Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čtyři instalovaná tepelná čerpadla v pražské ZOO

Jednou z mála firem, které provádějí i instalace tepelných čerpadel velkých výkonů, je společnost Hennlich Industrietechnik, odštěpný závod G-TERM.

Dokazuje to i komplexní řešení vytápění areálu pražské zoologické zahrady. Právě na tomto konkrétním příkladě lze doložit hospodárnost provozu tepelných čerpadel a návratnost investic vložených do tohoto systému vytápění. Přestože všechny pavilony byly zasaženy ničivou povodní v loňském roce, předpokládá se jejich opětovné otevření ještě letos.

Spolupráce mezi ZOO Praha a odštěpným závodem G-term, resp. Geoterm, předchůdcem G-termu, trvá již několik let. V roce 1996 zpracoval Geoterm celkovou koncepci vytápění areálu s využitím geotermální energie a tepelného potenciálu podzemní vody. Výsledky studie byly převedeny do praxe a dnes se v pražské ZOO tepelnými čerpadly vytápí pavilony šelem, velkých želv, ptáků a dům goril. Před rekonstrukcí byly tyto pavilony vytápěny elektrokotli a s obdobným vytápěním se původně uvažovalo i u nově stavěných pavilonů.

Jako primární zdroj všech zde instalovaných tepelných čerpadel je použita podzemní voda o teplotě 10 °C. Při výstupní teplotě topné vody 50 °C je celkový instalovaný výkon všech čerpadel 187,4 kW. Celková roční spotřeba energie bez použití tepelného čerpadla je u těchto čtyř pavilonů 768 MWh/rok, ale přitom provozem instalovaných tepelných čerpadel se ušetří 526 MWh/rok. Tato energetická úspora představuje roční finanční úsporu provozních nákladů na vytápění 720 000 Kč. Z uvedených zjednodušených údajů je zřejmá finanční a energetická úspora. Navíc je to důkaz, že tepelná čerpadla jsou schopna vyhovět i tepelným nárokům velmi citlivých exotických zvířat.


Objekt Pavilon šelem Pavilon ptáků Pavilon
velkých želv
Dům goril
Místo ZOO Praha ZOO Praha ZOO Praha ZOO Praha
Prim. zdroj voda voda voda voda
Typ TČ OWWP 70 OWWP 38 OWWP 38 OWWP 70
Topný výkon při 10/50 69 kW 28,2 kW 29,3 kW 60,9 kW
Úspora provozních
nákladů (Kč/rok)
302 000 89 500 90 200 240 600
Rok instalace 1997 1998 1999 2001

 
 
Reklama