedno z možných řešení, u moderních vzduchotěsných objektů nezbytné, je použití nuceného větracího systému, nejlépe s rekuperací (znovuzískáváním energie) odpadního tepla. Komplexní řešení problematiky nabízí firma ATREA z Jablonce nad Nisou. Je to buď centrální rovnotlaký větrací systém s rekuperací odpadního tepla. Pro nízkoenergetické a pasivní domy je pak tento systém doplněn o cirkulační teplovzdušné vytápění.

Další podrobnosti:
internetový portál TZB-info (článek Větrací systémy s rekuperací odpadního tepla pro bytovou výstavbu - teorie, návrh a použití)
www.atrea.cz
nebo v expozici společnosti ATREA v hale A na stánku 131


Z OBORU STAVBA A ENERGIE: NOVELA ZÁKONA 406 A PROVÁDĚCÍCH VYHLÁŠEK

V prvním listopadovém týdnu proběhly 3 semináře, kde firma ENVIROS seznamovala účastníky s projektem Phare, který realizovala a který byl zaměřen na implementaci Směrnice EU o Energetické náročnosti budov do české legislativy. Semináře byly třídenní a byly členěny tak, že každý den byl věnován jednomu či více článkům Směrnice. Nejprve byli účastníci seznámeni se stavem ve Velké Británii, ve Francii, popřípadě v ostatních zemích EU a v druhé části pak, jak by se příslušný článek mohl implementovat do české legislativy. Velice přínosné přednášky byly nabity informacemi, bohužel však závěr z nich je ten, že ještě nejsou dořešeny všechny podrobnosti a na přípravě českých prováděcích vyhlášek je ještě nutné udělat mnoho práce, jinak hrozí, že budou mít mnoho chyb a problematických míst.
Během seminářů bylo ze strany účastníků vzneseno mnoho připomínek a podnětů, kterým by zpracovatelé vyhlášek měli věnovat zvýšenou pozornost. Vše by, podle organizátorů, mělo být přístupné na internetu na www.phare-epbd.org.

Co nového novela zákona v oblasti hodnocení budov přinese? Je toho poměrně dost a zatím se jedná o neznámo, neboť do doby přijetí vyhlášek se může všechno změnit. Proto i následující informace je nutné brát jako předběžné. V prvé řadě se budovy asi budou hodnotit podle referenční budovy. Tou bude stejná budova jako počítaná, ale provedená podle požadavků. S touto referenční budovou se bude hodnocená budova porovnávat. V budovách se bude hodnotit veškerá energie, která do budovy bude vstupovat, tedy nejen energie na vytápění, ale i na chlazení, osvětlení, přípravu teplé vody, větrání. Energetická náročnost bude zohledňovat i ekologické aspekty zavedením koeficientů, kterými se vstupující energie bude přenásobovat v závislosti na jejím druhu.

 
 
Reklama