Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bazén Přerov

Virtuální exkurze do zázemí bazénu v Přerově ukazuje, jak lze díky promyšlené koncepci za provozu v jednotlivých etapách vylepšit komfort a zefektivnit provoz u stávajícího zařízení. Bazén po 27 letech potřebuje řadu změn, ale vzhledem k tomu, že návštěvníkům dobře slouží, je možnost postupné rekonstrukce za plného provozu velmi vítána.


Bazén v Přerově slouží již 27 let ke spokojenosti návštěvníků, na části zařízení se přeci jen podepsal zub času, ale řada zlepšení se již provedla za provozu a stejně tak se s dalšími ještě počítá. Návštěvu bazénu nám umožnil jeho vedoucí pan František Zapletal, prostřednictvím pana Richarda Pospíšila z firmy POR. R.Pospíšil se přímo na stavbě podílel a v současné době je řešitelem i dalších úprav.

Bazénová hala má vnitřní, venkovní a dětský bazén, páru, saunu, v původní druhé sauně je nově umístěna perlička a protiproud. I v zimě je návštěvnost 1000-1200/den.

Při projektování se podařilo změnit původní projekt, který počítal s přečerpáváním veškeré vody z praní filtrů i hygienického zařízení a zvednout úroveň podlahy objektu. Toto rozhodnutí se ukázalo jako nejen provozně úsporné, ale ochránilo bazén i před povodněmi v roce 1997.




Venkovní bazén

Vnitřní bazén, vzadu prosklená
stěna do dětského bazénu.

Celý bazén se vypouští do městské kanalizace jednou za rok, jinak se odpouští podle potřeby výměny vody na návštěvníka. Bazén vnitřní i venkovní je betonový s obkladem a nejsou s ním celkem problémy. Venkovní bazén je proveden průběžnou betonáží bez pracovní spáry.

Venkovní bazén není v zimě v provozu. Původně se zimní provoz plánoval, ale s ohledem na finance je v provozu jen v letním a částečně v přechodném období. Při jarním čištění venkovního bazénu je třeba postupovat rychle, aby nebyl obklad dlouho bez vody. Působení vzduchu, slunce a atmosférické koroze na obklad, který je jinak trvale pod vodou, způsobí poruchy obkladů. V zimně je venkovní bazén zaplněn vodou a doplněn zavěšenými plastovými barely částečně zaplněnými pískem.

Parní předávací stanice a původní výměníky jsou právě místa, kde je zub času již vidět.

Bazén je připojen na městský rozvod páry (viz Poznámka 1) i na městský vodovodní řád. Voda je dále upravována. Vytápění šaten a prostor je klasickými litinovými otopnými tělesy.



Celá řada detailů je připravena k postupné úpravě tak, aby vyhovovaly současným požadavkům a dnešnímu standardu.
Ochlazovací bazének (viz obr.) u páry by se dnes postavil již také jinak a spíše se dává přednost ochlazovacím sprchám, které více vyhovují jak hygienickým požadavkům, tak ekonomickým potřebám.

Voda, která z bazénu odchází spodní a boční filtrací (i přepadovými žlábky), jde do vlasových filtrů, kde se usazuje hrubá nečistota, pak jde do jímky, kde se usazují na dně jemné nečistoty.




Vlasové filtry

Akumulační jímka

Místo měření dodávky čerstvé vody
do bazénové vody (akumul. jímky)

Do jímky jde i čerstvá, doplňková a ředící pitná voda, (vyhláškou požadovaných 30 resp. 60 l na osobu – návštěvníka). Přes čerpadla do pískových filtrů (opalovací krémy, moč, ...). Před pískovými filtry se dávkuje síran hlinitý k vyvločkování nečistot, které se usadí v písku. Pískové filtry se denně perou. Za filtry se dávkuje chlór.


Pískové filtry

Dětský bazén je komunikačně i prostorově oddělen, s hloubkou 60 - 90 cm, úprava vody je společná, pro dětský bazén se připravuje doplnění úpravy vody UV lampou.

Do bazénu je samostatný vstup pro děti, který mohou využít i handicapovaní s doprovodem, kdy není problém společný příchod pro ženu a muže.

U sprch, které využívají děti, je umístěn termostatický ventil, který je možno individuálně nastavit z oddělené místnosti. Tuto úpravu si velmi pochvalují zejména docházející mateřské školy.

Při projektování bazénu v Přerově měla koordinace instalací rozvodů technologie a TZB významné slovo. Po vypracování základních schémat a úrovňových řezů lze rozdělit práci na jednotlivé profese TZB a určit koridory pro jednotlivé práce. A tak například pod prostorem sprch je hned příprava teplé vody. Dříve byl ohřev vody v nádržích 2x4 m3 a pro dětský bazén 2,5 m3 a protiproudý výměník.

Po rekonstrukci bylo původní zařízení nahrazeno nádržemi 2x1000 l a 2x400 l a většinou jsou v provozu po jedné. Doba ohřevu cca 17 minut. Docílilo se tak výrazné investiční úspory a rovněž výhody z pohledu hygieny, protože voda nestárne. Původní velké ohřívače jsou odstaveny a plánuje se jejich využití pro předehřev studené vody odpadní vodou ze sprch s dohřevem tepelným čerpadlem.



Původní zásobníky

Nový ohřev teplé vody

Osvědčené instalační prostory

V bazénu je instalační chodba, na kterou z každé strany navazuje 10 sprch v dámských a pánských sprchách. V instalační chodbě je vedena vzduchotechnika, elektrika i rozvody vody.
Jednotlivé sprchy jsou v tzv. antivandal provedení a rovněž směšovací ventily jsou umístěny v instalační chodbě se snadným přístupem.


Nové sprchy. Rekonstrukce
proběhla velmi rychle a snadno
díky instalační chodbě.

V instalační chodbě
je vedena voda ke každé
sprše i vzduchotechnika.

Zajímavost na závěr: Bazén v Přerově prošel zkouškou ještě před svým otevřením, když František Venclovský, zasloužilý mistr sportu, přišel ještě v době stavby, když se dělala zkouška nepropustnosti, rozhrnul zavětrování dveří, skočil do bazénu, dvakrát přeplaval a zhodnotil, že to bude dobré.



Poznámka 1:

Dříve byly parní předávací stanice běžnou praxí, u nových budov se s nimi setkáváme méně, ačkoliv i zde technologie výrazně pokročila. Pohled na současné využití nabízí i seriál článků na TZB-info: Má pára budoucnost? (díly I, II, III, IV).

Sestavené funkční celky s garantovanými parametry, výkony i cenou, životností komponentů i celku, sestavované dle specifikace zákazníka s maximální prostorovou úsporností, minimálními pořizovacími i provozními náklady dodává například Spirax Sarco spol. s r.o. Takto sestavené se dodávají výměníkové stanice (zejména pára/voda, pára/vzduch, pára/olej a další média), redukční řady pro páru, vzduch apod., zvedače kondenzátu či elektrická kondenzátní jádra.


 
 
Reklama