Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárenské dny byly ve znamení biomasy

Ve dnech 26.-28. dubna proběhly v Hradci Králové Teplárenské dny, tentokrát se vše točilo okolo biomasy. Jak konference o OZE, tak Rakouské energetické dny velebily její budoucnost a oslavovaly úspěšné realizace zajímavých projektů.

XI. ročník Teplárenských dnů s tradičním zaměřením na oblast výroby tepelné energie, její distribuce, elektroenergetiku, chlazení a obnovitelné zdroje energie se konal již poněkolikáté v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové.


Náměstkyně primátora Hradce Králové Ing. Finfrlová zahajuje veletrh

Uvítací proslov, přestřižení slavnostní pásky a zahájení celé akce provedla náměstkyně primátora pro správu majetku, městské organizace a životní prostředí Hradce Králové paní Ing. Pavla Finfrlová, jejíž prioritou v příštích letech bude "zpracovat a v praxi prosadit městský plán odpadového hospodářství".

Akci doprovázely kromě jiného dvě velmi zajímavé konference: "Obnovitelné zdroje energie pro venkov i teplárenství" a "Rakouské energetické dny", které jako i celý veletrh provázel všudypřítomný nádech a podtext biomasy.

Zajímavé příspěvky se prolínaly oběma semináři, takže valná většina přednášejících se vystřídala jak na konferenci MŽP za českou stranu, tak na Rakouských energetických dnech. Za zmínku stojí fakt, že zatímco konference pořádaná MŽP byla placená, seminář rakouských účastníků bylo možné zhlédnout zdarma. Je vidět, že rozdíly v přístupu k prezentacím o obnovitelných zdrojích jsou stále citelné.

V úvodu obou akcí vystoupil Ing. Jiří Jiránek, který shrnul momentální stav v OZE, vyzdvihl biomasu a tepelná čerpadla, která se velmi progresivně rozvíjí, zdůraznil, že: "Situace s legislativou se výrazně zlepšila, jako by se zdálo, že se OZE otevřely dveře, ale zdání klame vážení, zdání klame!" (pozn.: nedlouho na to přišla zpráva o tom, že prezident Klaus nepodepsal zákon o podpoře OZE). Připustil nebo lépe řečeno veřejně přiznal (jako bývalý dlouholetý pracovník ministerstva ŽP), že není reálné dosáhnout, a to ani po výrazném připuštění spoluspalování, 8-mi procentní výše podílu obnovitelných zdrojů na celkové výrobě el. energie do roku 2010.


Ing. Martin Kloz
Ing. Martin Kloz (MŽP), jeden z nejdůležitějších tvůrců zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů detailně seznámil účastníky s požadavky na zákon, systémy podpory, s tím, jak se zákon vyrovnal se spoluspalováním biomasy a uhlí a s jeho ekonomickými dopady. Dle propočtů by měl být meziroční růst cen elektřiny z titulu zákona jen 0,02 Kč/kWh, což je diametrálně odlišné od toho, co uvádějí odpůrci této normy včetně hlavy státu (pozn. redakce: zákon nabude účinnosti dne 1.8.2005 a detailně včetně prováděcích vyhlášek, které se začínají tvořit, Vás s ním seznámíme na stránkách TZB-info v letních měsících).

RNDr. Martin Bursík (Ecoconsulting s.r.o.), poradce ministra ŽP a spoluautor zákona zdůraznil 8 x PRO obnovitelné zdroje:
  • snižují emise skleníkových plynů a dalších látek
  • jsou to dlouhodobě nevyčerpatelné zdroje energie
  • snižují závislost nejen ČR, ale jakéhokoliv jiného regionu na dovozu energie
  • decentralizují - jsou bezpečné - je zde citelná stabilita zásobování
  • především biomasa vytváří pracovní místa na venkově
  • opět biomasa využije ladem ležící půdu a péči o krajinu
  • jsou východiskem pro rozvojové země
  • budou mostem k vodíkovému hospodářství
A dále komentoval nový zákon, vypočetl očekávané investice do výroby elektřiny z OZE do roku 2009 na cca 50 miliard Kč. Za principielně nesprávné ale zatím neškodné označil omezení podpory větrných elektráren s instalovaným výkonem nad 20 MWe na 1 km2 a odmítl zařazení velkých vodních elektráren nad 10 MW do schématu podpory.
Zatím však ještě netušil, jaké vyjádření k nepřipojení podpisu zákona prezidentem přijde o pár hodin později z Hradu.


Mgr. Jiří Rojek
Z firemních prezentací zaujal pan Mgr. Jiří Rojek (Rojek a.s.), znovuzakladatel po létech jiného režimu momentálně 3. největší společnosti na světě v oblasti dřevoobráběcích strojů. Na veletrhu představil teplovodní kotel ATOMA ROJEK, jež je určen na spalování doslova všeho (biomasa v jakékoliv tuhé formě, uhlí, koks). Především se ale rozohnil nad tzv. krátkým kusovým dřevem, které se povaluje v lesích a je ho tam nevyužito na 12 milionů tun. Nepřímo tak apeloval na státní správu, aby podporu zaměřila tímto směrem. Využití ladem ležící zemědělské půdy vidí v osázení břízou a topolem. Ze zadních řad na toto velmi silně zareagovala paní Ing. Vlasta Petříková, DrSc. s tím, že nejvhodnější k výsadbě, sklizni a konečnému efektu jsou a budou energetické rostliny bylinného charakteru, v našich podmínkách především krmný šťovík Uteuša.

Mnoho zajímavých přednášek prezentovali pracovníci VÚKOZ z oddělení fytoenergetiky. Účastníci se dozvěděli o dalším rozšíření internetové databáze informací o obnovitelných zdrojích energie DAZE, zajímavé ekonomice výmladkových plantáží rychle rostoucích dřevin a jejich efektivních technologií pěstování. O analýze potenciálu biomasy pro zájmové území pojednala Ing. Kamila Havlíčková, která vidí jako nevyužité zdroje biomasy převážně: obilnou a řepkovou slámu, lesní sklizňové zbytky, cíleně pěstovanou biomasu z plantáží rychle rostoucích dřevin, vhodné je i počítat s potenciálem trvalých travních porostů a dřevního odpadu z pil a dřevařských provozů.

Jedním z nejlepších příspěvků představil Ing. Ladislav Dub teplárenskou činnost společnosti IROMEZ s.r.o. působící v městě Pelhřimov. Původní výtopny, které získala společnost do svého majetku v roce 1992, spalovaly fosilní paliva (mazut, plyn). Z plynu se postupně přešlo na biomasu a z mazutu na hnědouhelný generátorový dehet. Do změn paliva investovala společnost již 160 mil. Kč.

"Začali jsme s dánským parním kotlem Vølund Danstoker o výkonu 5 MW, který byl doplněn do stávající výtopny vedle plynových kotlů. Původně byl kotel vybaven textilní filtrací spalin, ale toto řešení se totálně neosvědčilo, nyní pracuje bez problémů multicyklonový odlučovač s emisemi TZL v rozmezí 60-150 mg/m3. Následně jsme instalovali malou protitlaku turbínu o výkonu 160 kW. Přes počáteční problémy nám dnes vyrábí toto turbosoustrojí 600 tis. kWh/rok. Dalším krokem byla stavba kotle Kohlbach 6 MW, pára 1,5 MPa, 230 °C, vybaven trubkovým přehřívákem páry od firmy Hoval, která dodala i tlakový celek kotle. Odlučování TZL u tohoto kotle je zajištěna též multicyklonovým odlučovačem. Zde nám ale dochází k nadměrnému opotřebení cyklónových součástí, pravděpodobně se jedná o špatný návrh velikosti odlučovače. Dochází k externím rychlostem spalin. Bohužel se k tomuto problému nehlásí dodavatel a věc směřuje k soudnímu procesu. Naše zatím poslední instalace bylo turbosoustrojí 1000 kW, dodávka PBS Velká Bíteš. Jedná se vlastně o dvě turbiny, každá připojená z opačné strany asynchronního generátoru.
Roční spotřeba biomasy činí 40 milionů kilogramů. Palivo je sváženo z okruhu maximálně, možná výjimečně 100 km. Vlhkost cca 35 až 50 %. Jedná se především o kůru a dřevní zbytky z různých výrob. Spalování dřevní štěpky je pro její vysokou cenu značně omezené, jedná se o objem do 3 % celkového množství paliva."
Vypočetl úspěchy jednatel společnosti. Za zmínku stojí, že veškerá zařízení jsou z komerčních a dodavatelských úvěrů. "O podporu jsme žádali SFŽP, ale pomoc nám byla zamítnuta".
"Celková produkce tepla do sítě činí 130 tis. GJ, což představuje 80 % roční spotřeby města, k tomu je vyrobeno 5500 MWh el. energie a roční využití max. výkonu kotlů nesmí klesnout pod 5000 hod., pak se dostáváme s úvěry na průměrnou cenu cca 310 Kč/GJ."

V Pelhřimově dokázali, že centrální vytápění města biomasou je konkurenceschopné i bez státních dotací, navíc s cenou za dodávané teplo, kterou nedosahují mnohé amortizované výtopny na fosilní paliva u nás. Přejeme mnoho úspěchů v další činnosti společnosti.

 
 
Reklama