Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyšly "hvězdy" Solární ligy ČR 2004

Iniciátoři Solární ligy ČR 2004, soutěže obcí a měst ve využití energie Slunce, z občanského sdružení Liga ekologických alternativ (LEA) vyhlásili u příležitosti mezinárodního veletrhu Aqua-therm v Praze výsledky svého celoročního projektu zaměřeného na popularizaci uplatňování solárních systémů v praxi.

logo Solární liga Solární liga 2004 má své "mistry ČR": v souhrnné hlavní kategorii, v kategorii obcí a v kategorii termických systémů zvítězila Rusava ze Zlínska, v kategorii měst Slatiňany z Pardubicka a v kategorii fotovoltaických systémů Vilémov z Olomoucka * Na 250 sídel přihlásilo téměř 9 000 m² slunečních modulů * Prvenství v soutěži regionů připadlo Plzeňskému kraji, druhým je Jihočeský a třetím Zlínský * Porota udělila zvláštní ocenění městu Ostrava (za největší plochu přihlášených systémů), městu Litoměřice (za přínosnou městskou dotační politiku) a redaktoru týdeníku EURO a autorovi pořadu Zeměžluč na ČRo 6 Čestmíru Klosovi (za zevrubnou publicistiku k tématu) * Mezi cenami pro vítěze "ligy" nechybějí ani sluneční kolektory od předních firem.

Zápolení o prestižní "sluneční body", inspirované již pět let úspěšně rozvíjenou solární bundesligou v Německu, probíhalo za podpory Státního fondu životního prostředí a Česko-německého fondu budoucnosti. Průběh soutěže mohla veřejnost sledovat na speciální webové stránce soutěže www.solarniliga.cz.



Starosta Rusavy Bohumil Škarpich (vpravo) převzal cenu za první místo

Redaktor týdeníku EURO Čestmír Klos převzal zvláštní ocenění

Podle klíče zveřejněného na tomto portále se připisovaly body obcím a městům, z nichž byly přihlašovány jednotlivé funkční instalace termických (na ohřev vody) a fotovoltaických (na výrobu elektřiny) solárních systémů. Získané body se v zájmu srovnatelnosti výsledků přepočítávaly na jednoho obyvatele sídel. Toto měření solární vyspělosti probíhalo v souhrnné hlavní kategorii pro obce i města s termickými i fotovoltaickými systémy, v samostatné kategorii obcí a kategorii měst i v kategorii pouze termických či pouze fotovoltaických systémů. Cílem poměřování těchto aktivit na poli využití nejtypičtějšího obnovitelného zdroje energie - energie Slunce - přitom je především urychlení výměny zkušeností a dále konfrontace pozitivních podnětů mezi sídly, regiony, montážními firmami i mezi ČR a sousedním Německem a Rakouskem coby solárními "velmocemi" Evropy. Souběžným efektem je i zpřístupnění konkrétních tipů i praktického poučení z realizací všem médiím a také zpřesňování chybějících statistik o výskytu solárních zařízení u nás, využitelné i řídicí sférou.

Po pozvolném rozběhu soutěže se stalo dramatickým zejména podzimní "finále" solární ligy, kdy s blížícím se termínem uzávěrky soutěže i díky sílící publicitě v médiích vzrostl příliv přihlášek o 50 % a měnící se pořadí v kategoriích začalo být ostře sledováno. Zdravé zápolení o nejlepší solární "green-image" dospělo k těmto výsledkům: absolutním vítězem v hlavní kategorii, jemuž patří pomyslný titul "Solární mistr ČR 2004" se stala obec RUSAVA ze Zlínského kraje (patrně největší solární systém v republice o 540 m² na místním koupališti, kde má vzniknout Rehabilitační centrum Podhostýnska, je doplněn termickým i fotovoltaickým systémem na místní škole). Solárním "vícemistrem" se stala obec Boží Dar z Karlovarského kraje (kde jde občanům příkladem i starosta a čerstvý senátor Jan Horník se solární instalací na svém domě i na radnici) a cenný "bronz" patří obci Pístina z Jihočeského kraje (díky 48 m² výkonných vakuových kolektorů v Ústavu sociální péče).


Solární systém na koupališti v Rusavě

V kategorii Solární město zvítězily Slatiňany z Pardubického kraje (s Ústavem sociální péče, kde je do mezisezónního využívání solárního tepla v obřím tanku, zapojeno 193 m² kolektorů, doplněných 6 m² fotovoltaiky). Horní Planá z Jihočeského kraje (Domov důchodců s 72 m² kolektorů) je na místě druhém, následována Stodem z Plzeňského kraje (s 67 m² kolektorů na rodinných domcích a 0,5 m² panelů) na místě třetím.

"Mistrem fotovoltaiky" se stal Vilémov z Olomouckého kraje (díky solární elektrárně o 10,42 m² na střeše církevního Centra pro aplikaci obnovitelných zdrojů energie tamní Pravoslavné akademie). Druhé místo patří Pňovanům z Plzeňského kraje (se 4 m² fotovoltaiky poskládané svépomocně z různých panelů na rekreačním domku bez napojení na rozvodnou síť ) a třetí pak obci Podolí u Brna (s 6 m² na experimentálním domě výzkumného typu.)


Centrum pro aplikaci obnovitelných zdrojů energie
Pravoslavné akademie Vilémov

Soutěží, kterou Liga ekologických alternativ hodlá pro rostoucí zájem (po dílčích úpravách pravidel) provozovat i v roce 2005, chtějí její organizátoři budit k aktivnějšímu vytváření lokálních podmínek pro rozmach solární energetiky zejména představitele obcí a měst. K tomu má posloužit i plánované zviditelňování solárních "jedniček" regionů přímo v krajích při renomovaných výstavách atd. v krajích. K akceleraci zájmu o tzv. čistou energetiku by v příštím roce měl napomoci i dlouho očekávaný nový zákon na podporu obnovitelných zdrojů energie.

Ceny do soutěže věnovali:
solární systém vč. montáže - hlavní cena od firem thermo/solar Žiar a JH solar Plavsko
2 kolektory s nerezovým pláštěm, regulátor a 2 čidla - cena fy Regulus
3 kolektory - cena fy TWI
3 lampy a sleva 15 000 Kč na termický solární systém - cena fy Nelumbo
fotovoltaický panel o výkonu 10 Wattů - cena fy Poulek Solar
10 ročních předplatných od redakce časopisu Alternativní Energie
3 roční předplatné od redakce časopisu Solarboulevard - cena fy Solarthemen
25 brožur "Pasivní dům, zkušenosti z Rakouska a české začátky" - cena Ekologického institutu VERONICA
tištěné atlasy instalací obnovitelných zdrojů energie - cena společnosti Calla, sdružení pro záchranu prostředí
tématická literatura - cena společnosti KV-BIO
dárkové balení biopotravin - cena fy Sluneční brána
dárkové balení biopotravin - cena fy Country Life

 
 
Reklama