Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O Aqua-thermu, malých vodních elektrárnách a opět o veletrhu

Na slovíčko s doc. Ing. Karlem Kabelem CSc., předsedou Společnosti pro techniku prostředí.

Blíží se jubilejní ročník mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha. V této souvislosti mě napadá otázka, jak vidíte budoucnost podobných veletržních akcí? A zda mají smysl v době internetu a široké nabídky jednotlivých firem, které se doslova snaží "polapit" svého zákazníka ...

Já si myslím, že tyto akce smysl mají, protože lidé mohou srovnat informace z internetu a z prospektů s realitou. U stánků vystavovatelů může zájemce na vlastní oči vidět, jak zaměstnanci jednotlivých firem své výrobky prodávají, s jakou kulturou, zájmem, profesionalitou, ochotou, a podle toho si udělá obrázek.

Myslíte si, že si skutečně udělá obrázek? Všichni ti zástupci firem jsou přiměřeně zdvořilí a vstřícní ...

Nejsou všichni přiměřeně zdvořilí a vstřícní. Leckde je znát i zdvořilá nuda. A také mnoho záleží na tom, co na tom stánku je, jak vypadá prezentace produktů, zda je podoba stánku nějak zajímavá, aby konkurovala těm ostatním.

Jste odborníkem. Jak byste si ale počínal jako laik? Podle čeho byste si na veletrhu vybíral?

Jako laik bych si nejdříve vybíral podle technických parametrů, když vím, co chci. Chci-li například plynový kotel, zajímá mě jeho cena, výkon, životnost ...

Když vám zástupci firem sdělují přednosti výrobku, věříte jim?

Chtěl bych jim věřit.

Teď trochu z jiného soudku ... Shodou okolností jsem letos v létě v Jizerských horách potkal zajímavý úkaz. Dva místní podnikatelé se rozhodli vystavět malou vodní elektrárnu. Na potoce Jedlová v chráněné krajinné oblasti. Stavební povolení bezesporu měli. Prvnímu z nich se při stavbě podařilo dokonale rozbagrovat cestu na místní koupaliště, když se budovala přípojka k elektrárně, ten druhý je nyní mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Rozbagrovaná cesta byla částečně uvedena do původního stavu, nicméně já si tak výstavbu malých vodních elektráren, jako jisté bohulibé činnosti, nepředstavuji. V nadsázce řečeno: nelze přece postupovat v takových případech jako při stavbě Lipna či Orlíku. Co si o tom myslíte?

Řeknu asi kacířskou myšlenku, ale jsem toho názoru, že všechny ty přípravné a stavební práce jsou dočasného rázu, příroda si časem sama poradí, pokud nedojde k zásahům trvalého charakteru. Všimněte si, jak vypadá krajina po loňských povodních, skoro bychom nepoznali, že nějaké byly. Samozřejmě, stavba malých elektráren byl měla být co nejšetrnější k přírodě, ale to neznamená, že by se při drobném porušení této zásady měla myšlenka jejich existence zavrhnout. Každopádně, malé vodní elektrárny nemůže stavět kdokoliv, vždy by to měli být lidé, kteří záměru dobře rozumí na základě fundovaně zpracovaného projektu.

A nyní opět k Aquathermu. Těšíte se na letos již desátý ročník tohoto renomovaného veletrhu?

Těším se na doprovodný program. Už také proto, že jeho organizace je oproti loňskému roku zajímavější. Dopolední program se bude odpoledne opakovat a tím jistě přiláká další zájemce z řad odborné i laické veřejnosti.

 
 
Reklama