Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novoroční povídání s Ing. Vladimírem Valentou

Ing. Valentu znají nejen všichni topenáři, ale i plynaři, zdravotechnici a další odborníci v TZB, jeho znalosti stejně jako jeho praxe pronikají jednotlivými profesemi TZB. Je autorem bezpočtu odborných článků, Topenářské příručky, technických pravidel, představitelem Cechu instalatérů a topenářů, členem redakčního týmu řady časopisů.

TZB-info: Pane inženýre, vítejte v novém roce a přeji Vám hodně zdraví, dobré nálady a pohodových dnů. Neodpustím si otázku - dal jste si v letošním roce nějaké předsevzetí?

Vladimír Valenta: Ano. Musím častěji vyrážet na kole do přírody.

TZB-info: Vzhledem k Vaší bohaté odborné činnosti se můžete již nyní s klidem ohlížet. Co považujete za svůj největší úspěch v pracovním životě?

Vladimír Valenta: Zabýval jsem se potlačováním samotížného vztlaku, navrhováním termostatických radiátorových ventilů, hydraulikou vytápěcích soustav, zabezpečovacím zařízením a kondenzační technikou. Tím jsem získal nové pohledy na uvedená témata. Snad jsem prostřednictvím článků a seminářů napomohl i dalším topenářům v jejich práci.

TZB-info: Prozradíte i něco ze svých plánů nebo přání?

Vladimír Valenta: Potěší mě, když se budou topenáři k sobě a ke svým obchodním partnerům chovat podle všeobecných etických pravidel. Také se budu rád potkávat s řadou pro mne vzácných kolegů.

TZB-info: Přeci jen hlavní těžiště Vaší práce leží v oblasti vytápění. Když se ohlédnete, co považujete za největší změnu v oboru vytápění za posledních např. 10 let?

Vladimír Valenta: Nejvíce jsem spokojen s tím, že při projektování tepelných soustav můžeme vybírat nejvhodnější prvky a zařízení. Na trhu je totiž velice široká nabídka kvalitních prvků a zařízení.

TZB-info: Doc. Bašta nedávno v rozhovoru pro náš portál řekl, že je mnoho novinek v oboru, které se novinkami jen tváří. Jak často podle Vašeho názoru je vůbec možné novinky očekávat? A jak rychle se novinky pak objevují v praxi?

Vladimír Valenta: Za novinky v topenářství považuji taková nová zařízení, která svým řešením zásadně zvyšují užitné vlastnosti nebo snižují ceny dodávek a montáží. Jedná se o účinnosti (kotlů, oběhových čerpadel), úspory nákladů na vytápění a na ohřev vody, prodloužení životnosti ap. Jasnou novinkou v oblasti zvyšování účinnosti kotlů byly kotle kondenzační. Protože u řady prvků a zařízení je již dosaženo jakéhosi stropu v úrovni užitných vlastností, budou se počty skutečných novinek zcela jistě snižovat.

TZB-info: Jaký je Váš názor na nynější neustále diskutovaný trend nízkoenergetické výstavby? A kde vidíte reálné možnosti úspor?

Vladimír Valenta: Snižování tepelných ztrát objektů je pouze jednou cestou vedoucí k úsporám tepla při zajišťování tepelné pohody v objektech. Pokud je to snižování za každou cenu, je to přístup méně účinný a asi i drahý. Na nízkoenergetické objekty pohlížím jako na díla, která nám umožňují testovat chování jednotlivých technických zařízení ve vazbě s jejich uživateli v nových podmínkách. Podobný význam má přece i testování závodních automobilů.
Objekt by měl být navrhován vyváženě ve všech svých částech. V architektonické a stavební části, v části tepelné techniky, v části větrání ap. V topenářské části by měly být navrhovány zdroje tepla s vysokou účinností, podobně i zařízení ohřevu vody. Za důležité považuji návrh takového řízení výroby a spotřeby tepla, které sladí dodávku tepla do jednotlivých místností s dobou využívání místností a které nedovolí přetápění místností.

TZB-info: Pracoval jste v realizačním týmu při překladu nové evropské normy na výpočet tepelných ztrát. Nová norma je velkým zásahem do zvyklostí. Jak vidíte reálnost jejího uplatnění? Nezůstane jen teorií a její používání jen přáním legislativců?

Vladimír Valenta: Norma ČSN EN 12831 "Tepelné soustavy v budovách - výpočet tepelného výkonu" samozřejmě vychází z obecných postupů, stejných jako naše ČSN 06 0210. Nově je zaveden součinitel tepelné ztráty, což je ztráta při teplotním rozdílu 1 K. Používáním tohoto součinitele nejsou výpočty zatěžovány výpočtovým teplotním rozdílem, který se zavede až do závěrečného výpočtu. Pro nás úplně novou částí výpočtového postupu je používání součinitelů lineárních tepelných mostů. Jejich součiny s délkami mostů se přidávají do výpočtů. Zatím nemohu odhadnout, zda uvedené zpřesňování výpočtu tepelných ztrát je pro navrhování otopných těles podstatné.

TZB-info: Patříte mezi autory TZB-info, jaký je Váš názor na činnost portálu a máte nějaké tipy na zlepšení obsahu?

Vladimír Valenta: Na velmi dobré kvalitě portálu TZB-info je patrné, že jej vytvářejí odborníci, kteří jsou i nadšenci. Pro mne je nejrychlejším zdrojem informací v odborné i legislativní rovině.
Domnívám se, že by se měl portál TZB-info obohatit o zkušenosti projektantů, řemeslníků, servisních, revizních a provozních techniků. Ti by si v rubrikách "Jak dělám" a "Co jsem viděl" vyměňovali zkušenosti pomocí krátkých příspěvků. Na hlavní stránce portálu by měla být trvale umístěna výzva k zaslání příspěvků do uvedených rubrik.

TZB-info: Na závěr bych se ráda vrátila k nynější sváteční době, která není časem práce, ale spíše dobou pro bilancování a setkávání. Kdo je pro Vás v životě vzorem?

Vladimír Valenta: Životní vzory nemám. Vážím si ale lidí, od kterých jsem získával topenářské poznatky. Jsou to moji učitelé, panové Jaromír Cihelka, Jaroslav Chyský, Karel Laboutka a Karel Brož. Také pánové Alois Polanský a Jiří Valášek.

TZB-info: Máte nějaké záliby a koníčky, které Vás těší a jsou protipólem bohaté odborné práce?

Vladimír Valenta: Zajímám se o dobu počátků křesťanství a o dobu 2. světové války. Také rád pobývám na Šumavě.

Děkuji za Vaše odpovědi i tipy pro obsah a přeji Vám mnoho pěkných zážitků při plnění Vašeho letošního novoročního předsevzetí.

 
 
Reklama