Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nelehká cesta ke světovosti aneb diskuse o hale SAZKA ARÉNA trochu jinak

Pozvánka na konferenci, na které bude možná konfrontace názorů na tuto stavbu (v oblasti TZB) s projektanty, dodavateli i montážními firmami. V hlavním programu budou přednášky, exkurze k jednotlivým technologiím a zařízením a prohlídka stánků prezentujících se firem. TZB-info je mediálním partnerem této akce a vybrané odborné příspěvky po konferenci zveřejníme.

Na místě, kde před necelými dvěma lety zela velká stavební jáma, se dnes tyčí hala Sazka Arena. Pražské Vysočany, kde nová hala stojí, v posledních letech výrazným způsobem změnily svou tvář. Víceúčelová hala SAZKA ARENA patří mezi nejnáročnější stavby roku 2004 v České republice a může se chlubit mnoha neobvyklými parametry - kapacita 18 000 míst, 2 460 klubových a komfortních sedadel, 66 skyboxů, 4 partyboxy a 2 900 míst v barech, restauracích a kavárnách, včetně rozsáhlých komerčních ploch.

Ze stavebního hlediska jsme u nás neměli od stavby Paláce kultury stavbu tak náročnou na koordinaci a žádná velká stavba nebyla postavena v České republice v tak rekordním čase jako tato. Názory odborníků na architektonické a technické řešení se samozřejmě liší. Někteří mluví v superlativech, jiní jsou zdrženlivější. Nebývalý zájem o tuto stavbu způsobuje hned několik faktorů. Ohromná kapacita, rozměry a netradiční konstrukce střechy jistě nejsou těmi hlavními. Kapacitou a konstrukcí se Sazka Arena řadí mezi pozoruhodné stavby ve světě. Zájem rozvířily nejprve nejasnosti kolem zahájení a průběhu stavby, jejího financování a nakonec i včasného uvedení do provozu. Jak již bylo řečeno, po stránce technické a provozní se autorům stavby podařilo odvést poctivý kus práce, o čemž svědčí i komentáře, které přicházejí ze zahraničí.

Často se hodnotí architektura, bezesporu zajímavá konstrukce střechy, audiovizuální technologie a pivní hospodářství. Aby mohl provoz takového komplexu fungovat, skrývají se zde konstrukce a další vybavení, které sice nejsou mnohdy vidět, ale bez kterých by se nemohla hala obejít. Jsou to například celé systémy vodovodů, kanalizací, vytápění, vzduchotechniky a klimatizace. Další určitě nezanedbatelné jsou bezpečnostní prvky pro ochranu návštěvníků, na které se většinou upozorňuje až při selhání bezpečnosti. V případě této haly jsou určitě nezanedbatelná protipožární opatření (sprinklery). Ledová plocha má opět skryté technologie, bez kterých by nebylo možné provozovat halu jako ledovou. Vytápění a chlazení ledové plochy, sněhová jáma na rozpouštění ledu z ledové plochy si jistě také zaslouží pozornost.

Každá z výše jmenovaných technologií má na hale technické zajímavosti a v některých případech jsou technická řešení použita poprvé. Například kanalizace je převážně přečerpávaná. Je provedena ze svařovaného plastového potrubí (PEHD) až do průměru 500 mm, což je v objektu průměr naprosto neobvyklý. Rovněž robustní čerpací stanice určitě stojí za zmínku i prohlédnutí. Temperování spodních vrstev ledové plochy není sice již v naší republice nic neobvyklého, ale precizní a po technické stránce dokonalé provedení jistě za zmínku stojí, zvláště, když využívá zbytkové teplo ze systému chlazení. Systém chlazení má opět unikátní řešení. Mohutné zásobníky ledu zajišťují chladný vzduch do klimatizace i chlazení ledové plochy.

Technické údaje
Zastavěná plocha 36 000 m2
Podlažní plocha 100 000 m2
Obestavěný prostor 685 000 m3
Základová deska 22 000 m3 betonu
Průměr střechy 135 m
Maximální průměr prstence 170 m
Rozvody vody 29 000 m
Potrubí odpadní 16 000 m
Potrubí vzduchotechniky 11 000 m
Požární vodovod 4 000 m
Pivní hospodářství 4 000 m

Za zmínku stojí samozřejmě i rozvod piva, který je takto řešen poprvé na světě. Celý systém rozvodů piva zajišťuje na 4 km nerezových trubek, které jsou tepelně izolovány. V chlazeném pivním skladu-tankovně je kapacita tanků 340 hl piva. Rovněž unikátní je řešení výdeje piva ve výčepech.

Na hale byly použity převážně zahraniční materiály. Stojí za zmínku, že otopná tělesa dodávala česká firma. Také se naskýtají otázky, jak dobře byly zvoleny materiály a technická řešení. Domníváme se, že je třeba o těchto věcech více diskutovat a to nejlépe přímo s projektanty, dodavateli a montážníky a navíc na místě samém.

Na stavbě je možno vidět drahé instalační materiály. Provedení si zaslouží někde chválu, někde i kritiku. Jak již bylo řečeno, stavba byla provedena v naprosto rekordním čase a všichni, kteří se na realizaci podíleli, si stěžovali na spěch, ve kterém byla stavba připravena, realizována i uvedena do provozu.

Připravili jsme pro Vás odbornou konferenci, na které je možná konfrontace názorů na tuto stavbu (v oblasti TZB) s projektanty, dodavateli i montážními firmami. Snažili jsme se o plné zastoupení všech těch, kteří tyto dodávky realizovali. Nebudete se tedy dotazovat vyšších dodavatelů, ale přímo těch, kteří prováděli přímé dodávky projektů a montáží jednotlivých potrubních systémů a technických zařízení i dodávku materiálů.

V hlavním programu budou přednášky o navržených konstrukcích a systémech a o zkušenostech z jejich montáží. Během celého programu můžete absolvovat exkurze k jednotlivým technologiím a zařízením a prohlídku stánků prezentujících se firem.

V odpoledních hodinách bude probíhat panelová diskuse. Nechceme omezit tuto diskusi pouze na vymezený čas konference. Internetový portál TZB-info nám poskytl možnost uvést nejzajímavější články i diskusní příspěvky a tím bude umožněno virtuálně pokračovat v odborné debatě.

Doufáme, že odborné fórum pomůže i Vám a investorům lépe řešit technické problémy a záludnosti neobvyklých staveb.

Další informace na www.uno.cz.

 
 
Reklama