Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2005

úterý 22.11.2005



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

10.30 hod. - Zahájení veletrhu - Planetárium - úvodní informace jsou nyní již na TZB-info zveřejněny. Článek ze slavnostního otevření bude zveřejněn na www.tzb-info.cz samostatně během dne.

10.45 hod. - Doprovodný program - Hala D, přednáškový sál, 10.45-16.30 hod.

Dnes: Hledání úspor v systémech vytápění
Konference je určena projektantům, investorům, stavařům, energetickým auditorům, provozovatelům budov a všem zájemcům z blízkých oborů. Vstup je zdarma a konference je zařazena do Programu celoživotního vzdělávání ČKAIT s ohodnocením 3 body.
Novinka: denostupňová metoda jako základ pro energetický monitoring, ekonomický pohled na volbu systémů TZB.
Tato metoda slouží pro přesné určení potřeby tepla nebo pro porovnávání topných sezón u stávajícího objektu. Výpočet se opírá o skutečná klimatická data. Unikátní výpočet denostupňů je rovněž neocenitelnou pomůckou například pro vystavení energetického štítku budovy.

Účastníci obdrží zdarma CD Efektivní provoz budov
CD je efektivní pomůckou pro rozhodování, navrhování a provoz systémů TZB v budovách.
Obsahuje výběr nejzajímavějších článků a výpočtových pomůcek z portálu TZB-info.

16.30 hod. - Vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší oborové internetové stránky
Hala D, přednáškový sál, od 16.30 hod.
Vyhlašovatelem soutěže je internetový portál TZB-info, soutěž probíhala hlasováním čtenářů portálu a oceněny budou tři firemní prezentace, které obdržely nejvíce hlasů.


Pozvánka na zítřek

Doprovodný program:
Pomůcky a informace pro pasivní domy na TZB-info a praktické zkušenosti z výstavby pasivních domů
Hala D, přednáškový sál, 10.30-17.00 hod.


Tipy na stánky

Grundfos uvádí revoluční novinky
GRUNDFOS s.r.o.
Hala J, stánek 055

Displej nejmodernějšího čerpadla indikuje provozní stav čerpadla, ale také aktuální energetickou spotřebu. Je konec hlučným termostatickým ventilům. Na rozdíl od klasických oběhových čerpadel lze ALPHA Pro nastavit tak, aby regulovalo tlak podle průtoku ovlivňovaného termostatickými ventily. ALPHA Pro - dosud nevídaná kombinace vynikajících výkonových parametrů a minimální energetické spotřeby.

Nové čerpadlo ALPHA Pro - nejmodernější oběhové čerpadlo

Oběhové čerpadlo ALPHA Pro kombinuje vynikající výkonové parametry a minimální energetickou spotřebu. V typickém jednogeneračním rodinném domu pracuje při příkonu i pouhých 6 W, přičemž jeho průměrná energetická spotřeba činí 117 kWh za rok. Tím se čerpadlo ALPHA Pro řadí na čelo energeticky úsporných čerpadel zařazených do nejlepší energetické třídy A. Kromě toho samozřejmě přináší i všechny další výhody typické pro všechna oběhová čerpadla Grundfos: snadná instalace, tichý chod a naprostá spolehlivost.

Čerpadlo ALPHA Pro

  • Označení A na energetické stupnici
  • Energeticky nejefektivnější čerpadlo své třídy
  • Revoluční technologie
  • Jednoduchá instalace
  • Vhodné pro všechny otopné soustavy v domácnostech
  • Displej s indikací spotřeby energie
  • Čerpadlo vhodné pro okamžité připojení a provoz
  • Tichý provoz
  • Automatická otáčková regulace nebo konstantní otáčky
  • Funkce automatického redukovaného nočního provozu

Ponorná čerpadla Grundfos SPO 5" pro zásobování domácností vodou


Ponorná čerpadla SPO 5" jsou určena pro zásobování domácností vodou. Dodávají se ve dvou provedeních - se sacím košem pro ponornou instalaci nebo se základovou deskou pro ponornou nebo suchou instalaci.
Čerpadla SPO 5" jsou vhodná pro čerpání čisté vody (do max. teploty 40°C) v rodinných domech, chatách, atd., ze studní, nádrží, nebo pro zvyšování tlaku. Jsou rovněž vhodná pro zavlažování zahrad rodinných domů.
Čerpadla SPO mohou být instalována ve vrtech o průměru min. 150 mm.
Maximální hloubka instalace pod úrovní vodní hladiny je 20 metrů.




Novinka s modulačním rozsahem 15-100 %
PROCOM BOHEMIA, s. r. o. - GEMINOX
Hala F, stánek 317

Společnost Geminox uvádí na český trh další výsledek dlouholetého vývoje kondenzační techniky - kotel GEMINOX THRi 2-17.

Tento model je evolučně optimalizovanou variantou předchozího modelu THRi 2-13. Při zachování vynikající hodnoty minimálního výkonu 2,3 kW (2,4 kW u THRi 2-13) bylo dosaženo navýšení hodnoty maximálního výkonu na 16,9 kW (oproti 13,5 kW u THRi 2-13). Zvýšení maximálního výkonu o 25 % umožňuje snazší aplikace těchto kotlů v našich podmínkách. Dochází k zlepšení parametrů ohřevu teplé vody a kotel přijímají s důvěrou i ti zákazníci, kteří se 13kW varianty obávali.

S modulačním rozsahem 15-100 % se kotel Geminox THRi opět stává nedostižným pro většinu konkurence.


Souběžně s novým modelem je na trh uváděna i nová varianta řady THRi - kotel s integrovaným zásobníkem TUV o objemu 120 l ve stacionárním provedení.

Návštěvníci budou mít možnost vidět i kotle Hamworthy, které společnost Procom Bohemia zastupuje na českém trhu od června 2005.



Vytápění moderních novostaveb RD
Dobře navržené novostavby rodinných domků se právem pyšní vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi a jejich tepelné ztráty jsou proto téměř vždy menší než 15 kW. To vytváří základní předpoklad pro maximální tepelnou pohodu při minimálních nákladech za energii.

Správné využití tohoto předpokladu je ale podmíněno kvalifikovanou volbou zdroje tepla - dnes obvykle plynového kotle. Na první pohled by se mohlo zdát, že to nebude žádný velký problém. Dům s tak malou tepelnou ztrátou musí vytopit prakticky každý kotel, který se vyskytne na našem trhu. Ano, to je pravda. Ale pouze tehdy, pokud provozní náklady a tepelná pohoda nebudou patřit mezi naše priority. Očekáváme-li však ekonomické a komfortní vytápění, stává se právě malá tepelná ztráta domu tím největším problémem.


Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ: HLEDÁNÍ ÚSPOR V SYSTÉMECH VYTÁPĚNÍ

Nosným tématem celého veletrhu jsou úspory energie a to cestou vyššího využívání alternativních zdrojů a zavádění systémů pro inteligentní budovy. První den doprovodného programu je určen pro odborníky a návštěvníky z řad laické veřejnosti, kteří chtějí využívat dostupných volných softwarů pro primární stanovení potřeby tepla pro vytápění a přípravu teplé vody s automatickým přepočítáním provozních nákladů podle aktuálních cen energie a regionu. Jeden samostatný blok přednášek je věnován i ekonomickému posouzení finanční kalkulátor a porovnání jednotlivých investic do systémů jako jednoho z kritérií, které je nutné při posouzení pro správný výběr systému vytápění. Účastníci obdrží zdarma CD Efektivní provoz budov se spoustou užitečných informací, které jsou rozděleny na informace pro projektanty, provozovatele a uživatele.


Z OBORU VODA A KANALIZACE: NELZE JIŽ POUŽÍVAT TERMÍN TEPLÁ UŽITKOVÁ VODA

V oblasti přípravy teplé vody probíhá celá řada změn, zejména v prioritách ohřevu vody:
  1. zajištění hygienických parametrů vody
  2. efektivní zajištění požadovaného komfortu, tedy ohřev požadovaného množství s minimem energetických nároků. Volba typu zdroje je až v závěru, neboť trh nabízí tolik možností, že není problém čím, ale jaké množství.

S nejvyšší prioritou - zajištěním hygieny vody souvisí i nová terminologie.
Dříve se běžně v odborné praxi používalo "ohřev TUV", tj. bez zkratky "ohřev teplé užitkové vody", je třeba zdůraznit, že správná aktuální terminologie zní: teplá voda, ohřívání vody nebo příprava teplé vody. Starý termín TUV, teplá užitková voda je nesprávný a nelze jej již tolerovat pro označování vody ve vnitřních vodovodech budov, pro vodu určenou pro lidskou spotřebu.

Důvody změny terminologie:
Výrobek určený pro pitnou vodu musí splňovat velmi přísná kritéria, stejně tak výrobek určený pro teplou vodu, která bude ve vnitřním vodovodu konstrukčně směšovacími bateriemi propojena s vodou pitnou. Pokud bude zákazník požadovat například potrubí, nádrž, armaturu... pro teplou užitkovou vodu, může mu být nabídnuto i zboží mnohem levnější, které například z hlediska zachování senzorických vlastností vody nebo výluhů dopravě vody pro lidskou spotřebu neodpovídá.
Změna terminologie tedy není jen výmysl legislativců, ale jedná se o zcela praktickou skutečnost, kterou by měla zaregistrovat technická laická veřejnost.


Z OBORU VĚTRÁNÍ: ZEMNÍ VÝMĚNÍK TEPLA

Země jako sezónní zásobník sluneční energie se v poslední době stále častěji využívá u zemního výměníku tepla k předehřevu čerstvého vzduchu pro větrací zařízení. V létě se naproti tomu využívá chladu zeminy k ochlazování čerstvého vzduchu přiváděného do obytných místností. Zemní výměník tepla (ZVT) tvoří potrubí uložené do země, kterým se nasává vzduch prostřednictvím ventilátoru rekuperační jednotky. Použití zemního výměníku tepla je pro předehřev velmi vhodné. Kromě toho zemní výměník tepla nabízí cenově výhodnou variantu větrání a ochlazování místností v létě. Ta stále více získává na důležitosti u obytných budov, u nichž se příjemného, světlem zaplaveného vzhledu místností dosahuje velkými plochami oken, skleněnými přístavky a zimními zahradami. V důsledku velkých solárních zisků to však má za následek přehřívání místností.

Další podrobnosti: internetový portál TZB-info (článek Využití zemních výměníků tepla ve spojení se zařízením pro bytové větrání a rekuperaci tepla nebo Zemní kolektor - nový prvek v systémech řízeného větrání budov)
www.rehau.cz
nebo v expozici společnosti REHAU v hale G na stánku 205


Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE: SLUNEČNÍ ENERGIE

Termíny jako sluneční energie, solární kolektory nebo solární technika patří dnes již ke zcela běžně používaným. Zahrnují širokou oblast aplikací, nejčastěji jako zdroj energie tepelné nebo elektrické. Oblast solární techniky je možné v zásadě rozdělit na aplikace s fototermální přeměnou sluneční energie a aplikace s fotoelektrickou přeměnou (fotovoltaické a fotoelektrické články). Fototermální přeměnu využíváme především pro přípravu teplé užitkové vody (TUV), ale postupem doby přibývá i solárních soustav pro vytápění v přechodném období roku (přitápění). Trend byl nastartován především rychlým rozvojem výstavby nízkoenergetických a pasivních domů. Podrobnější informace o slunečních kolektorech i o dalších možnostech využívání sluneční energie na výrobu elektrické energie naleznete v samostatné rubrice Sluneční energie na portálu TZB-info, kde najdete i zajímavé články:

Solární soustavy - teorie a schémata
Trendy v solární tepelné technice


Z OBORU STAVBA A ENERGIE: TEPELNÉ MOSTY

Trend zlepšování tepelných izolací je neustálý. To, co bylo dřív nadstandardem, dnes nevyhovuje standardu. Toto bude platit i v budoucnosti. Pokud tedy dnes stavíme dům, je vhodné uvažovat alespoň s tím, jaké standardy budou platit za 25 let, což je při předpokládané morální životnosti stavby 50 let právě polovina. Pokud bude stavba polovinu svého věku vyhovovat a druhou ne, je to stavba patřící na současný trh. Smutnou záležitostí je, že bohužel většina dnes postavených staveb nevyhovuje ani současným požadavkům. Lze se setkat i s tím, že při stavbě nejsou z neznalosti respektovány ani požadavky 10 let staré.

Tepelné mosty, respektive tepelné vazby, což je zvláštní druh tepelných mostů, mají tu zvláštnost, že jejich velikost je více-méně nezávislá na tepelně izolačních vlastnostech okolních konstrukcí. V dřívějších normách (např. ČSN 06 0210) se tepelné mosty započítávaly přirážkou k součiniteli prostupu tepla ve výši 10 %. Pokud tedy byly běžné konstrukce se součiniteli 1,0 až 1,4 (např. klasická zeď z plných cihel tl. 45 až 75 cm), byla přirážka ve výši 10 % přijatelná a znamenalo to zvýšení součinitele prostupu tepla U o ΔU = 0,1 až 0,14 W/(m2.K). Tato diference byla v té době akceptovatelná, bohužel u současných konstrukcí není možné uvažovat s oněmi 10 %, ale je nutné uvažovat přirážku minimálně ve výši ΔU = 0,1 W/(m2.K). To, zejména u pasivních a nízkoenergetických staveb, znamená podstatné zvýšení součinitele prostupu tepla. U těchto domů jsou běžné tloušťky tepelných izolací 24 i více cm, součinitel prostupu tepla je pak U = 0,16 W/(m2.K) a zvýšení o 0,1 W/(m2.K) znamená zvýšení o 70 %.

Příčiny vzniku tepelných mostů mohou být různé. Někdy je to dáno konstrukcí (například nosný prvek v lehkém obvodovém plášti), někdy se může jednat o tepelnou vazbu, tedy vzájemná vazba dvou konstrukcí a tepelný most vzniklý jejich napojením, jako je například napojení dvou zdí, někdy se může jednat o vliv technologie, což jsou například maltová lože u zdiva z lehkých materiálů.
Úkolem pro projektanta, stavitele i stavebníka je minimalizace všech tepelných mostů pokud možno za co nejpřijatelnější cenu.
Toto řešení má svoje specifika. V prvé řadě je nutné pro daný objekt a danou situaci zvolit co nejvhodnější konstrukční i materiálový systém. Touto volbou se dojde k tomu, že konstrukce bude optimálně volena z hlediska ceny, místa stavby, určení stavby, realizačních podmínek, realizační firmy a pochopitelně konečných užitných vlastností stavby. Tato volba, která se často odehrává na základě pocitů investora, je klíčová, protože do budoucna podstatně ovlivňuje reálnost a způsob řešení dalších problémů. Investorovi lze pochopitelně při návrhu konstrukčního systému vyjít vstříc, je však nutné očekávat, že každý systém má svoje specifika, která je nutné zohlednit a která do jisté míry i předurčují výsledné vlastnosti stavby.
Je smutnou skutečností, že ve fázi přípravy stavby mnohý investor šetří a nezaplatí zhotovení kvalitního projektu. Na druhou stranu je pravda, že některé projekty i dobře ohodnocené postrádají z tohoto hlediska kvalitu díla, kterou by měly mít.

 
 
Reklama