Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ENERGY CONSULTING - Postřehy z Welsu (II)

Tak jako každý rok začátkem března se i letos 5. až 7. března konal v rakouském Welsu veletrh Energiesparmesse, který se věnuje zejména úsporám energií a obnovitelným zdrojům.

Vzhledem k tomu, že se obnovitelným zdrojům a tepelným izolacím věnujeme dlouhodobě, nesetkali jsme se s velkým množstvím novinek. Česká republika má s Rakouskem dlouhou společnou historii, a tak máme i podobné myšlení a jsme ovlivněni stále stejnými výchozími podmínkami. Málokdo si například uvědomuje, že tradice zděných cihelných domů u nás má kořeny v Rakousku - Uhersku, kdy v roce 1815 vydal císař František II. obnovené požární řády a v nich zakázal stavět v obytných aglomeracích ze dřeva. To je i důvod, proč je velká část našich vesnických stavení z poloviny 19. století. V té době dožily (obvykle spíše morálně, než že by docházelo k borcení) dříve postavené dřevostavby, obvykle roubenky. Majitelé si tedy postavili zděné domy, a protože je pracné je bourat, stojí dodnes.

Protože se však nároky na účinnost tepelných izolací zvyšují a je patrná snaha o stavby nízkoenergetických či pasivních domů, mění se i stavební materiály. A tak například i u nás známý výrobce cihlářských materiálů nabízí u svých tvarovek, které vyhovují z hlediska tepelného odporu našim normám na tepelné izolace, ještě dodatečné zateplení kamennou vlnou o síle 50 mm. Je jistě otázka, proč pak stavět poměrně silné zdi a neudělat raději zdivo slabší, ale o to více přidat na síle tepelného izolantu. Tímto směrem šla na výstavě firma Caparol, která nabízela kontaktní zateplovací systém podle přání zákazníka a představila zde systém Capatec top-line. V tomto systému určeném pro pasivní domy používá speciální pěnový polystyrén Lambdapor, který částečně ve svých pórech odráží tepelné záření a tím má sníženou tepelnou vodivost z λ = 0,04 W/(m.K) u běžného polystyrénu na λ = 0,035 W/(m.K). Navíc pro zateplení používá tepelný izolant o síle 340 mm! Díky tomuto má jím nabízená konstrukce vč. zdiva součinitel prostupu tepla U = 0,092 W/(m2.K). Toto je jistě, alespoň z dnešního pohledu, extrémní síla tepelné izolace, ale vzpomeňme, jak se běžně před 12 roky navrhovalo dodatečné zateplení o síle 50 mm. Dnes se běžně používá 80 až 120 mm a již se začíná na českém trhu prosazovat i síla 160 mm. Na vystaveném vzorku měli také jednu zajímavost - hmoždinky přichycující tepelný izolant byly zapuštěny do tohoto materiálu a překryty "špuntem" ze stejného materiálu. Tím se v podstatě zabránilo bodovým tepelným mostům vznikajícím dříkem hmoždinky. V této souvislosti je nutné připomenout, že tepelné mosty tvoří u současných staveb výraznou "díru" do tepelných izolací. Málokdo si uvědomuje, že je nutné např. u zdiva uvažovat i s anizotropií stavebních materiálů a mnoha dalšími, dnes zatím obecně neznámými vlivy.

Druhou zajímavou informací, kterou jsem si z veletrhu odnesl, je nástup štěpky jako paliva. U nás je doposud štěpka brána jako jakýsi druh odpadu, který je vhodný jen pro spálení ve větších kotlích. Tomu odpovídá i její vzhled a kvalita. Na výstavě bylo možné spatřit mnoho štěpkovačů, které byly schopny zpracovávat kmeny o značných průměrech i délkách. Štěpka z nich vyrobená se nepodobala tomu, co u nás chápeme jako štěpku, kdy se jedná o směs pilin, kůry a kousků dřeva, ale měla poměrně přesné rozměry. Jistě i díky tomuto se používá k vytápění i v menších kotlích (od výkonu 22 kW). Energie vynaložená do štěpkování se tím v podstatě vrací v tom, že v těchto kotlích pro rodinné domy není nutné jako palivo používat pelety, které se vyrábějí pracně a za vydání značného množství energie. U nás se tyto štěpky dají také koupit v cenách cca 600 až 700 Kč/m3, což je přibližně 2x méně, než je v Čechách cena peletek. Podávání do kotle se děje stejným šnekem, jako u podávání peletek. V zásobníku paliva pak je obvykle rotující čtyřramenný podavač vyrobený z pérové oceli.

Na veletrhu úspor energií mě velmi potěšil staronový objev - Stirlingův motor. Byl zde sice prezentován Stirlingův motor poháněný zemním plynem, ale podle informace výrobce je již v závěrečném stádiu testování Stirlingův motor poháněný peletami. Rád bych tím poopravil informaci z rozhovoru s Mag. Wössem publikovaného na TZB-info před týdnem, že tento bude vyvinut až za několik let. Jsme ve spojení přímo s výrobcem tohoto Stirlingového motoru, který sídlí v Německu, a jeho předpoklad je, že Stirling poháněný peletkami bude certifikovaný v letošním roce. Výrobce již pracuje na pohonu jinou biomasou, ale naráží na problémy s čistotou paliva, neboť na teplosměnné ploše kondenzují a napékají se dehty. Bohužel současná cena funkčního Stirlingova motoru poháněného plynem je přes 25 000 EURO, a proto je zatím pro běžný provoz v ČR nepřijatelný. Cena u Stirlingova motoru poháněného peletkami bude ještě o něco vyšší, vzhledem k instalaci peletkového hořáku. Domnívám se, že Stirlingův (teplovzdušný) motor s dvěma písty, který byl vynalezen dříve než spalovací motor, má velkou budoucnost, protože dokáže využívat jakékoliv teplo a převádět je na mechanický pohon. Kdysi jsem vedl na toto téma rozhovor s Ing. Zdeňkem Kaplanem, CSc., kdy jsme debatovali, jak výkonný motor je vhodný pro rodinný dům. Jeho představa byla, že stačí několik stovek wattů, aby se pokryla spotřeba domácnosti. Naopak já jsem zastával názor, že je vhodnější vyjít z potřeby tepla pro rodinný domek, a proto by elektrický výkon Stirlingova motoru měl být několik kW.


ENERGY CONSULTING
logo ENERGY CONSULTING

Bezplatné energetické poradenství v oblasti úspor energií a využití obnovitelných zdrojů, audity a energ. analýzy, Energetické průkazy pro RD, měření infrakamerou, pořádání seminářů, vydávání publikací, výpočty dvourozměrných teplotních polí a jejich ...