Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

50 let Armaflexu - 50 let technologických inovací

"Matka" pružné technické izolace slaví 50. narozeniny
Když v roce 1954 představil jeden z chemiků první hadici Armaflex, mohl jen stěží tušit, že se právě zrodil vynález století. Tento první pružný materiál pro izolaci potrubí přinesl revoluci na trh izolačních materiálů a - díky nepřetržitě pokračujícímu vývoji - vždy utvářel a dodnes utváří trh. Nový materiál byl jedinečný v tom, že měl vynikající technické vlastnosti a umožňoval snadnou a čistou montáž. Skoncoval se zdlouhavou montáží těžkých, tuhých izolačních plášťů a s časově náročným používáním asfaltových a sádrových směsí.

Rychlá a snadná montáž
Hadice Armaflex jsou lehké a velmi pružné. Když se montuje nové potrubí, hadice se prostě před montáží přetáhnou přes trubky, při montáži na již provozované systémy se hadice naříznou, omotají kolem trubek a pak slepí. Ve srovnání s izolačními materiály používanými v té době se dosáhlo časových úspor 50 - 70 %. Také údržba izolovaného systému je mnohem snazší: na rozdíl od izolačních materiálů používajících systém opláštění je možno izolaci Armaflex přesně rozříznout a poté po dokončení práce opět slepit.

Vynikající technické hodnoty
Armaflex je syntetická pěna se strukturou uzavřených buněk na bázi elastomeru. Materiál vykazuje nízkou tepelnou vodivost (AF/Armaflex od r. 1991: λ ≤ 0,036 W/(m.K)) a vysokou odolnost proti průniku vodních par (od r. 1994: μ ≥ 7000). Izolace chladicích a vzduchotechnických systémů materiálem Armaflex spolehlivě zabraňuje kondenzaci.

Armaflex se přizpůsobuje novým požadavkům trhu
Zatímco v počátečních letech byl výrobek používán hlavně pro chladicí a vzduchotechnická zařízení, od poloviny šedesátých let se užívá také jako izolace nárazového zvuku a izolace bránící energetickým ztrátám u topenářských a sanitárních instalací. Do roku 1978 byl Armaflex dodáván jako jeden výrobek. Až poté byl na trh uveden produkt B1 FC (protipožární)/Armaflex a AF (Armstrong-Future). V roce 1980 byl v reakci na energetickou krizi a první Heizungsanlagenverordnung (HeizAnlV - německé předpisy pro otopné systémy) FC/Armaflex nahrazen výrobkem SH/Armaflex, který byl speciálně vyvinut, aby splňoval požadavky předpisu HeizAnlV. Izolací topenářských a sanitárních systémů Armaflexem je možno dosáhnout obrovského potenciálu v oblasti energetických úspor.

Další milníky v historii produktu:

  • 1994
    Samolepicí hadice: zjednodušená montáž, zkrácení doby montáže
    Arma-Chek T: izolační systém na bázi Armaflexu, který odolává i extrémním podmínkám a splňuje nejvyšší nároky
  • 1996
    NH/Armaflex: první elastomerový izolační výrobek neobsahující halogen na světě, s velice nízkou hustotou kouře při požáru
    HT/Armaflex: první elastomerový izolační materiál, který si uchovává své technické hodnoty za vysokých teplot až do 150°C (při krátkodobém působení až do 175°C)
  • 2000
    Arma-Chek D a Arma-Chek S: pružné potahy pro elastomerové izolační materiály, od r. 2002 nabízeny také jako předem potažené izolační pásy a hadice
  • 2001
    Armaflex Solar: předem izolované hadice a trubky pro solární systémy
  • 2002
    Armaflex SPLIT: předem izolované trubky pro chladicí a vzduchotechnické systémy, od r. 2003 dodávány také jako Armaflex DUOSPLIT
  • 2003
    Armaprotect: systémové řešení pro ochranu proti požáru, všechny výrobky splňují německou normu MLAR (směrnice pro modelové potrubní systémy) a vykazují ohnivzdornost po dobu 90 minut
  • 2004
    Armaflex AirGard: elastomerový izolační materiál s antimikrobiálním potahem snižujícím nebezpečí infekce a alergií

Trvalá kvalita výrobků díky kontrole
Aby byla zaručena trvalá kvalita výrobků Armaflex, byl v roce 1991 zaveden kontrolní systém. Klíčové vlastnosti produktů AF/Armaflex - tepelná vodivost, odolnost proti pronikání vodních par a chování při požáru - jsou "simultánně" sledovány uznávanými nezávislými zkušebními institucemi. Tento kontrolní systém zaručuje, že výrobky neustále odpovídají hodnotám uváděným ve výrobkové dokumentaci. Interní i externí zkoušky ukázaly, že Armaflex vykazuje hodnoty garantované v době výroby dokonce až dvacet let po montáži. V roce 2004 bylo pro AF/Armaflex zavedeno systematické sledování jakosti v souladu s normou VDI 2055d. Je to důležité pro neustálé udržování, zvyšování a nezávislé potvrzování trvale vysoké kvality našich výrobků.

Armaflex položil základy nového průmyslovému odvětví
Dnes se Armaflex stal v řadě zemí obecně používaným pojmem: jeho jméno se používá jako synonymum pro všechny izolační hadice a pásy vyrobené z pružné syntetické pěny. Vynález, který každý den usnadňuje práci kvalifikovaným řemeslníkům a všem profesionálům v tomto oboru. Vynalezením Armaflexu v roce 1954 se zrodilo nové průmyslové odvětví: pružná technická izolace. Tržní segment, ve kterém dnes působí celá řada výrobců. Řemeslu i celému průmyslovému odvětví přinesl Armaflex obrovský inovační podnět, který po sobě zanechal výraznou pozitivní stopu. I 50 let po svém vynalezení hraje Armaflex stále významnou roli při vývoji tohoto odvětví a hodlá tak pokračovat i v budoucnu.

Společnost ARMACELL Vás srdečně zve na bezplatné semináře organizované pro obchodní partnery, projektanty, investory, řemeslníky, prováděcí a obchodní firmy.

(podrobnosti + on-line přihláška)

 
 
Reklama