Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

I pro nízkoenergetické domy platí: Nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat levně!

Veletrh Aqua-therm plní potřebnou roli diskusního fóra. Výměny názorů na téma "Nízkoenergetická výstavba" se v rámci doprovodného programu zúčastní i docent Ing. Karel Kabele, CSc., vedoucí Katedry TZB z Fakulty stavební ČVUT.

Pro stavbu nízkoenergetického domu je rozhodující nalézt vhodnou stavebně-energetickou koncepci, která se především "zaslouží" o snížení tepla na vytápění. Kdo je schopen pro laika takovou koncepci se zárukou vypracovat, když odborné názory na výstavbu nízkoenergetických domů v ČR se různí?
Požadavek na důraz na nízkoenergetickou koncepci budovy by měl klient specifikovat v rámci zadání zakázky projektu domu architektonické kanceláři, která projekt zajišťuje. Jako zásadní považuji řešit dům s touto koncepcí od začátku, od fáze studie, kdy je možné aplikovat zásady pro dispoziční řešení budovy i koncepci systémů TZB. Asi nejméně vhodné je snažit se "naroubovat" nízkoenergetickou koncepci na již navržený dům ve fázi realizační dokumentace, kdy zásahy mohou zcela rozbít již navržené řešení s mnohdy katastrofálním výsledkem. Nízkoenergetické řešení by měl navrhnout architekt se svým týmem specialistů. Otázka záruk - je to stejné jako u ostatních zakázek - nejlepší záruka je reference a zkušenosti nabyté realizací takových staveb. Kvalitní architekt řeší energetickou koncepci budovy již od počátku a pokud sám nemá potřebné znalosti či nástroje pro její stanovení, přizve si specialistu - například konzultačního inženýra nebo energetického auditora.

O nízkoenergetické výstavbě se dost často hovoří v různém odborném prostředí a z těchto diskusí vyplývá, že domy s nízkou spotřebou tepla na vytápění je možné realizovat za ceny obvyklé pro běžnou výstavbu. Pokud by "vícenáklady" překročily 10% oproti "obyčejné" výstavbě domu v téže lokalitě, ukazuje to prý spíše na nějakou koncepční chybu nebo na špatný výběr dodavatele. A opět: kde jsou záruky, že dodavatel bude správně vybrán?
Vyčíslení "vícenákladů" je velmi těžko realizovatelné, neboť nelze srovnávat nesrovnatelné - pojem "obyčejná" výstavba je natolik mlhavý, že je možné udělat s klidným svědomím dvě srovnání s naprosto rozdílnými závěry. Vaše otázka je naprosto přesnou reflexí situace u nás, kdy hlavním kritériem jsou investiční náklady na realizaci domu, což je v mnoha případech naprosto zavádějící. Pohled na finance by měl být takový, jak je to běžné ve vyspělých zemích, v měřítku životnosti zařízení a jeho provozních a investičních nákladů. Vezměme si za příklad analogii s autem - za auto se vznětovým motorem zaplatíte více s perspektivou nižších provozních nákladů a nepozastavujete se nad tím, že je dražší než auto s motorem zážehovým. U domů je to obdobné - samozřejmě je příjemné, když dodavatel v rámci své obchodní politiky zrealizuje stavbu za nižší cenu, nicméně bych byl vždy u těchto srovnání a hodnocení velmi opatrný.

Jsou odborníci schopni srozumitelně vysvětlit laikovi, jaké jsou přednosti této výstavby? Pokud vyvstane takový dotaz během vaší přednášky v rámci doprovodného programu 25.11. na veletrhu Aqua-therm, jste na něj připraven?
Doprovodný program Aqua-thermu je zde právě proto, aby se stal místem setkání odborníků a laiků, a bude samozřejmě naší snahou otázky tohoto typu zodpovědět.

Co vůbec očekáváte od letošního ročníku Aqua-thermu? Není trh s topenářskou technikou již nasycen, je možné očekávat nějaké převratné novinky?
Období, kdy odborný veletrh byl jediným místem pro předání informací o konkrétních výrobcích formou prospektu, již patří minulosti a nastává nová doba, ve které odborný veletrh plní tolik potřebnou roli diskusního fóra mezi výrobci, dodavateli a klienty, místa pro výměnu názorů mezi zájmovými skupinami a prostředí pro zorientování se v záplavě elektronických informací.

Děkuji za rozhovor.

 
 
Reklama