Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Miroslav Ďurník: Kondenzační plynové kotle jsou velkým hitem

Můžete zhruba popsat obor, který je v současné době pro Vaši práci dominantní?
Je to výroba teplovodních kotlů pro vytápění o výkonech 4 až 3500 kW na všechna běžně používaná paliva. V současné době převládají plynové kotle, především nástěnné, jejichž spolehlivost, kvalita a dobrá cena pomáhají velkému rozšíření nejen na trhu v ČR, ale také v zahraničí.
Technická úroveň převážné většiny kotlů je velmi dobrá a tempo jejího růstu je v posledních 10-ti letech úžasně vysoké. Již dnes jsou mnozí zákazníci, kteří sice mají 10 - 15 let funkční nepoškozený kotel, ale přesto zjišťují, že bude pro jejich rodinný rozpočet výhodné provést jeho výměnu za moderní kotel s vysokou účinností a kvalitou. Velkým hitem jsou kondenzační plynové kotle, jejichž cenová úroveň začala být přijatelná pro celou řadu zákazníků, přičemž návratnost vložených prostředků je velmi příznivá.
Náš obor se vyvíjí velmi dynamicky. V několika minulých letech došlo k řadě významných fúzí velkých výrobců a tento trend pokračuje i v současné době. Například spojením dvou renomovaných německých značek Bosch (Junkers) a Buderus se vytvořila obrovská společnost, která podstatným a výraznějším způsobem bude ovlivňovat trhy celé Evropy i mimo ni. Na straně druhé zůstává velké množství malých a středních firem, které velmi efektivně doplňují tyto megaspolečnosti a na rozdíl od nich působí velmi flexibilně.

Kdy a jak jste se poprvé dostal k Vašemu oboru?
Mohu říct bez přehánění, že celý můj život se točí kolem kotlů DAKON. Úplně první setkání s touto značkou bylo doma v kotelničce našeho rodinného domu, kde se topilo hnědým uhlím a zatápění patřilo k mým běžným domácím povinnostem. Díky tomu, že můj otec pracoval v DAKONu jako řidič nákladní dopravy, mohl jsem si kotle "osahat" již v dobách školní docházky, především o prázdninách, kdy jsem volný čas často trávil jako závozník.
Ihned po ukončení studií moje kroky vedly přímo do firmy DAKON, tehdejšího státního podniku. Byla to dnes již nepochopitelná doba, kdy kotlů byl absolutní nedostatek a lidé si pro ně dokázali jezdit k nám do Krnova přes celou republiku. Po úspěšné privatizaci se nám podařilo oživit značku DAKON v nových podmínkách konkurenčního prostředí. Velmi rychle jsme dokázali nabídnout kvalitní nástěnný kotel v řadě modifikací a získat výsadní postavení na českém trhu.

Kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
Nemohu říci konkrétní jméno, protože těch vzorů a učitelů bylo několik. Stále si vážím a obdivuji lidi, kteří dokázali v podmínkách absolutní izolace od okolního světa bez možnosti přístupu ke komponentům a technologiím světových značek vymyslet a vyrobit docela dobré kotle v přiměřené kvalitě a s vysokou životností.
V posledních letech jsem měl možnost se setkávat s řadou významných specialistů a odborníků z různých zemí, kteří v mém oboru dokázali velké věci. Tito jednotliví lidé jsou velkými nadšenci, kteří se umí o své zkušenosti a znalosti podělit. Tady pak člověk nachází nové a další učitele i vzory.

Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Jedním slovem řečeno: DAKON. To, že má stále výsadní postavení, je uznávanou a oblíbenou značkou a je schopen se prosadit stále výrazněji i na zahraničních trzích. Jsem hrdý na všechny své spolupracovníky, bez nichž by tento úspěch nebyl možný.

Co Vám v současné době nejvíce vadí ve Vašem oboru?
Naše výrobky fungují pouze pokud je do nich dodáváno palivo, tzn. plyn, elektřina, uhlí, dřevo, topný olej. Bohužel v cenách těchto paliv docházelo a dochází k takovým výkyvům, že mnozí lidé často neví, jak se mají nejlépe rozhodnout při volbě vhodného kotle a druhu paliva, což samozřejmě nepřispívá k rozvoji v našem oboru. Navíc mnozí z těch, kteří se nechali v minulosti přesvědčit k určité volbě, mohou mít ekonomické problémy udržet daný druh topení v provozu při výrazných změnách cen některých energií. Energetická politika u nás není věrohodně stanovena, což samozřejmě dopadá negativně na nás i na ostatní výrobce těchto zařízení.

Co se podle Vás významného v oboru změní do roku 2010?
Určitě dojde k dalšímu výraznému zdokonalení všech výrobků s cílem zvýšení kvality, spolehlivosti a jednoduchosti ovládání těchto zařízení. Velkou možnost dosažení provozních úspor vidím v rozšíření kondenzačních plynových kotlů, které se zcela jistě během desetiletí stanou jednoznačně nejpoužívanějšími výrobky v plynofikovaných oblastech. Je také pravděpodobné, že dojde k dalšímu výraznému rozvoji v oblasti alternativních zdrojů. Ovšem podmínkou bude snížení pořizovacích cen, jejich zdokonalení a prodloužení životnosti.

Co by měly pro tento rozvoj udělat státní orgány ČR?
Je v zájmu státu, především s ohledem na životní prostředí, aby byla zavedena určitá dotační politika s cílem rozšíření a podpory zavedení ekologicky kvalitních a úsporných kotlů, což může mít dopad na další výrazné snížení spotřeby energetických surovin a zlepšení životního prostředí u nás.

Bude vstup ČR do EU pro Váš obor přínosný?
Jsem přesvědčen, že ano. Je zřejmé, že vstup ČR do EU pro nás přinese řadu výhod, ale budou tady i nevýhody a určitá rizika, která je dnes těžké předpovídat. S ohledem na naši dlouhodobou spolupráci s velkou řadou evropských firem si troufám řici, že ty výhody budou v přesile. Pro obor jako takový to přinese další rozvoj, především v oblasti technologické. Potřeba nové generace komfortních a přitom levnějších kotlů pro nové trhy se dotkne všech výrobců jak komponentů, tak i finálních kotlů.

Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo své práce?
Po 12-ti letech práce ve funkci ředitele společnosti považuji za nezbytné mít určité koníčky, umět se odreagovat a přepnout do režimu jiného než je podnikání. Společně s rodinou se věnujeme cestování, především rychle naplánovaným výletům našim obytným automobilem. S tím potom souvisí cyklistika, lyžování, trochu tenis a turistika. Určitě nejvíc volného času trávíme s manželkou a synem.

Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
Udržet prosperitu a dobré jméno firmy DAKON, udržet sebe v kondici a zvládnout angličtinu, bez jejíž dokonalé znalosti to je a bude stále těžší.

 
 
Reklama