Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tipsport aréna v Liberci vykročila se systémem Xcomfort

Dne 24.6.2005 byla provedena první zatěžkávací zkouška nově otevřené liberecké Tipsport arény vybudované firmou Syner. Úryvky z muzikálu Tři mušketýři tak začaly psát novodobou historii tohoto moderního centra sportu a zábavy v Liberci. O vhodnou světelnou atmosféru se postaral moderní systém Xcomfort od firmy Moeller.

Jedná se o multifunkční komplex pro sport a kulturu, který lze kvalitativně srovnávat s pražskou Sazka arénou.

Koncepčně bylo rozhodnuto neinstalovat celkový systém pro řízení osvětlení areálu, jako je to v případě Sazka arény, kde je systém EIB. Naopak prioritou bylo řízení a regulace osvětlení ledové plochy a vše, co by celkovou atmosféru haly mohlo dále ovlivnit. Třetí patro arény tvoří převážně VIP salonky. Čtyřicet osm VIP salonků je rozprostřeno po obvodu celé ledové plochy. Protože samostatné osvětlení těchto salonků může významně ovlivnit celkovou atmosféru na ledové ploše, hlavně při probíhající světelné show, byl vznesen požadavek na regulaci osvětlení těchto salonků. Cílem řešení bylo poskytnout každému návštěvníkovi tohoto salonku plný komfort, nejen pokud jde o stmívání osvětlení, ale zároveň během světelné produkce na ploše regulovat jeho osvětlení centrálně a eliminovat individuální zásah návštěvníka.

obrazek 1

Jelikož produkty firmy Moeller jsou v této stavbě zastoupeny kompletně přes vysoké až po nízké napětí, padla volba na systém Xcomfort. Konkrétně se jedná o variantu systému se sběrnicí Nikobus. Základem systému jsou programovatelné stmívací jednotky Nikobus s dvanácti výstupy 0 - 10V. Každý VIP salonek má minimálně dva světlené okruhy. Jeden představuje nástěnné žárovkové svítidlo a jeden zapuštěné downlighty s jednopaticovými kompaktními zářivkami. Tomu odpovídají výkonové prvky řízené signálem stmívací jednotky. Pro žárovky jsme použili univerzální výkonový stmívač 05-707 v modulovém provedení. Jedná se o stmívač 600VA pro libovolnou zátěž (R, RC, RLC, RL) s ochranou proti přetížení, zkratu na výstupu a přepětí. U zářivkových svítidel jsme použili prvek vyvinutý v České republice pro řízení digitálních stmívatelných předřadníků protokolem DSI - Studiosys 01. Výhodou tohoto řešení je elektronické vypínání zářivkových svítidel bez nutnosti vypínání napájení pomocí silového kontaktu (proti řešení s analogovými stmívatelnými předřadníky). Další výhodou je rovněž možnost bezeztrátového rozvodu řídícího signálu DSI až na vzdálenost 300m od modulu Studiosys 01 ke svítidlům. Uvedené moduly zajišťují tedy plynulé stmívání svítidel v každém VIP salonku individuálně, ať se jedná o žárovky, nebo zářivky. Všechny přístroje systému Xcomfort Nikobus jsou instalovány ve čtyřech rozváděčích po obvodu plochy. Dvoužilová komunikační sběrnice systému propojuje všechny rozváděče mezi sebou. Tak je zajištěna komunikace mezi všemi prvky systému a jeho ovládáním.

Každý VIP salonek obsahuje jeden ovládací prvek - sběrnicové tlačítko, které je programovatelné a napájené přímo po sběrnici Nikobus. Je zde 4-bodové tlačítko umožňující přivolat světelnou scénu, vypnout osvětlení a individuálně nastavit intenzitu osvětlení. Každý návštěvník má tak možnost vytvořit si při sledování zápasu nebo kulturního programu osobitou atmosféru. V případě, že by však osvětlení jednotlivých VIP salonků rušilo celkový koncept scénického osvětlení plochy, místní ovládání je uživateli znemožněno z režie.

Pro blokování místního ovládání v jednotlivých saloncích bylo použito logických vstupů, které jsou přímo na stmívacích jednotkách systému. Není tedy potřeba žádný další speciální logický modul. Spínací minijednotka systému Nikobus v každém z rozváděčů zajistí blokování jednotek a vypnutí, nebo zapnutí osvětlení VIP salonků přímo ze světlené režie. Ovládání je provedeno opět dvoužilovou sběrnicí, která končí ve světelné režii. Pomocí digitálních binárních vstupů Nikobus je možnost blokování a ovládání osvětlení VIP salonků vyvedeno na tlačítka pultu světlené režie. Obsluha osvětlení může tak bez problémů a speciálních znalostí systému Xcomfort ovládat osvětlení plochy a zároveň VIP salonků.

Systém Xcomfort zjednoduší rovněž ovládání osvětlení v době údržby. Jedním tlačítkem lze všechny salonky najednou rozsvítit, například na 50% pro úklid nebo údržbu. Komunikační modul PC-LINK umístěný v režii zajišťuje i časové programy pro automatické ovládání osvětlení salonků v době, kdy zde působí například ostraha.

Počítá se rovněž s možností napojení systému Xcomfort na systém poplachové signalizace EPS tak, aby se v případě nebezpečí všechny salonky rozsvítily na 100% pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků.

Koncept začlenění ovládání osvětlení VIP salonků do celkového řídícího systému haly dělá z této multifunkční arény nejmodernější zařízení svého druhu v České republice. Zároveň nechává návštěvníkovi velký prostor k prožití skvělých zážitků s možností ovlivnit prostředí svým individuálním nastavením pomocí systému Xcomfort.

 
 
Reklama