Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zlatá medaile pro novou řadu kombi kotlů ATMOS

Nová řada kombi kotlů ATMOS DC15EP, DC18SP, DC25SP, DC32 SP, oceněná Zlatou medailí na letošním Strojírenském veletrhu Brno, umožňuje spalování dřeva na principu generátorového zplynování v kombinaci s hořákem na pelety, zemní plyn nebo extra LTO.


kotel na pelety a zplynování
dřeva ATMOS

Kotel umožňuje střídání paliv, topíme peletami, zemním plynem, nebo extra LTO, podle toho, jaký hořák do kotle zabudujeme. V případě potřeby je samozřejmostí možnost koupit kotel bez hořáku s tím, že si jej vyberete později, a nebo jej použijete z minulého kotle.


Konstrukce kotle

Kotel sám je konstruován jako těleso se třemi pod sebou posazenými komorami. Vrchní dvě komory slouží ke zplynování dřeva, tak jak to znáte u klasických zplynovacích kotlů, které vyrábíme standardně. Třetí, nejspodnější komora je ze předu osazena požadovaným hořákem a vyložena keramikou pro optimální kvalitu spalování.

Oba systémy jsou od sebe odděleny vodním pláštěm, navzájem se tak příliš neovlivňují a tím dosahuje kotel vysoké účinnosti při topení jednotlivými palivy.

Pro názornost uvedu, že teplota spalin při jmenovitém výkonu při topení extra LTO nebo peletami se pohybuje okolo 150 - 160 °C, což je tak na hranici možnosti ocelových kotlů. Odvod spalin do komína je řešen jedním výstupním hrdlem, a proto vystačíme s jedním komínem.


Výhody kotlů ATMOS


kotel na extra LTO nebo zemní plyn
a zplynování dřeva ATMOS
  • možná kombinace jednotlivých druhů paliv - střídání paliva bez úprav na kotli (dřevo + pelety, dřevo + zemní plyn, dřevo + extra LTO)

  • možná záměna jednotlivých hořáků - kdykoli můžeme přejít na jiné médium

  • vysoká účinnost při jednotlivých palivech - prakticky stejná jako u speciálních kotlů na extra LTO, zemní plyn nebo pelety (až 92,3 % při jmenovitém výkonu)

  • levnější řešení - sečteme-li náklady na pořízení dvou kotlů, jejich zapojení a odkouření, zjistíme, že jeden kotel ač dražší je ekonomicky výhodnější

  • malý zastavěný prostor - oproti více kotlům

  • jeden komín a kouřovod

  • ekologický provoz - u všech druhů vytápění

Výkony kombinovaných kotlů jsou v rozsahu 4,5 - 35 kW podle typu kotle. Doporučeným zapojením je zapojení kotle s Laddomatem 21 nebo termoregulačním ventilem s vyrovnávací nádrží o objemu 500 až 1000 l. Další možností je instalace kotle s akumulačními nádržemi o potřebném objemu (např. 2000 l), které navíc umožňují vytápění akumulační elektřinou nebo připojení solárních panelů. V případě potřeby je samozřejmě možné zapojit kotel do systému i bez akumulačních nádrží, a to především pokud zvolíme jako druhé médium zemní plyn (propan) nebo extra LTO.

Bližší informace na www stránkách firmy ATMOS.


ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN
logo ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN

Teplovodní zplynovací kotle na dřevo a uhlí, od výkonu 15 až 100 KW, automatické kotle na pelety. Kotle jsou oceněny známkou EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK. Akumulace tepla. Ekonomika provozu.