Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nařízení vlády č. 502/2000 Sb. - novelizace v roce 2004

Nařízení vlády č. 502/2000 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací bylo novelizováno nařízením vlády č. 88/2004 Sb. ze dne 21. ledna 2004. Novelizace neznamená zrušení předchozího textu, pouze jeho doplnění a dílčí změnění.

Upozornění redakce: Níže uvedený text se vztahuje k aktualizaci provedené v roce 2004 a na TZB-info je ponechán z důvodu archivace, tedy možnosti si ověřit požadavky platné dříve. Nařízení bylo zrušeno v roce 2006. Aktuálně platné předpisy mohou být jiné.

Změněna je hned věta § 1, odst. 1, která nyní zní:
"Tímto nařízením se stanoví nejvyšší přípustné hodnoty hluku a vibrací pro pracoviště, pro chráněný venkovní prostor, chráněné vnitřní prostory staveb a chráněné venkovní prostory staveb a způsob měření a hodnocení těchto hodnot." Slova "chráněný prostor" nahrazují dříve užívané termíny "stavby pro bydlení a stavby občanského vybavení".

Odst. 2 § 1 zní: "toto nařízení se nevztahuje na
a) hluk z běžného užívání bytu;
b) hlasové projevy lidí a zvířat;
c) hudební projevy a hluk z činnosti osob na veřejných prostranstvích, pokud se nejedná o hluk působený výrobní nebo jinou podnikatelskou činností osob;
d) hluk a vibrace uvnitř dopravních prostředků, s výjimkou pracoviště jejich obsluhy;
e) ojediněle se vyskytující hlukové události, které svou nízkou četností nebo krátkodobou expozicí nemůže přímo ohrozit veřejné zdraví;
f) hluk a vibrace způsobené při provádění záchranných a likvidačních prací".

V § 3 (Hluk na pracovišti) odst. 3 nově zní:
"Hodnocení podle průměrné týdenní expozice hluku normované na jmenovitý osmihodinový pracovní den se může použít pouze na pracovištích, na kterých není pracovní doba v průběhu pracovního týdne rovnoměrně rozložena nebo na kterých se hluk na pracovišti v průběhu týdne sice značně mění, ale jednotlivé týdenní expozice hluku se významně neliší".

Pozměněn byl i § 5, do kterého se doplňuje odst. 4, který zní:
"Není-li hluk na pracovišti tvořen výlučně impulsním hlukem, ale spočívá v kombinaci impulsního a ustáleného nebo proměnného hluku, vyjadřuje se jako hluk proměnný. Stejně tak se vyjadřuje hluková zátěž. Je-li v tomto případě prokázán významný podíl složky impulsního hluku na velikosti ekvivalentní hladiny akustického tlaku A LAeq,T (tj. LAIeq,T - LAeq,T >5,0 dB), snižuje se nejvyšší přípustná ekvivalentní hladina akustického tlaku A stanovená ve shodě s ustanovením § 3 o 5 dB".

Nově je formulován § 8 odst. 1, který zní:
"Hodnoty infrazvuku na pracovištích se vyjadřují ekvivalentními hladinami akustického tlaku G, infrazvuku LGeq,T , nebo tehdy, je-li třeba určit kmitočtové složení infrazvuku hladinami akustického tlaku Lteq v třetinooktávových pásmech 1 až 16 Hz. Hodnoty nízkofrekvenčního hluku se vyjadřují ekvivalentními hladinami akustického tlaku Lteq,T v třetinooktávových pásmech o středním kmitočtu 20 až 40 Hz".

Změny jsou v § 9, naopak § 10 zůstal beze změn. Nad § 11 se vkládá nadpis, který zní:
"Hluk v chráněném venkovním prostoru, v chráněných vnitřních prostorech staveb a v chráněných venkovních prostorech staveb."

Zcela nově byl pak zformulován § 12 "Nejvyšší přípustné hodnoty hluku v chráněném venkovním prostoru a v chráněných venkovních prostorech staveb". Tento paragraf obsahuje ustanovení o zcela novém pojetí hodnocení nejvyšší přípustné ekvivalentní hladiny akustického tlaku A, kdy se (s výjimkou hluku z letecké dopravy a vysokoenergetického impulsního hluku) zavádí korekce - 12 dB pro vysoce impulsní hluk a další korekce - 5 dB, pokud hluk obsahuje výrazné tónové složky (hudba a zpěv) nebo má-li výrazný informační charakter, např. elektroakusticky zesilovaná řeč. (Toto nové zpřísnění je jednou z příčin, proč se nadále nepočítá s velkými hudebními produkcemi v Praze na Letné a hledá se místo pro hudební park mimo obytnou zástavbu).

Paragraf 13 je nově nazván "Vibrace" a v odst. 1 jsou vibrace nově definovány. Významné změny a doplňky jsou v § 14 Nejvyšší přípustné hodnoty celkových vertikálních a horizontálních vibrací. Paragraf 15 je zcela zrušen. Nově je také formulován § 18a Stanovení průměrné expozice vibracím za více pracovních dnů.

Změny a doplňky jsou také v přílohách č. 5 a 6 tohoto vládního nařízení. V příloze č. 5 stojí za povšimnutí změna v korekcích na hluk v nemocničních pokojích a vyšetřovnách. Připouští se hluk vyšší než dříve.

Nové vládní nařízení nabývá účinnosti ode dne 1. dubna 2004. Plné znění najde zájemce na internetových stránkách Ministerstva vnitra (www.mvcr.cz/sbirka). V částce 27 z roku 2004 je dokument v rozsahu 13 stran ke stažení.

 
 
Reklama