Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Oprava kanalizačního potrubí bezvýkopovou technologií

Pozvánka na stavbu

Článek slovem i obrazem dokumentuje utěsňování poškozeného potrubí moderní bezvýkopovou technologií pod náměstím ve Volyni. Při použití této technologie je na míru vyrobený a zvoleným typem pryskyřice naimpregnovaný rukáv zatažen lanovým navijákem. Po vytvrdnutí vznikne nové samonosné potrubí v potrubí starém.

Tisková zpráva:
Na náměstí Svobody ve Volyni se provádí sanace potrubí. Jedná se o bezvýkopové opravy, které by měly utěsnit poškozené potrubí a zabránit průniku vody do soukromých sklepů. "Mohli bychom nechat vykopat a položit celou kanalizaci, ale to by vedlo ke komplikacím v dopravě a zásobování," uvedl starosta Jan Pruner. Při bezvýkopových pracích se do potrubí zasune speciálně impregnovaný rukáv, který se nafoukne. Vyhříváním párou se pak vytvrdí a vznikne samonosné nové potrubí v potrubí starém.

Jako studenti třetího ročníku oboru TZB (Technická Zařízení Budov) VOŠ a SPŠ ve Volyni jsme měli možnost při výuce navštívit stavbu týkající se výměny kanalizačních šachet a opravy vedení pod celým volyňským náměstím.
Realizaci oprav provádí firma BROCHIER s.r.o. pomocí svého vlastního systému BROCHIER-INLINER.


BROCHIER - INLINER - pro DN 200 až DN 1200 jako standard, možnost DN 150 a speciální profily:

  • BROCHIER INLINER je sanační bezvýkopovou technologií, která umožňuje opravy rozsáhle poškozené kanalizace a potrubí (trhliny, koroze, střepiny apod.) a opravy porušení statické stability potrubí. Univerzálnost technologie spočívá v tom, že je ji možno použít i na rozvody chemických kanalizací. Použitý rukáv je odolný vůči kyselinám, louhům i agresivním petrochemikáliím.

  • Při použití této sanační technologie je na míru vyrobený a zvoleným typem pryskyřice (polyesterové, epoxydové, vinylové apod.) naimpregnovaný rukáv zatažen lanovým navijákem. Po vytvrdnutí vznikne nové samonosné potrubí v potrubí starém. Tloušťka stěny je 6-21 mm poškozeného potrubí, kalibrován kalibrovací hadicí a vytvrzen horkou vodou. Kvalita je zaručena certifikátem DQS - Systém dle DIN ISO 9001.

Stavbou nás provedl pan Jindřich Weikert, který je za provedení stavby zodpovědný, a podrobně nám popsal celý princip systému INLINER. Ten spočívá v protažení speciálního rukávce ze skelné látky z jedné šachty do druhé.



Rukávec je napuštěn speciální pryskyřicí a zabalen do vnitřní a vnější ochranné fólie. Přičemž vnější fólie zabraňuje kontaktu se stávajícím potrubím a vylučuje například kontaminaci spodních vod. Vnitřní fólie zamezuje styku umělých pryskyřic s přepravovaným médiem.



Po umístění se rukávec nafoukne vzduchem a tím se nabalí na starou trubku. K termickému vytvrzování pryskyřice pak dochází několikahodinovou cirkulací páry.

Domovní a ostatní přípojky, které jsou před sanací přesně zaměřeny TV kamerou, jsou po vytvrzení rukávu opět kanalizačním robotem otevřeny. Oblast napojení rukávu a přípojky je zapravena a utěsněna robotem nebo speciálním, pro tento účel vyrobeným profilem. Výsledkem je nové potrubí s dlouhou životností systém "trubka v trubce".

BROCHIER-INLINER má mnoho předností, je to například jeho univerzální použití, vytvarování rukávu do všech profilů (kruhový, vejčitý, tlamový apod.), opravy bez nutnosti výkopových prací, vysoká rychlost provádění - cca 100 metrů za den, malá průřezová ztráta, absolutně hladké vnitřní stěny sanovaného potrubí nebo sanace dlouhých úseků s možnou směrovou změnou vedení.

Jelikož jsme se o této metodě při výuce dosud nezmiňovali a měli jsme možnost vidět její provedení na vlastní oči, věřím, že nám nebude dělat problém popsat její princip. Poznal jsem, že jednou vidět je lepší než stokrát slyšet. O velkém budoucím využití této metody jsem přesvědčen, zejména z důvodu její šetrnosti vůči okolnímu prostředí.

Další variantou je:

BROCHIER - SPOTLINER - pro DN 150 až DN 800:

BROCHIER SPOTLINER je sanační bezvýkopovou technologií, která umožňuje lokální opravy poškozeného potrubí bez nutnosti sanace celých úseků. Technologie spočívá v protažení tzv. "krátkého rukávu" (BROCHIER SPOTLINER), vyztuženého skelnými vlákny a napuštěného epoxydovou pryskyřicí, potrubím, jeho umístění přesně na poškozené místo a jeho vytvrdnutí pomocí tepla a tlaku páry.

Přednostmi této technologie jsou:

  • možnosti dílčích oprav do délky 25 m
  • univerzální použití technologie
  • opravy potrubí bez nutnosti zemních výkopových prací
  • rychlost opravy
  • plynulý přechod v místě opravy
  • malá průřezová ztráta
  • dosažení vyšší odolnosti materiálu (laminát vyztužený skelnými vlákny).

 
 
Reklama