Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrohydraulické pohony Siemens s novou řídicí technologií ACT (Advanced Control Technology) pro ovládání ventilů

Elektrohydraulické pohony jsou dodávány na český trh pouze společností Siemens. Tento fakt stojí za povšimnutí, protože hydraulické pohony prokázaly svoji užitečnost v mnoha průmyslových odvětvích např. při výrobě letadel, stavebních strojů, zvedacích a dopravních zařízení, kde je nutné použít zařízení s vysokou spolehlivostí.

Siemens nabízí komplexní řadu elektrohydraulických pohonů a příslušných ventilů (obr. 1+2), jejichž využití je ve všech aplikacích HVAC.



Na rozdíl od hydraulických pohonů se všechny jednotlivé části standardních elektrických pohonů, jako je motor a převodový mechanismus, opotřebovávají. Jednotlivé části hydraulického pohonu navíc není třeba mazat nebo udržovat a vysoké teploty i nečistoty nemají žádné nepříznivé důsledky na životnost pohonu.

Princip řízení hydraulických pohonů Siemens vytváří zdvihy 20 nebo 40 mm s představovacími silami 1000 a 2800 N, dobami předběhu 30 a 120 sekund. Regulační poměr ventilů až 1:100 je zárukou kvalitní regulace při extrémních podmínkách i při nízké zátěži. Vzhledem k tomu, že hydraulický pohon pracuje proti silné pružině, je energie stlačené pružiny vždy k dispozici pro vybavení havarijní funkce. Pouze typy pohonů SKD (B,C) 60 havarijní funkci nemají.

Hydraulické pohony Acvatix SKD62, SKB62 a SKC62 se "standardní ACT elektronikou" nabízejí řadu nových funkcí:

  1. nastavení ekviprocentní nebo lineární charakteristiky ventilu elektronickým nastavením pohonu pomocí přepínače S4 na desce plošných spojů. Tato funkce je využívána pro přizpůsobení charakteristiky ventilu/pohonu charakteristice výměníku tepla tak, aby výsledná regulační charakteristika systému byla co nejvíce lineární. Regulační systém je pak stabilnější, má menší spotřebu energie a uživatel získává vyšší komfort.

  2. nastavení řídicího signálu na svorce Y (DC 0...10 V nebo DC 4...20 mA) pomocí přepínače S3. Díky této možnosti může pohon spolupracovat se standardními i průmyslovými regulátory.

  3. signál zpětné vazby na svorce "U" poskytuje informaci o velikosti zdvihu s přesností +/- 2 %. Regulátor polohy po zpracování této informace koriguje odchylky od žádané velikosti zdvihu. Tato informace také umožňuje přesné sekvenční zpracování aplikací pro topení/chlazení nebo aplikací pro topení nebo chlazení.

  4. zkratováním zdířky na elektronické desce lze provést automatické přizpůsobení zdvihu pohonu ke zdvihu ventilu. Funkce automatické kalibrace eliminuje odchylky výrobních tolerancí zdvihu ventilu nebo pohonu. Této funkce lze využít i v případě, že je pohon použit k ovládání ventilu s jiným zdvihem od jiného výrobce.

  5. indikace stavů pohonu pomocí zelených nebo červených LED. Tato funkce je využívána pro přímou diagnózu stavu pohonu a dále např. při uvádění pohonu do provozu nebo při jeho údržbě.

  6. pomocí svorky Z může být nastavena jedna ze tří funkcí tzv. vynuceného řízení - ventil je plně otevřen nebo plně zavřen nebo je možné provádět regulaci změnou hodnoty odporu v rozmezí 0 - 1000 ohm. Pokud je činná funkce vynuceného řízení, tak velikost řídicího signálu na svorce Y nemá na zdvih žádný vliv. Funkce s plně otevřeným ventilem může být využita jako protimrazová ochrana. Řízení změnou odporu může být využito jako přednostní řízení vůči ručnímu ovládání.


Verze pohonů s označením SKD62UA, SKB62UA a SKC62UA jsou vybaveny kromě výše uvedených standardních funkcí navíc i následujícími "zdokonalenými funkcemi":

  1. nastavení počátečního bodu sekvence mezi 0 a 15 V a šířku sekvence (koncového bodu) mezi 3 a 15 V pomocí DIP přepínače S2 - poloha "ON". Díky této vlastnosti mohou být hydraulické pohony Siemens používány v sekvenčních aplikacích topení/chlazení nebo pouze pro topení nebo pouze pro chlazení.

  2. minimální (0 - 45 % zdvihu) a maximální (100 - 55 % zdvihu) omezení zdvihu pomocí přepínače S2 - poloha "OFF". Nastavení minimálního zdvihu může být použito k zajištění minimálního průtoku hydraulického okruhu jako protimrazová ochrana.

  3. reverzace zdvihu pomocí přepínače S1. S funkcí reverzního působení může být normálně otevřený ventil provozován jako normálně zavřený ventil, avšak při ztrátě napětí ventil stále otvírá. Tato funkce je vhodná pro topné systémy, kde je požadována havarijní funkce jako protimrazová ochrana.



Obr. 3 - Řez hydraulickým pohonem (s deskou plošných spojů s připojovací
svorkovnicí, otočnými přepínači LO a UP, kalibrační zdířkou, s indikací stavů
pohonu s ventilem pomocí LED, DIP přepínači S1 až S4) a připojeným ventilem.


Nové elektrohydraulické pohony Acvatix spolu s komplexní a vyzkoušenou řadou ventilů splňují většinu rozmanitých požadavků na regulaci v topných, ventilačních a vzduchotechnických aplikacích. S úspěchem jsou také používány v mnoha průmyslových aplikacích.

Kontakt:
Siemens s.r.o.
Vlastimil Kojzar
tel.: 233 033 623, fax: 233 033 640
e-mail: vlastimil.kojzar@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...