Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Závěrečná zpráva veletrhu Aqua-therm Praha 2003

Kolik vystavovatelů se zúčastnilo, z kolika zemí a řadu dalších zajímavých informací se dozvíte ze závěrečné zprávy jubilejního 10. ročníku veletrhu Aqua-therm Praha.


EnglishDeutsch


Počet přímých vystavovatelů:454
Počet návštěvníků:43.930
z toho bylo odborníků a obchodníků:31.810
Čistá výstavní plocha expozic v m2:14.845 m2
Celková plocha veletrhu v m2:23.700 m2
 
Z průzkumu na vzorku 756 návštěvníků vyplynulo: 
o nákupech či investicích rozhoduje či spolurozhoduje61,6 %
veletrh více než jednou navštívilo17,1 %
s nabídkou vystavovatelů bylo spokojeno98,1 %
veletrh v roce 2004 navštíví97,0 %
 
Počet akreditovaných novinářů na veletrhu:172

96,3 % z celkového počtu návštěvníků považuje veletrh Aqua-therm Praha za nejprestižnější veletrh v oboru v ČR.

Počet přímých vystavovatelů podle zemí:
Česká republika - 384, Německo - 21, Itálie - 20, Slovensko - 8, Rakousko - 4, Dánsko - 3, Španělsko - 3, Maďarsko - 2, Polsko - 2, Belgie - 1, Francie - 1, Holandsko - 1, Chorvatsko - 1, Švédsko - 1, Turecko - 1, Velká Británie - 1.

Ze zahraničí se veletrhu zúčastnilo 70 přímých vystavovatelů na čisté výstavní ploše 1.646 m2. Německo a Itálie měly kolektivní expozice.

Jubilejní Aqua-therm Praha oficiálně zahájili náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba, náměstek ministra životního prostředí Pavel Labounek, prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek, ředitel Reed Exhibitions Messe Wien Matthias Limbeck a další hosté. Nad veletrhem převzaly záštitu Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Hospodářská komora ČR a Hospodářská komora hl.m. Prahy. Odbornou garanci zajišťovaly Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení ČR a Asociace odborných velkoobchodů plyn, voda, topení a vzduchotechnika.

Zlaté medaile
Odborná hodnotitelská komise v čele s ředitelem České energetické agentury Josefem Bubeníkem ocenila na veletrhu devět nejlepších exponátů Zlatými medailemi a osm exponátů Čestným uznáním. Vyznamenání předali vystavovatelům primátor hl.m. Prahy Pavel Bém a náměstek ministra životního prostředí Pavel Labounek.

BUDERUS tepelná technika Praha, s. r. o. * ELVL, s. r. o. * EVČ, s. r. o. * KORADO, a. s. * M-TECH, s. r. o. * PONAST, s. r. o. * PROTHERM, s. r. o. * SIEMENS Building Technologies, s. r. o. * VAILLANT, s. r. o.

Bohatě byl letos zastoupen a také navštíven doprovodný odborný program veletrhu. Již potřetí se k veletrhu AQUA-THERM konala Mezinárodní konference VÝCHOD, pořádaná Svazem podnikatelů v oboru technických zařízení ČR. Stranou nezůstal ani odborný seminář Evropské asociace společností pro techniku prostředí REHVA. Celý veletrh pak prostupovala odborná konference TZB-2003 internetového portálu TZB-info. Odborného programu k veletrhu se celkem zúčastnilo přes 700 posluchačů.

Letos se pořadatelská firma Progres Partners Advertising dotazovala i vystavovatelů, jak jsou spokojeni či nespokojeni s veletrhem. Dotazníky vyplnilo 116 vystavovatelů: s celkovou organizací Aqua-thermu bylo plně spokojeno 61,8 % ­ a spíše spokojeno 28,1 % ­ vystavovatelů. Personál na veletrhu pochválilo 66,7 % ­ a spíše pochválilo 26,9 % odpovídajících. S propagací veletrhu ze strany pořadatele bylo plně spokojeno 59,8 % ­ a spíše spokojeno 34,8 % ­ vystavovatelů. Atmosféru na veletrhu kladně ohodnotilo 54,9 % ­ vystavovatelů úplně a 38,5 % ­ spíše. Více či méně nespokojených vystavovatelů bylo na veletrhu pouze necelých sedm procent.

Porovnání letošního veletrhu s uplynulými ročníky
Na jubilejním desátém veletrhu vystavovalo 454 vystavovatelů z 16 zemí. Vloni to bylo 448 vystavovatelů ze 13 zemí. Z České republiky se letos veletrhu zúčastnilo 384 a ze zahraničí 70 firem. Oproti loňskému roku došlo k zanedbatelnému úbytku českých vystavovatelů, naopak se podstatně zvýšil počet vystavovatelů, kteří přijeli ze zahraničí.

Celková čistá výstavní plocha veletrhu letos činila 14.845 m2 (vloni 14.605 m2). Na dalších 250 m2 se konaly doprovodné akce v pavilonech C a D. Sedmdesát zahraničních vystavovatelů obsadilo čistou výstavní plochu 1.646 m2 oproti loňským 1.291 m2.

Letošní veletrh navštívilo celkem 43.930 návštěvníků, což je na úrovni loňského roku (44.113).

Průzkum struktury návštěvníků veletrhu (756 náhodně oslovených) potvrdil ve většině ukazatelů pozitivní výsledky z posledních let. To znamená, tři čtvrtiny návštěvníků přijely na veletrh pracovně (letos 72,4 %, průměr za posledních pět let 73,8 %) a každý pátý navštívil veletrh víckrát než jeden den. Letos bylo na Aqua-thermu více mimopražských návštěvníků (60,3 %) než v předešlých pěti letech (56,7%). Zároveň se podstatně zvýšil počet odborných návštěvníků ze zahraničí na 4,9 % (pětiletý průměr 2,6 %).

Potvrdil se i podíl návštěvníků s rozhodovacími pravomocemi. Letos to bylo 61,6 % odborných návštěvníků, kteří rozhodují či spolurozhodují ve firmách o nákupech a investicích (pětiletý průměr 62 %). S nabídkou vystavovatelů bylo letos spokojeno 98,1 % návštěvníků (pětiletý průměr 97,4 %). Veletrh v roce 2004 hodlá navštívit 97 % letošních návštěvníků.

Desátý ročník jednoznačně dokázal, že mezinárodní odborný veletrh Aqua-therm Praha je jedničkou mezi marketingovými akcemi v oboru technických zařízení budov v České republice. Devadesát šest návštěvníků ze sta považuje Aqua-therm Praha za nejprestižnější veletrh v tomto oboru.

 
 
Reklama