Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kam pro úspory

Plánujete výměnu stávajícího zdroje, nebo Vás rozhodnutí jakým zdrojem vytápět ještě čeká? Nabízíme Vám tipy vystavovatelů na úspory v provozu Vašeho domu a bytu.



Kotle na hnědé uhlí
Plynový kotel s rychlou návratností
Úspory kotle jsou závislé na typu otopné soustavy
Vytápění domů s malou energetickou ztrátou
Snížení tepelných ztrát potrubí, menší cirkulační potrubí a čerpadla a méně izolace
Čerpadlo s 50%-ní úsporou energie
Nižší náklady na ohřev teplé vody
Tepelné čerpadlo, které můžete bez obav postavit do obývacího pokoje
Termostatické ventily Danfoss pomáhají plnit závazky České republiky




Kotle na hnědé uhlí
EKOEFEKT s.r.o.
Hala J, stánek 007

Kotlárna EKOEFEKT a. s. Litvínov, jako jeden z největších producentů automatických kotlů s otočným roštem na hnědé uhlí v ČR, zvýšila v tomto roce produkci na cca 1000 vyrobených kotlů za rok. Po vyhlášeném zdražení plynu a elektřiny zřejmě letošní produkce nebude postačovat. Zvýšený prodej v roce 2004 již nyní zvedl obrat firmy z loňských 50 mil. ročně o 20 % na očekávaných 60 mil. Kč. Po absolvování letošní výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích nás zájem o kotle příjemně překvapil a již se těšíme na veletrh Aqua-therm v Praze, tvrdí ředitel firmy Ing. Pavel Vrba.

Více informací najdete na www.kotle.cz

nahoru

Plynový kotel s rychlou návratností
INTERCONTI - Gruppo Imar Partner, s. r. o.

Tento příspěvek k úsporám je z kategorie velmi rychlých návratností investice do kvalitního kotle. Každý uživatel, který se obrátí přímo na nás nebo na naše spolupracovníky, získá následující srovnání tří možností a druhů kotlů. Jednodušeji a úspěšněji se nabízí kvalitnější a úspornější kotel těm, kteří si pořizují nový spotřebič - jsou nuceni vyměnit svůj zastaralý. Na základě své vlastní zkušenosti si sami volí kvalitnější a úspornější kotel. Z možností, které prezentujeme, se nabízí jako nejvhodnější investice do PREMIX kotle, může být závěsný či stacionární.

Zásadní předností této volby je minimální náročnost na změny v dopojení na systém topení a možnost využití původních spalinových cest. Zároveň je zajištěná velmi rychlá návratnost INVESTICE DO KOTLE.

Uvedené údaje jsou získané na základě konkrétních porovnání z již uskutečněných výměn a potvrzené reálným provozem.

LEGENDA:
Nabízím Vám následující porovnání tří variant plynových litinových kotlů, které se od sebe velmi liší:
- V pořizovací ceně (řádek 3);
- V řádku 4 je vyčíslený vlastní cenový rozdíl mezi jednotlivými kotli;
- V řádku 6 je cena plynu za 1 m3 (může se lokálně lišit);
- Řádek 7 je o podmínkách provozu - vlastní "motohodiny", které se mohou zásadně lišit podle charakteru a zateplení stavby, a také podle teplotního režimu domácnosti;
- Řádek 8 obsahuje štítkové údaje o hodinové spotřebě s přihlédnutím k účinnosti kotlů;
- Ř. 9 je vypočtená denní spotřeba (za 6 hodin provozu);
- Ř. 10 je výpočet spotřeby za rok (zvolená hodnota 180 dní);
- Ř. 11 je spotřebovaný plyn x cena za 1 m3;
- Ř. 12 je vypočtený rozdíl ve spotřebách jednotlivých kotlů za rok;
- Ř. 13 je úspora převedená na koruny
- Ř. 14 je vypočtená návratnost INVESTOVANÝCH peněz, tedy samotného rozdílu při nákupu (viz řádek 4).

nahoru

Úspory kotle jsou závislé na typu otopné soustavy
INTERCONTI - Gruppo Imar Partner, s. r. o.

Správnou reakcí na stálé zdražování plynu je investice do špičkové technologie současnosti - do KONDENZAČNÍHO KOTLE.

Bohužel, nelze všem takovým zájemcům a investorům paušálně vždy slíbit a zajistit maximální účinnosti a nízké spotřeby. Problematika je popsaná v těchto obrázcích. Vše záleží na maličkosti - teplotě vratné vody (viz obrázek). Jednoduše řečeno, pokud mám moderní podlahové topení, mohu si koupit jakýkoliv kondenzační kotel.

Co zbývá majitelům tradičních otopných systémů?

Mají následující možnosti:

  1. Koupit si standardní kondenzační kotel v cenové relaci kolem 40 000 Kč, zcela změnit charakter topení a tím docílit i max. možné účinnosti.
    Celá investice se může pohybovat kolem 100 000 Kč.
  2. Pořídit si kondenzační kotel v cenové relaci kolem 40 000 Kč a smířit se s nižší dosaženou účinností.
  3. Investovat 55 000 Kč do kondenzačního kotle (obr. TOP litina), který je vyvinutý právě do těchto tradičních vysokoteplotních radiátorových soustav a využívat podobných účinností jako v moderních soustavách.

nahoru

Vytápění domů s malou energetickou ztrátou
PROCOM BOHEMIA, s. r. o. - GEMINOX
Hala F, stánek 317

U současných novostaveb je potřeba tepla při nejběžnějších teplotách okolo 0°C nižší než 3 kW. Drtivá většina kotlů má přitom hranici minimálního výkonu okolo 6-8 kW, což je pro moderní novostavby zcela nevyhovující. Přímým důsledkem aplikace takového kotle je 30-40 000 sepnutí spotřebiče za rok, které způsobí snížení jeho životnosti, zhoršení tepelné pohody a navýšení spotřeby paliva. Pokud je tedy kotel provozován mimo své pracovní pásmo, přestává být důležité, jak je dokonalý, protože svých vlastností nemůže v žádném případě využívat.

Proto začaly být kondenzační kotle Geminox THRi vyráběny kromě standardních výkonových rozsahů i ve variantách určených speciálně pro objekty s malou tepelnou ztrátou. Kotle s výkonovým rozmezím 0,9 - 9,5 kW a 2,4 - 13,5 kW umožňují vysoce komfortní a nepřerušované vytápění objektů s velice nízkou okamžitou potřebou tepla. Loňské a předloňské zkušenosti s aplikacemi těchto kotlů do novostaveb v ČR vykazují stejné příznaky, které jsou uvedeny ve výše zmíněném příkladu ze Švýcarska. U objektů, kde je minimální výkon kotle roven nebo nižší než 25% tepelné ztráty domu, je dosahováno špičkových výsledků ve spotřebě paliva a počet startů kotle nepřekročí 3 500 za rok.

Více informací najdete v článku zveřejněném na TZB-info 31.3.2004 - Vytápění domů s malou energetickou ztrátou není zcela jednoduché.

nahoru

Snížení tepelných ztrát potrubí, menší cirkulační potrubí a čerpadla a méně izolace
Kemper
Hala J, stánek 073

Regulační ventily cirkulace KEMPER "Multi Therm" provádějí automaticky, v závislosti na teplotě v větvi cirkulačního potrubí pitné vody, hydraulické vyrovnání cirkulačních větví mezi sebou, a sice dynamicky, v závislosti na teplotě!

Hydraulickým vyrovnáním pomocí regulačního ventilu cirkulace Multi-Therm KEMPER je potenciál úspory energie plně využit.

Výhody:
  • 20-30% nižší tepelné ztráty
  • menší cirkulační potrubí a čerpadla
  • méně izolace



Etážový regulační ventil KEMPER
pro volně vedené instalace

Etážový regulační ventil KEMPER
pro instalaci pod omítku


Nově a pouze od firmy Kemper první automatický regulační ventil pro instalaci pod omítku v etážové cirkulaci. Dodává se ve dvou variantách: pro volně vedenou instalaci a pro instalaci pod omítku.


Regulační ventil KEMPER
pro vnitřní cirkulaci

Izolační skořepina KEMPER
speciálně pro automatický regulační
ventil cirkulace KEMPER "Multi-Therm"

Na veletrhu Aqua-therm se firma Kemper představí nově jako samostatná společnost v ČR. Ve stánku č. 073 v hale J bude představen nejen funkční model cirkulace teplé vody včetně s tím souvisejících významných úspor, ale i celý sortiment firmy Kemper včetně technických detailů, projekčních a montážních zásad.

nahoru

Čerpadlo s 50%-ní úsporou energie
GRUNDFOS s.r.o.
Hala J, stánek 049

V moderních otopných soustavách dochází při každém otevření a zavření termostatických ventilů ke změně hydraulických podmínek dotyčné soustavy. Neregulovaná čerpadla na ně nemohou reagovat. Běží permanentně na plný výkon, třebaže po 95 % doby otopné soustavy by mohly pracovat pouze při částečném zatížení.

Nové oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA+ přizpůsobuje svůj výkon měnícím se hydraulickým podmínkám automaticky, a to změnou otáček. Kromě snížení hlučnosti soustavy to provozovateli přináší velké finanční úspory v provozních nákladech v důsledku přibližně poloviční spotřeby elektrické energie ve srovnání s neregulovanými čerpadly, a to při velmi krátké době návratnosti vložených investic. Je-li to nezbytné (např. při konstantním průtoku) lze nové čerpadlo provozovat rovněž v neregulovaném režimu. Stačí zvolit jeden z trojice pevných otáčkových stupňů.

Oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA+ je vhodné pro všechny systémy s proměnným i konstantním průtokem v jedno i dvoutrubkových otopných soustavách, v podlahovém vytápění, při cirkulaci teplé vody aj. Nahradí až 200 typů oběhových čerpadel. Vedle snadné instalace a spolehlivého náběhu do provozu umožňuje také automatické přepínání na úsporný noční režim a vizuální kontrolu napájecího napětí (bez nutnosti otevření svorkovnice).

Dovolujeme si Vás pozvat do expozice firmy Grundfos (stánek č. 49, pavilon J) na letošním 11. ročníku mezinárodního odborného veletrhu AQUA-THERM PRAHA, který se uskuteční v termínu od 23. do 27. listopadu 2004 v areálu holešovického výstaviště.

Na setkání s Vámi se těší pracovníci firmy GRUNDFOS.

nahoru

Nižší náklady na ohřev teplé vody
KA*PE KRAFTING
Foyer G, stánek 403

V čem úspora?
  • Náklady na ohřev vody se zvyšují společně s nárůstem vodního kamene a úpravny KRAFTING zbavují problémů s vodním kamenem všude tam, kde protéká voda.
  • Úpravny prodlužují životnost spotřebičům, teplosměnným plochám, ochraňují ventily, šoupata a ostatní technologické prvky.
  • Další výhody úpraven KRAFTING spočívají v jednorázové investici bez nároků na další náklady. Také nevyžadují žádný zdroj energie.
  • Úpravny se používají v průmyslu (teplárny, vzduchotechnické a klimatizační celky, také při výrobě betonu atd.), dále v domácnostech (pračky, myčky, kotle, boilery, sprchové a masážní boxy, baterie, vodovodní řády).
  • Nespornou výhodou úpraven KRAFTING je to, že upravují vodu bez použití chemických látek a tím nezatěžují životní prostředí. Jsou ekologické.
  • Úpravny KRAFTING mají nejpříznivější poměr mezi cenou a účinností s brzkou finanční návratností.

Více informací najdete v článku zveřejněném na TZB-info 8.10.2004 - KRAFTING - čistě proti vodnímu kameni
nebo na www.ka-pe-krafting.cz.

nahoru

Tepelné čerpadlo, které můžete bez obav postavit do obývacího pokoje
Alphatec-CZ s.r.o.
hala F, stánek 318


Kompaktní tepelná čerpadla vzduch/voda pro vnitřní instalaci s již vestavěnou hydraulikou a regulátorem

Jsou vhodná pro maximální teplotu topné vody až + 55°C a minimální teplotu okolního vzduchu do  - 20 °C. Tepelné čerpadlo LWC 60M-I (tepelný výkon 6,1 kW) a LWC 80M-I (tepelný výkon 8,1 kW)  mají již z výroby vestavěny pojistné orgány, jsou plněny chladivem  R 404A. V přístrojích je vestavěný regulátor tepelného čerpadla a topení Luxtronik a elektronický spouštěč chodu.

Kompaktní tepelná čerpadla země/voda pro vnitřní instalaci s již vestavěnou hydraulikou a regulátorem

Jsou vhodná pro maximální teplotu topné vody až + 55°C a minimální teplotu v zemním kolektoru do  - 5°C. Tepelná čerpadla řady SWC mají již z výroby vestavěny pojistné orgány a jsou plněny chladivem R 404A. V přístrojích je vestavěný regulátor tepelného čerpadla a topení Luxtronik a od modelu SWC 90 M-I elektronický spouštěč chodu. Jsou k dispozici ve výkonové řadě od 5,3 kW do 14,4 kW.


Nový regulátor tepelných čerpadel
LUXTRONIK
Regulátor s jednoduchým ovládáním "otoč a stiskni" představuje špičku v současné regulační technice tepelných čerpadel.

Některé přednosti:
  • možnost výškového přestavení polohy regulátoru
  • obrázkový displej a grafické rozhraní (pro Windows PC)
  • odtávavácí manager pro úspory energie
  • program pro natápění podlahové mazaniny
  • rychlé nahřátí zásobníku TUV
  • možnost řízení různých zdrojů tepla
  • inteligentní, jednoduché spínací hodiny
  • rozpoznání připojeného tepelného čerpadla
  • bezproblémová aktualizace softwaru
  • množnost dálkového řízení po napěťové síti atd.


Tepelná čerpadla země/voda pro vnitřní instalaci

Jsou určena pro větší obytné domy i podnikatelské prostory. Díky servisnímu přístupu zepředu umožňují řadit až 4 tepelná čerpadla vedle sebe a kaskádně je provozovat.

Regulátor Luxtronik umožňuje řídit 1 až 4 tepelná čerpadla. Jsou k dispozici s výkonem od 38,2 kW do 81,9 kW.




Komfortní kompaktní vytápěcí jednotky pro nízkoenergetické domy

Nová centrální vytápěcí jednotka KHZ LW80 s tepelným čerpadlem vzduch/voda. Má v jednom přístroji integrovány funkce pro větrání s rekuperací, přípravu TUV a topení. Již vestavěný zásobník TUV s obsahem 265 litrů, oběhová čerpadla pro topení a TUV, taktovací zásobník, přepouštěcí ventil, regulátor ÖKOTRONIC-C, elektronický spouštěč, 12 l expanzní nádobu (pro obsah 300 l při 45°C), 6 kW elektrické topné těleso a pojišťovací ventil, výkon 8,1 kW.


nahoru

Termostatické ventily Danfoss pomáhají plnit závazky České republiky
DANFOSS, s. r. o.
hala A, stánek 149

Evropská Unie přijala v Kyotu závazek na snížení emisí tzv. skleníkových plynů o 8% v období let 2008-2012 ve srovnání s tzv. výchozím stavem. Tento závazek se vztahuje i na Českou republiku, jako nového člena EU. Tohoto závazku je možné dostát jedině snížením energetické náročnosti ve výrobě a u všech odběratelů energií. Odborníci tvrdí, že 40% závazku z Kyota je možné docílit provedením technických úsporných opatření v budovách.

Firma Danfoss velice účinně napomáhá tomuto procesu u nás tím, že už od roku 1992 dováží do České republiky ve větším měřítku kvalitní regulační techniku pro regulaci vytápěcích systémů. Hlavní a nejvíce používanou komponentou je termostatický radiátorový ventil.

Danfoss jako jediný výrobce dodává na český trh termostatické hlavice řady RA (např. RA2980), které jsou konstrukčně založeny na tzv. paroplynovém principu a dokáží rychleji než kapalinové reagovat na změny teploty v regulované místnosti a tím zajistit lepší využití tepla např. ze slunečního záření, z vaření i např. povrchu lidského těla. Nabídka těchto hlavic na obrázku nám ukazuje i několik dalších typových modifikací těchto hlavic.

Například programovatelná hlavice RA-PLUS nám umožňuje i jednoduché časové naprogramování topné periody nebo útlumu a tím dosažení ještě většího efektu úspor nákladů na vytápění. Všechny naše termostatické hlavice jsou vybaveny ochranou proti zamrznutí a umožňují zablokování (omezení) regulačního rozsahu podle potřeby uživatele.

Danfoss má ve své široké nabídce i termostatické hlavice založené na tzv. kapalinovém principu řady RAE (např. RAE5054). Vyrábíme je i s převlečnou matkou se závitem M30 x 1.5, aby je bylo možné montovat i na otopná tělesa typu ventil-kompakt výrobců KORADO, KERMI, KORAD a další.

Danfoss dodává ventilová tělesa RA-N výhradně s tzv. druhou regulací, která nám umožňuje přesné rozdělení topného média pro jednotlivá otopná tělesa tak, aby těmito tělesy protékalo pouze množství media, odpovídající topnému výkonu tělěsa.

Aby vytápěcí systém pracoval ke spokojenosti uživatelů a s minimálními náklady na vytápění, je potřeba provést kontrolu tlakových poměrů na patách jednotlivých stoupaček a zajistit stabilizaci diferenčního tlaku na stoupačkách. Tím také zajistíme dobré pracovní podmínky pro funkci termostatických ventilů.

Danfoss doporučuje na stoupačkách použití automatických stoupačkových regulátorů řady ASV. Tyto regulátory dokáží udržet tlakový rozdíl na patách stoupaček na potřebných hodnotách a zároveň pro stoupačku plní funkci uzavírací a vypouštěcí popř. měření průtoku.

Pokud provedeme osazení termostatických ventilů a hydraulické vyvážení tlakových poměrů v systému, dosahují průměrné úspory topných nákladů úrovně 20%. Samozřejmě, že to záleží na stavu topného systému před rekonstrukcí.

V mnoha případech mohou proto být úspory i vyšší. Při současných cenách tepla je předpokládaná návratnost této investice mezi 1-2 roky. Majitelé bytových objektů, kteří provedli instalace termostatických ventilů již v první polovině devadesátých let dnes už mají dávno investované prostředky zpět a platby za teplo jsou podstatně nižší než tam, kde se instalace ještě neprovedla.

Danfoss tradičně nabízí kvalitní komponenty s dlouhodobou životností a dlouhodobou stabilitou regulačních vlastností komponent. Právě dlouhodobá stabilita regulačních vlastností je velmi důležitá pro zajištění úspor a správné zhodnocení investovaných prostředků v dlouhodobém horizontu.

Instalací kvalitních regulačních prvků snížíme dlouhodobě nejen náklady na vytápění, ale přispějeme i svým malým dílem k naplňování dohody z Kyota, kterou jsme se jako člen EU zavázali plnit.

nahoru
 
 
Reklama