Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce panelových domů (II)

Obvyklé práce

Většina majitelů bytů v panelových domech si neuvědomuje, že v domě je mnoho částí, které potřebují rekonstrukci. Argumentem obvykle je, že tato část slouží, tak proč se jí vůbec zabývat. Níže uvádíme stručný přehled podstatných součástí domů, které je obvykle nutné dříve či později rekonstruovat.

1. Elektroinstalace

Je vhodné vyměnit rozvody elektroinstalace provedené v hliníku za rozvody v mědi. Toto opatření je nutné proto, že hliníkové rozvody jsou podstatně náchylnější na vznik požáru a se vzrůstající spotřebou elektřiny v bytech jsou více zatěžovány. Při celkové rekonstrukci domu je vhodné zrekonstruovat alespoň páteřní rozvody v domě.

2. Svislé a ležaté rozvody teplé vody, studené vody a kanalizace,

spolu s dostatečnou tepelnou izolací rozvodů teplé vody (dle vyhlášky minimálně 20 mm izolace pro tl. potrubí do 20 mm, u silnějšího potrubí pak více). Vodovodní potrubí zarůstá vodním kamenem, a proto je nutné je po cca 15 až 25 letech vyměnit. Silná tepelná izolace rozvodů teplé vody je nutná - sníží tepelné ztráty a tím i náklady na ohřev vody.

3. Výměna radiátorů

Pokud jsou instalovány plechové radiátory, obvykle je nutné je po 15 až 25 letech vyměnit. Tato topná tělesa korodují a hrozí jejich proreznutí. Pokud jejich nezbytná výměna připadne například na konec roku, může to znamenat několikadenní zimu v celém domě. Při zateplení domu lze zároveň radiátory zmenšit nebo dokonce instalovat teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací. To nejen ušetří další peníze za vytápění a odstraní radiátory, ale navíc jde i o moderní způsob větrání a vytápění, který umožňuje i filtrování vzduchu přes filtry odlučující alergeny, někdy i chlazení. Díky tomu získá byt jiný kvalitativní rozměr a se spotřebou tepla na vytápění se lze dostat až na úroveň pasivních domů.

4. Oprava statických vad

Mnoho panelových domů má závažné statické vady, které je nutné opravit. Obvykle je každoročně na opravu havarijního stavu vyhlašována Ministerstvem pro místní rozvoj (www.mmr.cz) dotační titul, kde lze získat státní dotaci až 40% z nákladů, maximálně pak 45 tis. Kč na byt. Na statické vady musí být vydán havarijní výměr.

5. Výměna oken

Stará dřevěná okna jsou netěsná, mají velké tepelné ztráty, často jsou zkřížená a jdou špatně otevírat. Často jsou také napadena hnilobou, což může způsobit jejich vypadnutí. Jejich výměna za kvalitní vede k velkým úsporám tepla.

6. Zateplení obvodového pláště budovy

Jeho význam je nejen v úsporách tepla, ale je mnohem širší. Zateplení chrání dům před vlivy prostředí a tím pádem dům pomaleji stárne. V bytech se přestanou vyskytovat skryté i viditelné plísně a stěny budou teplejší. V neposlední řadě se zateplením zlepší vzhled domu a potažmo i estetický vjem ze strany jeho obyvatel. Zlepšení estetického vzhledu má často pozitivní dopad i na vandalismus, který v mnoha případech klesá.

7. Výměna meziokenních vložek (pokud v domě jsou)

Některé panelové domy mají fasády řešeny okny, panely tvořícími parapet oken a lehkými výplňovými konstrukcemi, které vyplňují prostor mezi okny. Těmto lehkým konstrukcím se říká meziokenní vložky (MIV) a jsou to v podstatě pouze neotevíravá okna s výplní z tepelné izolace. Ta je však často velmi porušena a meziokenní vložky tak mají špatné vlastnosti starých oken i nekvalitních zdí. Výměnou či jejich vyzděním se výrazně zlepší vlastnosti domu.

8. Rekonstrukce a zateplení střešního pláště domu

Zdálo by se, že pokud do střechy neteče, je její zateplování zbytečné. Není tomu tak. Výměnou oken se změní vlhkostní poměry v domě (zvýší se relativní vlhkost vzduchu v domě), následkem čehož může dojít až k poškození nezateplené a nerekonstruované střechy. Při zateplování střechy spolu se zateplováním fasády je možné zateplit komplexně i atiku a tím se vyhnout budoucím problémům s tepelnými mosty. Není nic tristnějšího (snad s výjimkou případů, kdy se dům pouze natře a nezateplí), než když se musí zateplovat střecha, kde byla v nedávné době provedena nová hydroizolace. Bohužel se to po zateplení domu často stává. Pokud se však majitel domu rozhodne pro zateplení střechy, kde v nedávné době byla provedena nová hydroizolace, nemusí být smutný, že peníze za hydroizolaci jsou vyhozené. Pokud totiž byla provedena z asfaltových pasů, převezme funkci parozábrany a jistý pozitivní význam ve střešním plášti má.

 
 
Reklama