Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nerezové odvodnění pro esteticky náročné aplikace

Nerezové odvodnění se používá pro potravinářské a gastro provozy nebo například v chemickém průmyslu. Je určeno převážně do vysoce zátěžových a vlhkých prostředí. Také pro všechny plochy s nároky na hygienu, ale i pro plochy s požadavky na estetické a designové řešení.

Jednou z variant je i štěrbinové odvodnění zpevněných ploch, jako jsou náměstí, historické objekty, terasy, pěší zóny, balkóny, terasy, kuchyně, koupelny a wellness zóny.

Podle požadované odolnosti odvodnění se pro výrobu používá jako vstupní materiál potravinářská nerezová ocel tř. 304, nebo chemii a chlóru odolná ocel tř. 316 v různých modifikacích. Kompaktní rozměry umožňují instalaci i v prostorách se sníženou stavební konstrukcí podlah. Vodorovný límec nebo speciálně upravená hrana pod dlažbu zlepšuje spoj žlabu a dlažby proti vlhkosti.

Štěrbinové téměř neviditelné odvodnění

Nerezový štěrbinový žlab RONN MEA TSH použitý v rajské zahradě Emauzského kláštera v Praze
Nerezový štěrbinový žlab RONN MEA TSH použitý v rajské zahradě Emauzského kláštera v Praze
 

Pro venkovní a architektonicky náročné požadavky je možné využít systém nerezového štěrbinového odvodnění RONN MEA TSH. Ocelový žárově pozinkovaný nebo nerezový štěrbinový kryt s příčnými žebry je certifikován až pro zatížení E600 kN. Příčná žebra lépe zachycují vodu a také zabraňují zapadávání větších předmětů do štěrbiny. Snižují tak nároky na pravidelnou údržbu. V některých variantách se volí průběžná štěrbina. Samotný žlab se štěrbinou je možné optimalizovat podle množství zachycované vody správnou volbou šířky. Při velkém množství vody nebo velké vzdálenosti ke kanalizaci lze použít žlab šířky 100 až 200 mm.

Svod vody z ploch kolem bazénu

Pro svod vody z ploch kolem bazénu se používá systém nerezového odvodnění. U bazénu, který nevyužívá přelivový žlab, je zcela dostačující štěrbinový žlab z chemické oceli 316 s mezerou pouze 8 mm. Dvoudílná vpusť s límcem na napojení vodorovné hydroizolace. Řešení pomocí liniového odvodnění usnadňuje spádování podlah a zvyšuje se tak bezpečnost při chůzi. Úkapová voda rychleji odteče a podlaha nezůstává kluzká.

Bazén v hotelu Villa Regenhart, Jeseník. Nerezový štěrbinový žlab RONN z chemické oceli 316 s mezerou pouze 8 mm.
Bazén v hotelu Villa Regenhart, Jeseník. Nerezový štěrbinový žlab RONN z chemické oceli 316 s mezerou pouze 8 mm.
RONN – schéma nerezového štěrbinového žlabu
RONN – schéma nerezového štěrbinového žlabu

Navíc design štěrbinového žlabu je velmi elegantní řešení, které vizuálně nenarušuje prostor. Bez vystupujících hran nebo širokých krytů žlabů se i uživatelé relaxační zóny mohou na dlažbě bezpečně a pohodlně pohybovat.

 

Odvodnění terasy nerezovým štěrbinovým žlabem

Nerezové štěrbinové žlaby RONN Nerez R4200 jsou vhodnou volbou pro odvodnění teras, menších ploch nebo okolo bazénů. Celonerezové provedení zaručuje životnost a chemickou odolnost po celou dobu životnosti stavby. Při odvodnění terasy rodinných domů je třeba zachovat plnou průtočnost štěrbiny při omezené stavební výšce. Samotné žlaby nemají krycí mřížku, ale v případě zvýšeného výskytu listí, jehličí apod. je systém doplněn vpustí s objemným košem na hrubé nečistoty.

Odvodnění terasy rodinného domu v Klánovicích s nerezovým štěrbinovým žlabem RONN Nerez R4200Odvodnění terasy rodinného domu v Klánovicích s nerezovým štěrbinovým žlabem RONN Nerez R4200Odvodnění terasy rodinného domu v Klánovicích s nerezovým štěrbinovým žlabem RONN Nerez R4200

Nerezové žlaby pro bazény

U velkých bazénových ploch musí voda většinou k bodovým vpustím urazit velkou vzdálenost a navíc bývá plocha příliš komplikovaně spádovaná. Při použití žlabů lze povrch jednoduše spádovat v jednom směru. Integrovaný spád uvnitř žlabu zajistí rychlý odvod úkapových vod. V bazénu v Brně Kohoutovicích byl použitý systém RONN Compact s plynulým spádem. Úzký vyjímatelný rošt usnadní údržbu a zvyšuje hltnost.

Bezpečné odvodnění mokrých ploch okolo bazénu s nerezovým žlabem RONN Compact v Brně KohoutovicíchBezpečné odvodnění mokrých ploch okolo bazénu s nerezovým žlabem RONN Compact v Brně KohoutovicíchBezpečné odvodnění mokrých ploch okolo bazénu s nerezovým žlabem RONN Compact v Brně Kohoutovicích

Návrh nerezového odvodnění řeší projektanti společnosti RONN vždy individuálně. Projekční servis RONN pomůže s návrhem řešení zdarma.

Autor: Ing. Jan Ochec, RONN Water Management, s.r.o.
Podrobné informace o řešení a servisu na www.ronn.cz.


MEA Water Management s.r.o.
logo MEA Water Management s.r.o.

Komplexní hospodaření s dešťovou vodou. Firma nabízí odvodňovací systémy pro venkovní plochy z polymerického betonu, nerezové systémy pro gastro provozy, nerezové koupelnové žlaby, podlahové a střešní vpustě, vsakovací systémy a nádrže na dešťovou vodu, ...