Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová publikace vydavatelství ERA "Malé čistírny odpadních vod"

Malé čistírny odpadních vod
Takový je název nové publikace vydavatelství ERA, která svým výborným obsahem, přehledností, názornými obrázky i např. slovníkem vybraných pojmů bude užitečnou pomůckou pro celou řadu profesí i samotné stavebníky. V knížce najdete praktické informace o zdrojích znečištění, objektech na stokových sítích, potřebné informace o malých čistírnách odpadních vod (50-5 000 EO), o způsobech čištění odpadních vod ze zdrojů o velikosti 1-50 EO, kde a jak žádat o stavební povolení a mnoho dalšího. Kniha je výborným vodítkem pro volbu způsobu čištění odpadních vod i pro vlastní se stavbou spojené práce. Jako ukázku užitečného a dobře strukturovaného obsahu jsme vybrali alternativy k domovním čistírnám - žumpy a septiky.

Ukázka z knihy Malé čistírny odpadních vod
autor: Jan Sojka, Vydavatelství Era, edice Stavíme, 2004


BEZODTOKOVÉ JÍMKY - ŽUMPY

Standardem ve vybavení současných rodinných domů je vždy vodovodní přípojka, WC a koupelna. Při zmíněném stupni vybavenosti uvažujeme se spotřebou vody 150 l/osoba/den, což vyžaduje velikost žumpy 15-20 m3 pro čtyřčlennou rodinu při četnosti vyvážení 1x/měsíc. Obsah žumpy není dovoleno vypouštět ani ve zředěném stavu do vodních toků nebo příkopů, ani jím přihnojovat v době vegetace zahrady, louky a pole. Aby se zabránilo přeplnění žumpy, je důležité pravidelně kontrolovat množství odpadní vody a při překročení maximální hladiny odstavit vnitřní kanalizaci.

Pokud bude žumpa plnit svou funkci, tzn. nebude prosakovat, náklady na odvoz naakumulovaných splašků do vzdálenosti 25 km činí cca 1000,- Kč/měsíc. Odvoz se provádí na nejbližší centrální ČOV s volnou kapacitou. Náklady na pořízení plastové nebo betonové jímky jsou zhruba stejné: 55-85 tisíc Kč. Rychlost stavebních prací a snadná montáž zvýhodňuje plastové nádrže.

Půdorys je obvykle volen kruhový nebo obdélníkový. Žumpa je osazena pod úroveň terénu. Součástí každé jímky je min. 1 otvor o rozměrech 600x600 mm. Umístění jímky je vhodné volit tak, aby manipulace s odpady při vyčerpávání jímky byla co nejsnadnější a případné průsaky neohrozily vodní zdroje. Dno jímky je doporučeno provést se sklonem min. 2% k místu čerpání a umožnit tak dokonalé vyčerpání jímky. Mezi stěnou budovy a žumpou má být volena minimální vzdálenost 1 m. Do žumpy není dovoleno přivádět dešťové vody.

Výpočet velikosti žumpy:
V = n . q . t     [m3]

kde:
n - je počet obyvatel
q - je specifická potřeba [m3/ den]
t  - interval vyvážení [den]

Vhodnost použití:
  • rekreační objekty nebo domy bez vodovodů,
  • obytné domy nebo rekreační objekty bez možnosti napojení na centrální ČOV
  • obytné domy a rekreační objekty, kde chybí recipient pro vypouštění vyčištěné odpadní vody,
  • obytné domy, které budou v blízkém časovém horizontu napojeny na centrální čistírnu odpadních vod.
Nevýhody:
  • vysoké pořizovací náklady,
  • vysoké provozní náklady,
  • poměrně velký zastavěný prostor,
  • možnost zápachu při manipulaci s odpadem.

SEPTIKY

V septiku probíhá anaerobní rozklad pevných a plovoucích látek. Jedná se o průtočnou nádrž (přítok, odtok), která je rozdělena na dvě nebo tři komory. Velikost septiku se odvíjí od počtu připojených obyvatel. Doporučená doba zdržení odpadní vody v septiku je 3-5 dní. V praxi to znamená, že 4 členná domácnost s produkcí odpadní vody 0,6 m3/den potřebuje septik o účinném objemu 5.0,6 = 3 m3 (minimální objem dle ČSN 75 6402).

Doba zdržení zabezpečuje minimální účinnost až 30% na odstranění organického znečištění. Vzhledem k nízké účinnosti čištění je možné předčištěné vody vypouštět bez dalšího dočištění do recipientu pouze výjimečně (povoleno pouze u samostatně stojících objektů do 5 EO). Z toho důvodu se septiky kombinují například se zemním nebo pískovým filtrem. Investiční náklady na septik s pískovým filtrem jsou cca 60-85 tis. Kč. Doporučená četnost vyvážení septiku je min. 1x/rok.

Množství kalu určeného k odvozu činní cca 90 l/osobu/rok. Při odvozu kalu se ponechává přibližně 0,15 m kalu v septiku pro jeho naočkování. Septik má být vždy vybaven pevným stropem s kontrolními otvory do každé komory a dokonale odvětrán.

Mezi stěnou budovy a septikem má být volena minimální vzdálenost 1 m. Do septiku není dovoleno přivádět dešťové vody.

Výpočet velikosti septiku:
V = a . n . q . t     [m3]

kde:
a - je součinitel vyjadřující kalový prostor (1,5),
n - je počet obyvatel,
q - je specifická potřeba vody [m3/ den]
t - doba zdržení (3-5 dní).

Vhodnost použití:
  • rekreační objekty nebo domy bez teplé vody,
  • obytné domy, které budou v blízkém časovém horizontu napojeny na centrální čistírnu odpadních vod.
Výhody:
  • nízké provozní náklady,
  • nulová spotřeba energie,
  • provozní nenáročnost.
Nevýhody:
  • omezená životnost filtrů cca 15 let,
  • nízká účinnost čištění,
  • vysoký spád filtru cca 0,9-1,2 m.

ZEMNÍ FILTRY

Funkce zemního filtru je založena na současně probíhajících procesech biochemických a fyzikálně-chemických. Zemní filtr může být použit pro čištění odpadní vody předčištěné, např. v septiku (návrh v souladu s ČSN 75 6402) nebo po mechanicko-biologickém čištění (domovní čistírna).

Zemní filtr je objekt zahrnující horní rozváděcí drenáž, filtrační lože a dolní sběrnou drenáž. Těleso zemního filtru je odděleno od okolního terénu vodotěsnou fólií. Horní úroveň filtračního tělesa musí být vodorovná. Filtrační lože (vrstva 0,6-1,0 m) filtru musí být z tříděného materiálu (písku) o průměru zrn 2-4 mm. Doporučuje se využívat materiály obsahující ionty železa. Rozvodné potrubí navrhujeme s minimální světlostí DN 100 a uložené ve štěrkovém obsypu. Sběrný drén je opatřen odvětrávacím potrubím vyvedeným nejméně 50 cm nad terén. Délka jedné větve přítokového a odtokového potrubí nemá přesahovat 30 m.

Potřebná plocha zemního filtru se stanoví z průměrného denního množství odpadní vody a přípustného hydraulického plošného zatížení.

A = k . Q24 / vf     [m2]

Přípustné hydraulické zatížení vf je 0,1 m/d až 0,18 m/d pro mechanicky předčištěné odpadní vody a 0,15-0,2 m/d pro biologicky předčištěné vody v závislosti na velikosti filtrační vrstvy. Orientačně lze uvažovat plochu 1-5 m2 na 1 EO (ekvivalentního obyvatele).

Vhodnost použití:
  • třetí stupeň čištění po mechanicko-biologickém předčištění odpadních vod
  • dočištění po mechanickém předčištění odpadních vod
Výhody:
  • nízké provozní náklady,
  • nulová spotřeba elektrické energie,
  • poměrně vysoká účinnost čištění.
Nevýhody:
  • omezená životnost filtrů cca 15 let,
  • vysoký spád filtru cca 0,9-1,2 m,
  • zastavěná plocha.
 
 
Reklama