Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zemřel Franz Ziegler, jeden ze zakladatelů Cechu topenářů a instalatérů ČR

Ve věku 76 let zemřel Franz Ziegler, bývalý prezident a jeden ze zakladatelů Cechu topenářů a instalatérů České republiky.


„Odešel člověk, kterému se podařilo vytvořit tým odborníků, kteří vždy drželi pospolu. Snažil se vždy z pozice prezidenta Cechu dělat taková rozhodnutí, která byla přijatelná pro všechny. Za dobu svého působení v Cechu se setkával s mnoha lidmi, vznikala nová přátelství, kterých si nesmírně vážil a která trvají dodnes, “ uvádí v první reakci CTI ČR.

Za redakci TZB-info připojuji jednu osobní vzpomínku z letošního roku:

Na sklonku jara 2015 se konalo krajské kolo vědomostní olympiády CTI ČR. Do letošní soutěže Vědomostní olympiáda 2014-2015 se přihlásilo 40 škol z 13 krajů ČR. Všichni to považujeme za velký úspěch a vážíme si pedagogů, kteří své žáky umí motivovat a přivedli je do této soutěže. Franz Ziegler, bývalý prezident a jeden ze zakladatelů Cechu topenářů a instalatérů České republiky se osobně zúčastnil předávání ocenění v krajském kole ve školicím středisku Kermi ve Stříbře.

Před vyhlášením výsledků a předáváním ocenění byla na programu samozřejmě nezbytná úvodní část – proslovy. Ačkoliv se všichni snažili, co mohli, aby svá slova pokud možno zkrátili a byli věcní a struční, i tak to určitě bylo z pohledu mladých netrpělivých studentů, jak jinak, než hodno zapomnění. Až na jednu výjimku. Pan Franz Ziegler dokázal svými slovy zaujmout a vyloudit úsměv na tvářích studentů i ostatních. Jak osvěžující bylo poslouchat moudrost a zkušenosti nabízené s takovou samozřejmostí. Nadšení pro obor, jak vidno, lze předávat i sympaticky, bez obvyklého mentorování. Bylo jasné, že pan Franz Ziegler má vzácný dar postavit mosty mezi generacemi a mezi profesemi.

Až při tomto osobním setkání jsem pochopila skutečný význam ceny Franze Zieglera THERMIA, která je oficiálně zhodnocením a oceněním dlouholeté cílevědomé spolupráce při zajišťování společných zájmů cechů. Ale především jde o úsilí, které se v ničem nepodobá dnešnímu lobbingu s cílem maximálního zisku za každou cenu, ale které posunuje obor správným směrem.

Jméno pana Franze Zieglera zůstane zapsáno jak v oboru, tak v paměti těch, kteří měli možnost se s ním poznat.



Předávání ocenění v krajském kole Vědomostní olympiády 2014/2015, Franz Ziegler vpravo.
 

Kam dál


     
     
    Reklama