Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Wilo - novinky na ISH 2005

Převratná myšlenka regulovat soustavu změnou průtoku jednotlivých čerpadel přímo u otopných těles přináší v porovnání se standardním řešením regulace pomocí termostatických ventilů až 25% úsporu energie na ohřev média v soustavě.

Dva roky jsou doba relativně dlouhá, ale také relativně krátká. Záleží na úhlu pohledu, na náladě, na stanovených cílech, na velikosti očekávání a na míře těšení se.

Pro návštěvníky letošního ISH to byla doba evidentně k nesnesení dlouhá, pro vývojové a realizační týmy účastněných firem šibeniční termín. Ruch a shon provázející veletrh byl tradičně vyšší než před dvěma lety. Osvětlení stánků vytápělo haly nad míru a vzduchotechnika jedoucí na 110 % dělala dojem, že nefunguje. Mase návštěvníků z celého světa to však evidentně nevadilo a dobře se bavili, i když mnohdy museli počkat, až se kolem objektu jejich zájmu uvolní místo.

Stánek Wilo na tradičním místě uprostřed haly 9.1 byl i přes bohatě dimenzovanou "hlavní třídu" procházející napříč stánkem prakticky neprůchodný. A bylo na co se podívat.

Jako z oblasti sci-fi působila drobná čerpadla s elektronicky komutovaným motorkem a plynulou změnou otáček nasazená přímo na otopných tělesech na místo ventilů. Převratná myšlenka regulovat soustavu změnou průtoku jednotlivých čerpadel u jednotlivých těles přináší v porovnání se standardním řešením regulace pomocí termostatických ventilů až 25% úsporu energie na ohřev média v soustavě. První zkoušky takové soustavy v praxi již probíhají ...

V oboru topenářských oběhových a cirkulačních čerpadel na teplou vodu byly k vidění očekávané STRATOSY 80/1-12 a 100/1-12, ale i nejmenší Stratos 25(30)/1-8. K dispozici je tedy ucelená a kompletní řada inteligentních čerpadel s elektronicky komutovaným motorem v jednoduchém a zdvojeném provedení. Tělesa čerpadel jsou litinová s ochranným kataforézním povlakem nebo pro agresivnější média z červeného bronzu. Stratos je tedy univerzálním čerpadlem pro nasazení v celém spektru médií a jejich teplot. Lze jej použít na topení, chlazení, klimatizaci a teplou vodu. Díky unikátní konstrukci motoru je právem označován přívlastkem "čerpadlo s vysokou účinností", protože ve srovnání s klasickými čerpadly s pevnými otáčkami vykazuje až 80% (!) úspory elektrické energie. Díky bezeztrátové regulaci otáček a širokému spektru (Max přes 4000/min.) je bezkonkurenční i na poli elektronických čerpadel. Nabízí celou škálu možností regulace, ovládání a hlášení již v základním provedení. V závislosti na potřebách provozovatele je možné Stratosy dozbrojit přídavnými moduly přesně podle požadavků.

Wilo se připojilo i k mezinárodnímu označení třídy spotřeby energie. Nálepky Energy-Label známe z chladniček a jiných domácích spotřebičů. Čerpadla Wilo-Stratos hrdě nesou označení A, které charakterizuje špičkový výrobek.



Wilo-Protect-Modul

Wilo-TOP-S s Protect-Modulem


Ani standardní spolehlivá čerpadla řady TOP-S nezůstala ve vývoji stát. Kromě nových speciálních izolačních krytů tělesa, které zabraňují vzniku kondenzátu a tak odstraňují nebezpečí vzniku koroze na tělese čerpadla, byl vyvinut i nový přídavný modul Wilo-Protect-Modul C, který lze nasadit na stávající spínací skříňku jedno i třífázových čerpadel TOP-S a zdvojených TOP-SD. Uživatel tak získá souhrnné hlášení poruch SSM, souhrnné hlášení o provozu čerpadel SBM, řídicí vstup "Vorrang AUS" (externí vypnutí čerpadla beznapěťovým kontaktem), registraci a hlášení o zablokování čerpadla, plnou ochranu motoru s integrovaným vybavením a poruchy, potvrzení poruchy a integrovaný management pro řízení zdvojených čerpadel v režimech 1000% záskok a paralelní chod s automatickým přepínáním pohonů.

I v oblasti ucpávkových čerpadel pro vyšší výkony se objevila celá řada novinek. Elektronická čerpadla IP-E jsou minulostí a na jejich místo přichází řada VeroLine-IP-E s novým modulem vybaveným displejem a červeným ovládacím knoflíkem, jak jej známe od čerpadel Star-E, Stratos a TOP-E. Jak jednotlivá VeroLine-IP-E, tak zdvojená VeroTwin-DP-E lze ovládat na místě buď přímo nebo dálkovým ovladačem IR-Monitor prostřednictvím infračerveného rozhranní. Samozřejmostí je možnost řízení z vyšších řídicích systémů pomocí BUS komunikace LON nebo PLR. Zdvojená čerpadla disponují integrovaným managementem pro řízení zdvojených čerpadel.

Množství nových čerpadel doplnilo řady IPL, DPL, IL a DL a stará IPn, DPn, IPg a DPg tak definitivně mizí v propadlišti dějin. Nové Íelky mají mnohem lepší účinnost a celou řadu konstrukčních předností (viz Nová generace suchoběžných čerpadel Wilo-IL).

Také speciály na vysoké teploty a tlaky IPH jsou nahrazeny přepracovanými čerpadly VeroLine-IPH-W a IPH-O (W pro vodu, O značí teplonosný olej). Pracují s teplotami -10 °C až +210 °C při 23 bar (W), respektive -10 °C až +350 °C do 9 bar (O).



Wilo-VeroLine-IP-E

Wilo-SilentMaster


Spínací a regulační systémy nabízejí vylepšený sofistikovaný systém pro ovládání čerpadel Wilo-CR-System s novými regulačními funkcemi a zcela nové regulační systémy Wilo-VR-System a Wilo-CRn-System. S jejich funkcemi a možnostmi Vás seznámíme v samostatném článku.

Na poli studené vody prezentovala firma Wilo celou řadu dalších novinek. Například elegantně karosovanou a velmi tichou domácí vodárnu Wilo-SilentMaster. Patentovaný systém chlazení umožnil snížení úrovně hlučnosti na hranici 43 dB(A), což ji předurčuje k využití v rekreačních objektech a malých domcích. Hlučnost vodárny Wilo-SilentMaster je nižší než hlučnost běžné chladničky ...
Vodárna je kompletně vybavena senzory, spínací skříní, zpětnou klapkou a má integrovanou ochranu proti běhu na sucho a je ji možné využít k posílení tlaku vody nebo k čerpání z hloubky až 8 m.

Řady vysokotlakých horizontálních a vertikálních čerpadel rozšířila nová elektronicky regulovaná čerpadla MHIE...-2G a MVIE...-2G, která na rozdíl od stávajících MVIE a MHIE disponují velkoplošným displejem a červeným ovládacím knoflíkem. Uplatnění najdou při dodávkách čisté vody, zvyšování tlaku, v požárních systémech, v průmyslu a užité technice, v chladicích okruzích, ve skrápěcích a postřikovacích zařízeních. Jsou základním stavebním kamenem pro celou řadu nových vícečerpadlových ATS.



Wilo-Comfort Vario COR


Na čerpání silně znečištěných a fekálních vod přibyla nová čerpadla Wilo-Drain MTS. Nově konstruované patentované řezací zařízení spolehlivě rozmělní pevné části a vlákna a umožní jejich bezproblémové čerpání.



WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.