Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zeman, Babiš, Mládek a zástupci cechů na Dni podnikatelů v Praze

U příležitosti Dne podnikatelů byly v rámci končícího Roku řemesel pozvány na slavnostní galavečer i zástupci řemeslných cechů. V úvodní části večera dostali slovo hosté: prezident republiky Miloš Zeman, ministr financí Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Mluvilo se o daních, zaměstnanosti, Donaldu Trumpovi a podpoře venkova.

U příležitosti Dne podnikatelů, který pořádá Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) byly v letošním roce v rámci končícího Roku řemesel pozvány na slavnostní galavečer v Národním domě na Vinohradech i zástupci řemeslných cechů.

V úvodní části večera dostali slovo hosté: prezident republiky Miloš Zeman, ministr financí Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Nejdříve Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, vyzval hosty k úvodní zdravici.

Prezident Zeman v úvodu vyzdvihl význam exportu, upozornil na nezaměstnanost a kritizoval různou podporu obnovitelných zdrojů, kdy v porovnání s malou podporou vodní a větrné energetiky je neúměrná podpora pro solární barony. Prezident uvedl, že politici, pokud mají být prospěšní podnikatelům, mají splnit tři úkoly. Prvním je ekonomická diplomacie a s tím spojená podpora exportu. Druhý úkol se týká podle prezidenta pracovní síly. "Potřebujeme nové zákony zabraňující tomu, aby lidí pobírali sociální dávky, i když mohou pracovat. Máme skoro 400.000 nezaměstnaných a velká část pracovat může a nechce," uvedl. Třetím úkolem podle Zemana je redukce některých zbytečných výdajů státního rozpočtu. Mezi ty označil příspěvky hmotné nouze a příspěvky na bydlení, které jen podporují podle něj obchod s chudobou. "A pak je to ta největší kláda, a to 45 miliard korun ročně na takzvané obnovitelné zdroje," uvedl prezident. Uvedl, že zatímco tržní cena silové elektřiny je jedna koruna za kilowatthodinu a dotace na vodní elektrárny jsou dvě koruny, u solárních dotací je to 15 korun. "Snažím se přesvědčit ty, kdo za to odpovídají, že vlečou kouli na noze, a ta zatěžuje jak spotřebitele, tak zejména podnikatele," dodal.

Vicepremiér Andrej Babiš řekl mimo jiné: „Jsem tu počtvrté. A chodím sem rád. Chci poděkovat všem podnikatelům.“ A rekapituloval: podařilo se nám vybrat o 84 miliard Kč navíc na daních, snižujeme dluh - 40 miliard. Celkový dobrý výsledek dělá souběh faktorů: lepší výběr daní, dotace a menší investice. V roce 2016 jsme hodně investovali do dopravní infrastruktury. Chystáme změny v DPH: poslední daňový balíček, srážkovou daň z malých příjmů, možnost platit daně kartou, změny slev na děti a manželku. Chceme se vrátit k projektu jednoho inkasní ho místa. K EET ministr podotkl, že je to poprvé, kdy je možné zákonnou povinnost vyzkoušet. EET je možno vyzkoušet od listopadu a dnes již využívá 6000 podnikatelů. Pokud platí 5 milionů zaměstnanců a část podnikatelů, nevidí ministr problém, proč by neměli platit všichni ostatní. „Děkuji, že platíte daně,“ uzavřel rychlou rekapitulaci ministr Babiš.

Ministr Mládek poděkoval všem, kteří vytváří pracovní místa. V dubnu ČR dosáhla nejnižší nezaměstnanost v EU, nižší než Německo a aktuálně pracovní síla spíše chybí. Tj. potřebujeme změnu hospodářské politiky, jelikož řada míst není dlouhodobě udržitelná nebo jsou za minimální mzdu. Nemůžeme podporovat jen velké podniky. Potřebujeme technologické startupy a venture kapitál. Potřebujeme zlepšení služeb Českomoravské rozvojové banky, chceme se přiblížit německému vzoru. Je nezbytné neustále sledovat podmínky pro podnikání a to nejen v ČR, ale i sledovat podněty ze zahraničí. Od 2010 jsme se posunuli ze 70. na 27. místo hodnocení ze zahraničí, nejlepší hodnocení má přeshraniční obchod, problém máme u stavebních povolení. Rok 2010 byl začátkem trvalého růstu.

Druhé kolo komentářů zahájil Karel Havlíček, předseda AMSP ČR otázkou na problém vylidňování venkova v souvislosti s tím, že rok 2017 bude Rok venkova.

Miloš Zeman: „Potřebujeme koupěschopnou sílu. Doporučil bych důchodcům, aby se odstěhovali na venkov. Na venkově potřebujeme středně zámožné důchodce. Dětem uvolní byty, budou na čerstvém vzduchu a vnoučata to ocení. Stačí 1 prodejna potravin. V poslední době ovšem pozorujeme spíše opačný trend.“

Andrej Babiš k tématu řekl: „Pro rozvoj venkova nám chybí dálniční síť, rychlovlaky. Mobilita je základ. Do vylidněných oblastí potřebujeme vrátit byznys. Potřebujeme podpořit turismus opravou zámků, můžeme se v turistice inspirovat například v Rakousku. Potřebujeme reflexi a vize. Hlavní problém jsou lidé a impotence státu rychle přesouvat finance. Máme velký počet tzv. pseudonezaměstnaných. Ale některým z nich jen chybí mobilita. Nemáme lidi, čekáme i na ukrajinské šičky, vietnamské zaměstnance. Máme signály, že firmy je potřebují, ale stát je sem neumí dostat. Dejte nám vědět, kolik vám chybí zahraničních dělníků,“ vyzval na závěr ministr Babiš.

Ministr Mládek vyzdvihl význam programu na podporu malých a středních firem, ale ten neřeší vylidňování venkova. „Dnes je Středočeský kraj největší kraj v ČR, má více lidí než Moravskoslezský. Musíme udělat vše pro to, aby se lidi vrátili na venkov. I mladí. Potřebujeme infrastrukturu, služby, obchody“, uzavřel ministr Mládek.

V závěru bloku vystoupení hostů Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, vyzval ke krátkému zhodnocení významu výsledku amerických voleb, jelikož význam USA nelze přehlédnou.

Miloš Zeman: "V osobě Donalda Trumpa vidím šanci pro ČR. Je znám svým programem odporu proti migraci a proti islámu. Možná přijde nová velvyslankyně. Přeji USA silného prezidenta. Pro přítomné mám otázku: mým přítelem je prezident USA, Ruska a Číny. Přátelé, kdo to má?"

Andrej Babiš na začátku pobavil fórum větou: „Donald Trump je byznysmen - trend je jasný“. Dále zopakoval, že volby polarizovaly USA, že očekává řešení pro Blízký Východ a s tím související migraci, kdy by se mohli Lybijci vrátit domů a Evropa v tuto chvíli nemá silného lídra pro řešení. „Věřím, že závazky Donald Trump dodrží závazky v rámci NATO. Jsem v očekávání“, uzavřel Babiš.

Jan Mládek věří, že ČR i Evropa najdou cestu ke spolupráci. „Teprve se ukáže, které sliby byli pro voliče, a které budou splněny. Asi bude zeď. Asi to bude horší se smlouvami, např. dohoda NAFTA je obchodní dohoda spojující Kanadu, Spojené státy americké a Mexiko a měla omezit obchodní a celní bariéry a liberalizovat obchod. Pro nás to může být do jisté míry ulehčením, například v souvislosti s dohodou CETA, které je dohodou mezi Kanadou a zeměmi Evropské unie. Budoucnost je otevřena“, uzavřel Mládek.


Medaile pro dekorování zástupců cechů u příležitosti Dne podnikatelů v Praze 15.11.2016

V druhém bloku večera došlo na ocenění podnikatelů a také poděkování cechům. „Rok řemesel, který právě končí zmobilizoval řemeslníky, rodiče, veřejnost. Vyzdvihli jsme mistrovské zkoušky, sledovanost měly Toulky za řemeslem a mnoho dalšího. Hovořili jsme stejným hlasem. Nezvládlo se asi všechno, ale poděkování patří všem řemeslníkům“, řekl Karel Havlíček a následovalo symbolické ocenění zástupců 23 spolků.
„Nicméně i když Rok řemesel končí a zahajujeme Rok venkova, řemesla budou mít i dále slovo. Venkov potřebuje řemeslníky, potřebuje stravování. Plánujeme kobercový nálet napříč regiony", uzavřel Havlíček.

 
 
Reklama